22.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/22/2024
singleNews

Євросоюз схвалив використання доходів від заморожених активів цєнтробанку росії для допомоги Україні. Завдяки цьому Україна отримає € 3 млрд лише в 2024 році. 90 % із цієї суми піде на сприяння ЗСУ, повідомив глава МЗС Чехії Ян Липавський.

Глава міноборони Іспанії Маргарита Роблес заявила про відправлення в Україну другої партії танків Leopard, а також артилерійських боєприпасів калібру 155 мм і нової партії зенітних ракет Patriot, а також систем протидії дронам, оптико-електронних систем спостереження тощо.

Німецька ініціатива з посилення української ППО вже зібрала майже мільярд євро. За повідомленням міноборони ФРН, Бельгія, Данія, Канада, Нідерланди та Норвегія профінансують цей проєкт. Додатково Бельгія, Сполучене Королівство, Іспанія, Литва, Румунія, США та Франція пообіцяли допомогти «обладнанням і ракетами», а Латвія – висловила бажання приєднатися до ініціативи.

Глава міноборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила про надання Україні партії бойових машин піхоти YPR-765.

Десять військових ЗСУ завершили у Нідерландах навчання з обслуговування винищувачів F-16.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс підтвердив, що його країна повністю підтримує ініціативу президента Франції Емманюеля Макрона щодо відправки військових інструкторів в Україну і готова піти на такий крок у межах коаліції, яку міг би очолити Париж.

Міністр у європейських справах та управлінні власністю Фінляндії Андерс Адлеркройц заявив, що країнам ЄС слід збільшити військову допомогу нашій країні, бо навіть відносний успіх росії у війні проти України матиме найсерйозніші наслідки для Європи. 

США передали Україні 107 генераторів для Харківської області. Також USAID передало 50 трансформаторів напруги, дев’ять  трансформаторів струму та 80 ізоляторів оператору енергорозподільчої системи Харкова.

«Ми принципово хочемо, щоб Україна перемогла у цій війні, та чітко дали це зрозуміти, зокрема надавши їй мільярди доларів допомоги у сфері безпеки», – речник Держдепу США Метью Міллер.

Міністр фінансів США Джанет Єллен планує закликати європейських союзників до спільних дій, щоб знайти спосіб використати заблоковані російські активи та надати стійку фінансову підтримку Україні.

«Я вважаю, якщо атаки здійснюються безпосередньо з-за кордону росії, то ці бази мають бути законними цілями, незалежно від того, звідки запускаються ракети чи звідки постачаються війська», – заявила ексзаступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер представлятиме свою країну на Саміті миру у Швейцарії.

Президент Румунії Клаус Йоханніс підтвердив свою участь у майбутньому Саміті миру.

Бельгія до кінця червня хоче провести міжурядову зустріч з Україною та Молдовою щодо початку переговорів про членство в ЄС.

Лондон передав у дар Україні автомобілі у межах програми Ulez для використання в гуманітарних цілях.

Представниця Управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що потреби гуманітарної допомоги для країни зростають уже понад два роки.

рф

Канада 21 травня ввела санкції проти компаній, які допомагали доправляти балістичні ракети з кндр до рф, повідомила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі. Двоє осіб, які потрапили під санкції, є високопоставленими представниками російських підприємств, які тісно пов'язані з російськими військовими і беруть участь у транспортуванні зброї з північної кореї до рф. Шість організацій – російські судноплавні компанії, що володіють, управляють та експлуатують літаки, а також вантажні судна, які використовували для завершення поставок зброї з північної кореї в росію.

Міністр оборони Сполученого королівства Грант Шаппс вважає, що рф не вдасться тотально перевести економіку на воєнні рейки.

У Польщі арештували дев’ять осіб, яких підозрюють у саботажі та скоєнні диверсій на замовлення спецслужб росії. Їх звинувачують у побитті людей, спробі підпалу заводу з виробництва фарб, диверсій у Литві та підпалі складу IКЕА.

Уряд Фінляндії представив законопроєкт щодо боротьби з керованою міграцією з рф.

З 16 вересня Євросоюз посилить контроль за ввезенням собак, кішок та тхорів із росії: через кордони ЄС їх пропускатимуть лише після тестування на наявність антитіл до сказу. Здати пробу можна мінімум через 30 днів після вакцинації та не раніше ніж за три місяці до отримання ветеринарного сертифікату та в’їзду до ЄС. Пройти таке дослідження треба в акредитованих лабораторіях ЄС.

За підрахунками економістів Віденського інституту міжнародних економічних досліджень (WIIW), на кінець 2021 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій на росії становив € 439,8 млрд. У перерахунку на одну людину обсяг інвестицій становив приблизно € 3 тис., що можна порівняти з Албанією та Косово. У Польщі обсяг іноземних вкладень становив € 6,400 на особу, у Сербії – € 6,800, у Казахстані – € 7,100, в Угорщині – € 9,600, у Чехії – € 17,000. Кількість угод за участю іноземного капіталу минулого року скоротилась до 97, а їхній обсяг – до $ 11,1 млрд (середня сума угоди за рік знизилась на 23 % ).

Прем'єр-міністр рф мішустін визнав проблеми з розробкою російського софту, який мав би замінити продукт іноземних постачальників.

Після того, як «газпром» прозвітував про рекордні збитки в 629 млрд руб. за підсумками 2023 року, правітєльство рф заборонило компанії платити дивіденди за минулий рік. Після оприлюднення розпорядження влади рф акції «газпрому» на московській біржі обвалились на 5,8 %, до 146,17 руб. за папір.

До збитків «газпрому» 2023 року призвела насамперед відмова країн Європи від російського газу: трубопровідний експорт на континент скоротився до 24 млрд кубометрів, проти 62 млрд кубометрів роком раніше. Виручка «газпрому» за підсумками 2023 року скоротилась на 27 %, до 8,54 трлн руб. Виручка від продажу газу впала вдвічі, до 3 трлн руб. Показник EBITDA компанії в 2023 році скоротився в 4,5 раза, до 618,37 млрд руб.

Продажі автомобілів Lada в росії досягли річного максимуму. На другому місці китайський бренд Haval, і Chery – на третьому відповідно.

На росії планують узаконити використання вживаних автозапчастин у ремонті транспортних засобів.

Обсяг дострокового погашення іпотеки позичальниками на росії за перші три місяці 2024 року впав на десять відсотків порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

30 % представників малого та середнього бізнесу на рф повідомили про  зменшення продажів товарів та послуг у квітні. Про зменшення прибутку заявили 16 % опитаних, вимушене скорочення персоналу – 18 %. Частка компаній, які вже мали кредит, проте мусили брати ще один за місяць зросла з 27 % до 29 %. Понад 25 % суб’єктів малого і середнього бізнесу заявили, що не мають змоги отримати кредити через високі банківські відсотки – цей показник є найбільшим за новітню історію рф.

твєрской районний суд оштрафував москвича за пофарбоване в кольори українського прапора волосся. «Така наочна агітація явно виражає негативне ставлення до вооружонних сіл російской фєдєраціі», – ідеться у постанові суду.

Майже половина росіян вважають, що у «виняткових випадках» можна застосовувати тортури щодо підозрюваних, випливає з результатів опитування російського «лєвада-цєнтра». За останні п’ять років цей показник зріс на 19 відсотків – у 2019 році до тортур були лояльні менше ніж третина опитаних. Категорично проти застосування тортур нині виступили лише 35 % опитаних.

Подорожчання житла, проблеми з отриманням посвідки на проживання та загальне зростання вартості життя в Туреччині призвели до відтоку з країни росіян. Вони почали перебиратися до Сербії та ОАЕ, де ціна квадратних метрів вища, але посвідку на проживання отримати простіше.

росіяни доставляють тайській владі та правоохоронцям чимало турбот і стають предметом обговорення в тайських ЗМІ. У 2023 році російські туристи стали лідерами з правопорушень у Таїланді.  Деякі намагаються вести на курортах країни нелегальний бізнес. Масово скаржаться на приїжджих росіян і мешканці. Вони незадоволені, що ті заробляють гроші на професіях, які зарезервовані лише за підданими Таїланду, зокрема це стосується роботи гідами. Проблеми з тайською поліцією чекають і на аматорів заборонених у королівстві азартних ігор – на початку 2024 року чотирьох російських туристів затримали за це на одній із вілл Пхукета.

Жіноча збірна по футболу Литви відмовилась грати  матчі кваліфікації жіночого чемпіонату Європи-2025 проти команди рб.

Посольство США у мінскє та Міністерство закордонних справ Польщі у своїх зверненнях у День солідарності з політв'язнями закликали звільнити всіх політв'язнів у рб та зняти з них звинувачення.

Швеція виділяє п'ять мільйонів крон (близько 470 тисяч доларів) до фонду підтримки білоруських політв'язнів. Гроші призначаються для медичної та психологічної допомоги, а також реабілітації тих, хто був репресований режимом лукашенко.

Державний концерн «бєлнєфтєхім» 21 травня підвищив ціни на бензин і дизель, назвавши це «коригуванням» і пообіцявши чергове підвищення упродовж наступних двох місяців.

У рб збільшується дефіцит кадрів. На 21 травня, за даними служби зайнятості, наймачам потрібно майже 151,7 тисяч працівників. Для порівняння: на 20 травня їх налічувалося 150 057. Тобто за останню добу їх побільшало на 1,6 тисячі більше.

Слідчий комітет рб оголосив про порушення кримінальних справ щодо учасників виборів до Координаційної ради рб. Фігурантами справи названо 257 осіб. «Вони представляють 12 екстремістських організацій і тепер є фігурантами кримінальних справ», – заявили в СК.

брєстскій обласной суд рб засудив 25-річного громадянина України Артема Маковея до шести років позбавлення волі за звинуваченням у «агентурній діяльності». У чому саме звинувачували українця, невідомо, оскільки суд відбувався в закритому режимі, жодних процесуальних дій, зокрема допитів, щодо нього не було.

У рб  розпочалося дводенне командно-штабне навчання з органами військового управління та військовими частинами тилового забезпечення. Перевірятиметься «живучість» військових об’єктів та організацій тилу.