23.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/23/2023
singleNews

«Ядерної ескалації немає. Єдина країна у світі, яка говорить про ядерні питання – це росія. Немає жодної загрози для росії, ідеться виключно про допомогу Україні в її захисті», – так прокоментував міністр закордонних справ Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі надання Україні бронебійних снарядів зі збідненим ураном. Міністерство оборони країни також  повідомило, що збіднений уран є стандартним компонентом для боєприпасів, який не має нічого спільного з ядерною зброєю або потенціалом. «росія знає це, але навмисно намагається дезінформувати», – йдеться у заяві міністерства. 

Перші постачання танків Leopard почнуться вже наприкінці березня, повідомила надзвичайний та повноважний посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. «Дуже важливо, щоби ми не тільки передали зброю. Ми теж навчаємо українських солдатів, щоби вони зі зброєю повернулися. І це скоро буде, з танками. Ціль має бути – стримувати росію. росія не повинна бути спроможною знову атакувати або Україну, або іншу сусідню країну. Це наша мета – як цього досягти. Постачання зброї – це вже одна складова, ми це робимо», – розповіла Анка Фельдгузен.

Німеччина уклала договір зі Словаччиною на ремонтування самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 (САУ) для України, повідомила пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Українські підрозділи спеціального призначення отримали від Польщі 30 багатоцільових колісних бронетранспортерів Oncilla 4×4, призначених для вивезення десанту й прикриття в складних погодних умовах і за поганої прохідності ґрунту. Oncilla 4×4 має другий рівень захисту за стандартами НАТО й озброєний 12,7-мм кулеметом.

У найближчі місяці Литва надішле Україні нову військову допомогу. До пакета увійдуть «антидрони», зброя та боєприпаси. Країна також забезпечить військову підготовку для наших воїнів і продовжуватиме закликати союзників активізувати свої зусилля.

У Литві українські військові розпочали навчання на місячному курсі зі знешкодження вибухонебезпечних предметів. Перший тренінг проведуть ісландські, норвезькі, шведські та литовські інструктори. Усього  протягом 2023 року заплановано провести чотири  таких курси.

Сейм Литви у першому читанні схвалив законопроєкт, який забороняє громадянам росії та білорусі подавати заяви на громадянство, а також купувати нерухомість. Водночас парламент країни у своїй резолюції  «Про обмеження терористичного впливу росії» закликав держави-партнери підготувати кроки для  повної міжнародної ізоляції рф.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час слухань щодо проєкту бюджету США–2024 у сфері зовнішньої політики в Сенаті США назвав автократію й повномасштабну руйнівну агресію росії проти України безпосередньою і гострою загрозою для національних інтересів Сполучених Штатів.

Координатор з питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що США у питанні оборони Бахмута підтримують позицію України.

Речник міністерства оборони США Патрік Райдер підтвердив, що Україна отримає старішу модифікацію американських танків Abrams, тому що  це дозволить пришвидшити їх опанування українськими військовими та логістику до місця призначення.

У звіті Державного департаменту США про ситуацію з правами людини в різних країнах світу йдеться про 19 видів зловживань і порушень з боку російських окупантів у війні в Україні. Зокрема це: масові й незаконні, позасудові вбивства; вимушені зникнення людей; катування і жорстоке, нелюдське або принизливе поводження чи покарання, зокрема, дітей; свавільний арешт або затримання; політичні ув’язнення або затримання, зокрема під час операцій «фільтрації», що супроводжувались допитами, катуванням, примусовим розділенням сімей, примусовою депортацією та усиновленням українських дітей до російських родин; неправомірне втручання у приватне життя; покарання членів сім'ї за ймовірні провини родича; серйозні зловживання під час конфлікту, звірства, викрадення, катування та фізичне насильство; серйозні обмеження свободи вираження поглядів, зокрема, для представників ЗМІ, що супроводжувались насильством або погрозами щодо журналістів, необґрунтовані арешти або переслідування журналістів, цензура; серйозні обмеження свободи Інтернету; суттєве втручання у свободу мирних зібрань; жорсткі обмеження релігійної свободи; обмеження свободи пересування; нездатність громадян голосувати на вільних і чесних виборах; серйозні та необґрунтовані обмеження участі у політичному житті; серйозні обмеження або переслідування національних і міжнародних правозахисних організацій; відсутність розслідування та відповідальності за гендерне насильство; злочини, пов’язані з насильством, проти представників меншин чи корінного населення, як то кримських татар та етнічних українців; злочини, пов’язані з насильством проти людей ЛГБТ-спільноти.

США  оголосили про нові санкції проти чотирьох компаній і трьох осіб в Ірані і Туреччині за участь  у закупівлі обладнання для підтримки іранських програм з розробки БпЛА та озброєнь, що використовуються для ударів по цивільних в Україні. Під санкції потрапили іранський центр оборонних технологій і наукових досліджень,  його закупівельна фірма Farazan Industrial Engineering Inc. і дві інші фірми, а також  агенти цих компаній.

«Японія виділить 470 млн доларів односторонньої грантової допомоги, зокрема, для сектора енергетики та інших галузей, а також допомогу в 30 млн доларів для постачання нелетального озброєння через трастовий фонд НАТО», – заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

Латвія передасть Україні медичне обладнання на суму майже 300 тисяч євро.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс закликав якнайшвидше узгодити санкції, запроваджені проти білорусі, із антиросійськими санкціями.

Комітет з питань зовнішньої політики Національної ради (нижньої палати парламенту) Швейцарії  подав пропозицію про схвалення програми підтримки України на щонайменше п’ять мільярдів франків (5,03 мільярда євро).

Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди на рівні персоналу щодо нової програми на суму 15,6 млрд доларів терміном на чотири роки.

ЄС з початку року вже надав Україні 4,7 мільярда євро макрофінансової допомоги.

Європейський суд з прав людини призначив на 8 листопада 2023 року слухання у міждержавній справі «Україна проти росії» щодо порушення прав людини окупаційною владою Криму.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що рф не просто депортує українських дітей, а поводиться з ними як із «воєнною здобиччю».

Суд німецького міста Вісбаден оштрафував на 1 500 євро чоловіка, який ходив на роботу у футболці  із символом російської агресії  літерою z. Штраф має бути сплаченим на користь організації, що допомагає українцям.

рф

Найбільший у Швейцарії банк UBS розпочав масові перевірки своїх російських клієнтів, вимагаючи від них документів, що підтверджують законність їхнього перебування в країні. UBS вимагає від клієнтів надати копії паспорта країни проживання чи посвідки на проживання у Швейцарії до 5 травня 2023 року. «Ми залишаємо за собою право заблокувати вищезгадані банківські відносини з 6 травня 2023 року, якщо запитані документи не надійдуть до нас до 5 травня», – повідомив банк у листах до клієнтів.

Сполучене Королівство заборонило надавати трастові послуги 1 730 фізичним і юридичним особам росії, проти яких запроваджені санкції.

Глава управління з координації санкцій США Джеймс О’Брайєн заявив, що від компаній ювелірної та гранильної галузей країн G7 можуть вимагати підтвердження, що імпортовані ними діаманти не мають російського походження. У рамках міжнародних санкцій компаніям зі США, Сполученого Королівства та Євросоюзу заборонено купувати алмази у російської корпорації алроса.

Молдова заблокувала п’ять сайтів російського пропагандистського агентства sputnik.

За даними Всесвітньої доповіді про щастя, яка щорічно готується на замовлення ООН, росія посіла 70 місце. Найщасливішими визнані громадяни Фінляндії, Данії, Ісландії, Ізраїлю,  Нідерландів, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Люксембургу та Нової Зеландії. З-поміж них – країни, які всіляко підтримують Україну, і яких росія називає недружніми відносно себе.

2022 року страхові компанії з іноземною участю майже не надавали послуги страхування фізичним і юридичним особам рф. Зокрема, такі великі компанії, як «альянс жізнь», «рб страхованіє жізні», «райффайзен лайф» скоротили послуги на 37–44 %. У менших компаній показники ще гірші, наприклад, у «турікума» показник скоротився майже вдвічі, у «чабб» та «аіг страховая компанія» – майже в двадцять разів.

2022 року частка російського експорту риби та морепродуктів в ЄС становила всього 4,5 %; здебільшого постачалась тріска (47 % від загального обсягу) та минтай (41 %). президент асоціації видобувачів минтаю бурлак, заявив, що росіяни мусили надавати суттєві знижки на свою продукцію, зокрема дисконт на філе минтаю сягав € 600 за тонну (за даними EUMOFA, вартість філе минтаю з Китаю та США в ЄС – € 3,5–4 тис. за тонну). росіяни дуже переймаються можливим запровадженням міжнародних санкцій, оскільки внутрішній російській ринок неспроможний спожити всю продукцію з минтаю.

За підсумками 2022 року прибуток росбанку (перебуває під санкціями США та ЄС) скоротився в чотири рази, до 4,9 млрд руб проти 19,6 млрд руб у 2021 році.

центробанк рф розкрив структуру міжнародних резервів росії. Станом на 1 березня вони становили $ 574,2 млрд, з них активи в іноземній валюті – $ 410 млрд, монетарне золото – $ 135,6 млрд. За 2022–2023 роки обсяг резервів скоротився на $ 42,886 млрд. Інформація про міжнародні резерви росії була засекречена з березня 2022 року після того, як значну частину (майже $ 300 млрд) золотовалютних резервів рф було заблоковано в США та Європі.

тінькофф-банк мусив зупинити здійснення переказів у доларах та євро до Монголії, Сербії, Боснії та Герцеговини, проте запевнив клієнтів, що до низки кредитних установ цих країн можна надіслати перекази у китайських юанях.

За оцінкою аналітиків, найбільше імпортозалежними на росії є калузька, ульяновська, самарська, владімірська області, а також татарстан. Саме ці регіони мали високу частку обробної промисловості у валовому регіональному продукті, значний рівень інноваційного розвитку та полігалузеву модель спеціалізації. Санкційний тиск значно знизить їхній потенціал, а самостійно подолати нові виклики та загрози вони будуть неспроможні через нестачу компетенцій місцевих фахівців і науково-технічної бази. Залежність рф від іноземних технологій у промисловості становить 39 %.

росія переглядає оподаткування нафтових компаній, щоб збільшити державні доходи за рахунок отримання більшої частки продажів сирої нафти, ціна якої часто перевищує «стелю», встановлену G7.

Через брак грошей регіональні та муніципальні влади рф значно скоротили фінансування програм капітального ремонту житла та закупівель нових ліфтів для будинків, де мали зробити планові заміни. Місцеві начальники нижегородської області та татарстану купують ліфти в розстрочку, чого раніше ніколи не робили, кількість таких угод збільшилась утричі. В інших регіонах ринок просто завмер в очікуванні на можливі кращі часи.

За повідомленням заводу «московскоє елєктрооборудованіє і ліфти», через проблеми з постачанням іноземних комплектувальних вартість виробництва ліфтового обладнання на росії зросла в середньому на 30–40 %.

22 березня на багатьох радіоканалах тимчасово окупованого росією Криму повідомлялось про те, що найближчим часом зупиниться транспортне сполучення з материковою частиною рф, готуються евакуаційні поромні рейси, населенню рекомендується зібрати тривожні валізи, запастись пальним та їжею. Рух морського транспорту в Севастополі було зупинено.

Водночас окупаційна влада Криму заявила, що вода із Північно-Кримського каналу 2023 року знову стане платною для підприємств тимчасово окупованого рф Криму.

Станом на березень 2023 року на дорогах росії найбільше за кількістю автомобілів їздять таки моделі: ваз–2107 («жигулі», зняті з виробництва у 2012 році), Kia Rio, ваз–2106 (знятий із виробництва 2006 року) та тридверна «ніва».

У більшості найманців пвк «вагнер», з-поміж ув’язнених, які ще залишились у живих, закінчуються шестимісячні військові контракти. Наразі кремль вирішує їхню подальшу долю. 

На росії падає попит на бізнес-літературу: у лютому, за оцінкою різних видавництв, продажі знизились на 10–28 %.

російську збірну позбавили права участі у чемпіонаті світу з фігурного катання, який 22 березня стартував у Японії.

Хокейні збірні білорусі та росії не зможуть брати участь у змаганнях під егідою Міжнародної федерації хокею у сезоні 2023/24 років. У заяві за  підсумками засідання ради IIHF йдеться, що рада дійшла висновку про те, що повернення команд росії та білорусі є небезпечним.

Високий суд правосуддя в Лондоні відмовився задовольнити позов білоруської компанії Synesis проти МЗС Великої Британії з вимогою скасування санкцій, які на неї накладено. Санкції ЄС були запроваджені щодо Synesis 17 грудня 2020 року. Головною причиною було названо надання білоруській владі системи відеоспостереження з розпізнаванням осіб Kipod, що «робить компанію відповідальною за репресії білоруського державного апарату стосовно громадянського суспільства та демократичної опозиції». До санкцій ЄС приєдналася і Велика Британія.

Минулої доби до Польщі з боку білорусі намагалися проникнути 90 мігрантів, серед яких громадяни Єгипту, Афганістану, Індії, Еритреї, Ємену, Сирії, Іраку та Ірану.