22.05.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/23/2022
singleNews

21 травня президент США Джо Байден підписав закон про надання Україні допомоги на $ 40 млрд. Новий фінансовий транш забезпечить військову, економічну та гуманітарну підтримку Україні в умовах війни з росією. Більше половини коштів, а саме $23,75 млрд, спрямують на безпекову допомогу Україні.

$ 6 млрд підуть на ініціативу сприяння безпеці України, включаючи надання нового озброєння, військового обладнання, підготовки, логістичної підтримки матеріально-технічного забезпечення, розвідувальної підтримки силам оборони та безпеки України. Ще $ 8,7 млрд – на поповнення американських запасів озброєння та військової техніки, замість наданих Україні.

$4 млрд будуть розділені між потребами додаткової підтримки Україні та посилення східного флангу НАТО. $ 3,9 млрд отримає для дооснащення європейське командування армії США. Ще $ 550 млн підуть на придбання критично важливих боєприпасів для збільшення запасів Міноборони США та розробку стратегій захисту систем, визначених для можливого майбутнього експорту, на $ 600 млн профінансують розширення промислової бази ВПК.

Наступний блок у $ 9 млрд піде на додаткову економічну й технічну допомогу Україні. З них $ 8 млрд – для надання прямої бюджетної підтримки та подібних програм, $ 400 млн – на підтримку правоохоронних органів та забезпечення верховенства права, включно з допомогою у розслідуванні воєнних злочинів рф, $ 100 млн – на захист від наслідків можливих хімічних, біологічних та ядерних загроз, та розширення програм розмінування, $ 500 млн – на підтримку через ЄБРР.

Третій блок у $ 6,58 млрд піде на гуманітарні потреби та потреби глобальної продовольчої безпеки. З них $ 350 млн – на допомогу біженцям з України і додатково ще $ 954 млн – для надання допомоги біженцям з України на території США, решта на глобальну продовольчу допомогу та невідкладні гуманітарні потреби населення в Україні.

Також передбачено фінансування заходів уряду США, наприклад, з арешту та продажу конфіскованого майна, пов’язаного з рф.

Міністерство оборони США заявило про завантаження нової партії гаубиць для Збройних Сил України. Транспортний літак незабаром доставить гаубиці Україні. «Пілоти Повітряних сил закріплюють 155-мм гаубиці M777, що буксируються, для перевезення в рамках допомоги безпеки США Україні», – йдеться у повідомленні.

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд повідомила про додаткову позику в розмірі 250 млн канадських доларів (майже $ 210 млн) для України через адміністрований рахунок МВФ. Ці кошти є окремим траншем і доповнюють допомогу, надану раніше на військову та гуманітарну підтримку, а також міграційні заходи. Загалом Канада надала Україні цього року допомогу на понад 1,5 млрд канадських доларів.

Україна вже отримала частину грантових коштів із цільового фонду донорів Світового банку в розмірі 504 млн євро, – повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, найближчими місяцями Київ очікує ще 9 млрд євро від Європейського Союзу і $ 9 млрд від США.

Португалія надасть Україні до 250 млн євро фінансової підтримки. Перший транш у розмірі до 100 млн євро має надійти вже цього року. Відповідний меморандум підписали Прем`єр-міністри України Денис Шмигаль та Португалії Антоніу Кошта. «Це допоможе Україні зберегти макроекономічну стабільність під час війни та дасть можливість скоріше відновитися після нашої перемоги», – заявив Шмигаль.

Португалія направила в Україну літак із військовим обладнанням, повідомив Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта. «Ми направили військову підтримку. Спочатку вона була нелетальною, далі – летальна зброя в рамках запитів, яка направлена Україні відповідно до наших можливостей, тому що ми не маємо всіх тих ресурсів, які потрібні зараз Україні. Ці наші роботи ще не закінчилися. Це буде продовжуватися і далі. Зараз через Польщу якраз прибуває літак з військовим обладнанням, яке буде направлено в Україну відповідно до конкретних запитів», – сказав Кошта на пресс-конференції за результатами переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським у Києві в суботу. Португальький Прем'єр зазначив, що отримав від Президента України запити на нову зброю і запевнив, що Португалія уточнить свої можливості. «Сьогодні Президент Зеленський сформулював дуже конкретні запити щодо задоволення цих потреб. Ми будемо уточнювати наші можливості», – наголосив Кошта. Він запевнив: все, що Португалія зможе надати Україні, буде надано.

Португалія допоможе відновити українські школи та дитсадки. Про це повідомив прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта на пресконференції: «Ми можемо обіцяти українському уряду, що будемо виступати в ролі кураторів певної географічної зони. Також я запропонував президенту Зеленському трохи інше рішення, ми можемо виступати саме кураторами відновлення навчальних закладів: шкіл і дитячих садків, оскільки у нас є дуже великий досвід».

Польща передала Україні величезний запас запчастин та озброєння для винищувачів МіГ-29, що дасть змогу українським ВПС швидко відновлювати боєздатність своїх літаків.

Європарламент підтримав скасування імпортного мита ЄС на весь український експорт на один рік. За це рішення у відповідь на наслідки війни росії проти України проголосували 515 євродепутатів, 32 були проти, ще 11 утрималися. Скасування мит стосується експорту з України промислової продукції, фруктів та овочів, а також антидемпінгових мит щодо імпорту сталі. Таким чином, товари з України можна буде ввозити в ЄС без сплати мит. А антидемпінгове мито, введене на українські товари протягом цього року, не стягуватиметься після завершення дії регламенту. Рішення Європарламенту має також затвердити Рада ЄС. Очікується, що воно набуде чинності у червні.

Радник Президента України Олег Устенко пояснив, що означає запровадження цього безтарифного режиму. «Європейський Союз – наш головний торговельний партнер. До 24 лютого приблизно 40 % від нашого експорту продавалося на території ЄС. Це означає, що приблизно в кожній гривні, яку ми з вами тут отримували, близько 20 % з цієї гривні оплачували споживачі, які перебувають в ЄС. Але коли ми постачали нашу продукцію на територію ЄС, наші експортери сплачували мита. Це декількасот мільйонів доларів мита. Але що стосується цілого режиму найбільшого сприяння, який зараз було запроваджено, найголовніше там, на мій погляд, було повністю прибрані так звані квоти, тобто кількісні обмеження, які були для наших експортерів. Це стосується і металургів, і сільського господарства», – зазначив він. Тобто, як уточнив радник президента, коли немає квот, це означає, що можна продавати багато продукції на території ЄС та ще й без митних тарифів.

«Це підтримка наших експортерів, а це – підтримка економіки України, де до 4 5% ВВП – це експорт. Тобто це сприятиме всій українській економіці, я вже не кажу і про доходи державного бюджету. І це сприятиме більш стабільному курсу гривні», – наголосив він.

Міністр освіти Німеччини Беттіна Штарк-Ватцінґер закликала федеральні землі швидко та без бюрократії визнавати професійні кваліфікації українців, аби прискорити їх працевлаштування. Держава має активно підтримувати бажання українських біженців працювати, – наголосила пані Беттіна Штарк-Ватцінґер.

Європейський комісар з питань юстиції та верховенства права Дідьє Рейндерс гарантував судове переслідування за військові злочини в Україні, повідомляє DW. «Я хочу, щоб послання було зрозумілим: на це буде потрібен час, це буде довгий процес, але ті звірства, які були скоєні в Україні, не залишаться безкарними», – заявив він в інтерв'ю італійській газеті La Stampa 21 травня. За його словами, розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності та, можливо, випадків геноциду вже розпочалися. Наразі виявлено понад 600 підозрюваних, розслідується близько 10 тисяч випадків. Розслідування ведеться як на місці злочину – в Україні, так і у різних європейських країнах, де опитуються біженці. На додаток до показань свідків існує величезна кількість фотографій, відео, аудіофайлів та супутникових знімків. Бельгійський політик наголосив на важливості того, щоб усі докази були зібрані та верифіковані. «Це вкрай важливо: якщо буде використано помилкову інформацію або фейку, це буде катастрофа», – заявив Рейндерс.

Пілотне перевезення вантажів, зокрема зернових, між Україною та Литвою в обхід Білорусі почало працювати та окупилося. Про це заявив глава Литовських залізниць Егідіус Лазаускас, пише ЦТС із посиланням на Rail Insider. Надалі регулярність рейсів визначатиметься потребою компаній у перевезеннях та конкуренцією з іншими перевізниками. «Поточна ціна – приблизно 60 тисяч євро туди і назад. Питання в тому, скільки б це коштувало, якби таких вантажів було набагато більше, і спрацювала економія на масштабі. У будь-якому разі пілотний транспорт з України окупився: мали багато уроків і будуть прийняті рішення, як покращити ці послуги, бо, на наш погляд, є дуже добрі перспективи", – заявив Лазаускас. Він зазначив, що планується доставка складів з вантажами в 1,5 тисячі тонн до Литви раз на тиждень, оскільки Литовські залізниці підписали поки що кілька договорів на перевезення вантажів з України.

Зі свого боку німецька компанія Deutsche Bahn почала перевозити залізницею українське зерно, що йде на експорт, повідомляє Spiegel Online, що цитує міністра транспорту Німеччини Фолькера Віссінга. Зокрема міністр заявив, що міжнародна транспортно-логістична компанія DB Cargo, яка об’єднує всю національну та міжнародну діяльність Deutsche Bahn у сфері залізничних вантажних перевезень, розпочала процес створення «залізничного мосту». Його завдання – перевозити велику кількість сільськогосподарської продукції з України ув порти Північного моря та Адріатики. Так DB Cargo вже їздить від імені приватних експортерів зерна з України через Польщу та відповідні термінали країн Західної Європи. Керівник залізниці Ріхард Лутц розповів про два-три такі поїзди на день.

За оцінками ООН, через війну в Україні застрягли близько 25 млн. тонн зерна, що вже спровокувало глобальне зростання цін.

рф

Євросоюз повністю зупиняє постачання електроенергії з росії. Її імпорт до Фінляндії завершився тиждень тому, а до Латвії, Литви та Естонії – 22 травня. Водночас Міненерго Литви заявило, що Європейська біржа електроенергії Nord Pool ухвалила рішення з 22 травня зупинити торгівлю з російською енергетичною компанією «інтер рат». Євросоюз був найбільшим та рентабельним ринком для «інтер рат»: минулого року компанія поставила 13 млрд кВт•год. Знайти заміну цьому ринку навряд чи вдасться, – вважають аналітики.

Найбільша у світі авіалізингова компанія AerCap подала до Лондонського суду позов проти нідерландської «дочки» російського перевізника «волга-дніпро» через конфіскацію взятих у лізинг літаків, – повідомила газета The Independent. 135 літаків і 14 авіаційних двигунів, що належать AerCap, були здані в лізинг російським авіакомпаніям, їхня вартість оцінюється компанією майже в $ 3 млрд.

У москві заарештовано екс-директора підконтрольного структурам «роскосмосу» пермського підприємства «протон-пм» щенятського та трьох топ-менеджерів воронезької інженерно-консалтингової фірми «солвер», яка займалась технічним переоснащенням виробництва. Вони звинувачуються в розкраданні бюджетних коштів в особливо великому розмірі під час втілення інвестпрограми на «протон-пм». щенятського взято під варту, решту обвинувачених відправлено під домашній арешт.

перший віце-президент газпромбанку камишев звільнився з посади через накладені на нього санкції США.

Представники Австралії, Канади, Нової Зеландії, США та Японії на знак протесту залишили міністерську зустріч Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) під час виступу керівника мінекономрозвитку рф решетнікова.

Міжнародна федерація плавання (FINA) повідомила, що чемпіонат світу з плавання на короткій воді 2022 року замість російської казані відбудеться в австралійському Мельбурні.

УЄФА ухвалила рішення відібрати в росії право проведення матчу за Суперкубок 2023 року, який також мав відбутися в казані. Поки що офіційно про це рішення УЄФА не оголосила. Наразі організація займається пошуком альтернативного місця проведення Суперкубка УЄФА-2023.

Міжнародна федерація баскетболу (FIBA) відсторонила російські та білоруські баскетбольні клуби від участі в Лізі чемпіонів наступного сезону.