25.05.22 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/25/2022
singleNews

Рада Європейського Союзу затвердила виділення Україні четвертого траншу допомоги з Європейського фонду забезпечення миру (EPF) у розмірі 500 млн євро. Загальна сума попередніх траншів становила 1,5 млрд, разом із четвертим – 2 млрд євро.

«Ця підтримка – це лише частка європейських зусиль для допомоги Україні із самозахисту. ЄС і його країни-члени налаштовані продовжувати. Ми робили це з початку війни і продовжимо до кінця», – наголосив віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

Рада ЄС ухвалила рішення, яке дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів. «Це означає, що протягом одного року ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу не сплачуватиметься. Завдяки цим заходам ЄС зможе суттєво підтримати економіку України», – йдеться у заяві Ради ЄС.

Розв'язана росією війна проти України має стати стратегічною поразкою для російського президента путіна. Про це сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі 24 травня.

Вона підкреслила, що Євросоюз вперше у своїй історії надав військову підтримку країні, яка зазнала агресії, і підтримує близько 6 млн українських біженців. За її словами, пакет макрофінансової допомоги у 10 млрд євро – також безпрецедентний випадок в історії ЄС.

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв, що підтримуватиме Україну на сто відсотків. На його думку, війна має закінчитися тим, що рф поверне розграбовані нею землі Україні, заплатить контрибуцію, а воєнних злочинців буде покарано.

Про це Дуда сказав, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. «Я не приховую, що абсолютно – як президент Польщі – підтримуватиму Україну на всі сто відсотків», – заявив він. Політик додав, що не може змиритися з тим, що рф має безкарно порушувати норми міжнародного права, а світ удає, що цього не бачить, «щоб не намалювалися наслідки для вбивць» та «щоб росія не виплатила військові репарації за завдану Україні шкоду».

Також Президент Польщі заявив, що українці заслуговують на те, щоб Україна в червні отримала статус кандидата на членство в ЄС.

Дуда зазначив, що ЄС має показати українському суспільству, що він відкритий та підтримує українців.

Війна, яку розв'язала росія проти України, повинна мати відчутні й тривалі наслідки для російської економіки, навіть після того, як кремль буде вимушений припинити бойові дії. Про це заявила під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 24 травня міністр торгівлі США Джина Раймондо.

«росія повинна понести серйозне й довготривале покарання за те, що вона накоїла», – зауважила міністр торгівлі США. У відповідь на уточнення, чи включає це репарації для України, вона підкреслила: «Однозначно». І навіть більше – за її словами, росія має бути ізольованою від глобального економічного порядку «впродовж тривалого часу». Це включає зокрема і продовження санкцій та обмежень для експорту.

Зараз же, за словами очільниці Мінторгівлі США, будь-які дискусії про повернення рф до «бізнесу як зазвичай» є передчасними. «Ми не можемо навіть розпочинати дискусії про це, путін спочатку повинен припинити цю війну, тож зараз про це навіть думати передчасно», – зауважила Раймондо.

Війна росії в Україні засвідчила, наскільки «економічні відносини з авторитарними режимами можуть створювати вразливість». Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час Світового економічного форуму в Давосі. За його словами, йдеться про надмірну залежність від імпорту енергоносіїв, а також про ризики, створені експортом передових технологій, зокрема, штучного інтелекту. «Йдеться про росію. Але й про Китай. Ще один авторитарний режим, який не поділяє наших цінностей. І це підриває міжнародний порядок, заснований на правилах».

«Масштабні санкції (проти Росії) нагадують нам про один із важливих уроків цього конфлікту: ми не повинні обмінювати довгострокові безпекові потреби на короткострокові економічні інтереси», – наголосив очільник Альянсу.

Столтенберг сказав, що міжнародна торгівля допомагає економікам країн, але додав: «Ми повинні визнати, що наш економічний вибір має наслідки для нашої безпеки. Свобода важливіша за вільну торгівлю. Захист наших цінностей важливіший за прибуток».

Україна найближчим часом має намір приєднатися до європейської Конвенції щодо процедури спільного транзиту. Це так званий митний безвіз. Він дозволяє швидше та простіше перевозити товари між країнами, що особливо важливо у ситуації, коли через блокування морських портів уся зовнішня торгівля України зосереджена на західному кордоні країни. Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Наразі до Конвенції про процедуру спільного транзиту входять 35 країн. Це країни ЄС, Великої Британія, країни Європейської асоціації вільної торгівлі (EFTA) (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), Туреччина, Північна Македонія та Сербія.

Україна планує стати частиною роумінгового простору Європейського Союзу. Це дозволить здійснювати дзвінки між країнами ЄС та Україною без додаткових витрат. А тарифи на мобільний інтернет у Європі залишаться для українців на тому самому рівні, що на батьківщині.

Також Україна планує увійти до єдиної зони платежів SEPA. Коли це станеться, українці зможуть робити грошові перекази у євровалюті без комісій. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, обидва ці кроки – проєкти з інтеграції України до Європейського Союзу.

24 травня міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що рф залишиться загрозою миру в Європі навіть після припинення вогню в Україні, інформує американський телеканал CNN.

«Те, що росія зміниться одразу після узгодження режиму припинення вогню, є мрією. Вона залишиться загрозою для миру в Європі», – зазначив Рау під час спільної прес-конференції зі своєю німецькою колегою Анналеною Бербок. Рау зауважив, що боїться нападу рф на Польщу, а також «небезпеки збройного вторгнення в країни східного флангу НАТО». Він наголосив, що Польща та Німеччина повинні прагнути до того, щоб рф «зазнала стратегічної поразки, а її окупаційні сили залишили Україну в межах кордонів, визнаних міжнародним правом».

Бербок також пояснила, що Донецька область належить Україні, зауваживши, що Україна є суверенною державою у своїх кордонах, і «це правда з 2014 року і це правильно для майбутнього».

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд на зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків G7 у Німеччині оголосила про надання Україні додаткових 200 млн доларів фінансової допомоги. Ці кошти виділяються окремо від суттєвої допомоги, наданої раніше на військову та гуманітарну підтримку, а також міграційні заходи. Разом із новим пакетом допомоги загальна сума, яку Канада надала Україні цього року, перевищує 1,5 млрд. доларів.

Крім того, Фріланд вкотре наголосила, що разом із партнерами робитиме все можливе, щоб російська влада відповіла за свої злочини проти України.

НАТО продовжить підтримувати Україну в її праві на самооборону у війні з країною-агресором рф, як і продовжуватиме посилювати заходи стримування на своєму східному фланзі. Проте війська Альянсу не будуть відправлені до України. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Давосі. Зокрема, він зазначив, що головним завданням Альянсу є захист союзників по НАТО. «І тому ми повинні забезпечити, щоб не сталося ескалації цієї кривавої війни у повномасштабну війну в Європі між НАТО та росією», – сказав Столтенберг.

Україна незабаром отримає пускові установки і протикорабельні ракети Harpoon для посилення берегової оборони. Також очікуються інші сюрпризи від західних партнерів, які посилять потужність української армії. Про це Міністр оборони України Олексій Резніков заявив за підсумками другої зустрічі керівників оборонних відомств країн-партнерів України на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині. Він відзначив, що кількість країн-учасниць антипутінської коаліції постійно збільшується, а серед континентів не представлена лише Антарктида.

Україна отримала від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) черговий кредитний транш на 79,5 млн євро. Кошти були надані Нідерландами в рамках Угоди про позику «Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення», повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. Ці кошти дадуть можливість зміцнити фінансову систему України, а також забезпечать подальше належне фінансування соціально-гуманітарних напрямів.

24 травня міністр фінансів Сергій Марченко та Директор KfW по регіону Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія Олаф Цимелька підписали угоду з Кредитною установою для відбудови (KfW) про надання Україні бюджетної підтримки в обсязі 150 млн євро. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

Кредит надається як співфінансування додаткового фінансування позики на політику розвитку за умов надзвичайної економічної ситуації Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Кредит надається терміном на 15 років (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення основної суми кредиту – 5 років).

Україна отримала від японського агентства «Джайка» $ 100 млн кредиту на пільгових умовах на 30 років під 1 % річних із пільговим періодом 10 років, повідомило Міністерство фінансів.

«Сьогодні, 24 травня 2022 року, Україна отримала 13 млрд єн ($ 100 млн) у межах кредитної угоди, яку нещодавно підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та президент JICA Др. Акіхіко Танака. Угода є першою частиною узгодженої фінансової допомоги між Україною та Японією», – зазначив Мінфін.

Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для фінансування пріоритетних видатків, насамперед, на підтримку найбільш незахищеного населення України, забезпечення першочергових соціальних та гуманітарних видатків, а також на охорону здоров'я.

Дочірня компанія «Чеських залізниць» ČD Cargo доставила перший вантаж українського зерна до німецького порту Браке (земля Нижня Саксонія), який далі вирушить до Єгипту. Перший поїзд перевіз близько 1 800 тонн кукурудзи, яка була завантажена у вагони з європейською шириною колії на перевалочній станції Добра біля словацько-українського кордону.

«Ми сприймаємо це як допомогу та водночас можливість для бізнесу», – зазначив голова правління ČD Cargo Томаш Тот. За його словами, зараз представники чеської держкомпанії ведуть інтенсивні переговори з українською стороною щодо різноманітних альтернативних маршрутів доставки зерна, у тому числі через польські та німецькі порти, так само як і через порти Адріатичного моря (у ČD Cargo є ліцензія на діяльність у всіх сусідніх країнах).

Українські вчителі отримають 43 тисячі ноутбуків Chromebook в рамках партнерства з Google, адже через російську війну проти України 3,7 млн учнів навчаються дистанційно. Про це повідомила прес-служба Міністерства цифрової трансформації.

Google співпрацює з місцевими організаціями, щоб навчити використовувати функціонал Google Workspace for Education близько 50 тисяч викладачів.

Клініки США продовжать приймати на лікування українців, які отримали значні опіки тіла через війну. Про це 24 травня повідомило Міністерство охорони здоров'я.

«В останні роки за підтримки уряду США, зокрема й експертної, нам вдалося виробити якісні зміни для системи охорони здоров'я. Сьогодні можна з упевненістю сказати, що за три місяці війни підтримка України з боку США зміцніла в рази. Майже щотижня ми отримуємо численні гуманітарні вантажі американського уряду та громадських організацій», – наголосив глава МОЗ Віктор Ляшко за підсумками зустрічі із секретарем у глобальних справах у сфері охорони здоров'я Департаменту здоров'я та людських ресурсів США Лойс Пейс.

Європейський футбольний союз у вівторок, 24 травня, представив офіційний м'яч для фіналу Ліги чемпіонів 2022 року, який відбудеться у Парижі цієї неділі. М`яч виготовлений компанією adidas. Особливістю його є слово кирилицею «Мир», що нанесене жирним шрифтом. Нижче розміщене це ж слово англійською.

«М'яч покликаний нести просте послання миру, причетності та надії, яке передаватиметься від гравця до гравця з кожним ударом по м'ячу та за межі стадіону «Стад де Франс» у найдальші куточки світу», – йдеться у пресс-релізі компанії.

рф

роскомнадзор склав адміністративні протоколи стосовно головного редактора Євгенії Альбац та засновника видання The New Times «за поширення свідомо недостовірної суспільно значущої інформації» (про злочини путінської армії в Україні).

роскомнадзор закрив доступ до сайту «Інтерфакс-Україна» на вимогу генпрокуратури рф через публікації про російську агресію проти України.

Через те, що закордонні вендори залишили росію, а санкції зупинили поставки IТ-обладнання, з початку року на рф було зірвано 9,5 тис. держзакупівель у галузі високих технологій на 27 млрд руб. У звіті електронного торгового майданчика «ртс-тендер» зазначається, що найкритичніша ситуація виникла в галузі проєктування та розробки в IT: не відбулося понад 2 тис. закупівель на 9 млрд руб., що на 56 % більше в грошах, ніж за аналогічний період минулого року. Постачальників лякають проблеми із ввезенням обладнання на рф та ризики непередбачуваного зростання собівартості будь-яких проєктів у цій країні.

російська асоціація електронних комунікацій (раек) 22 березня повідомляла, що за місяць з країни виїхали майже 70 тис. IT-фахівців, у квітні – ще 100 тис. Водночас за останні три місяці російський ринок залишили всі найбільші IT-компанії, зокрема Microsoft, SAP, Oracle, IBM, Nvidia.

Протягом квітня-травня держзамовники рф не змогли закупити іноземні вакцини для профілактики захворювань, зокрема поліомієліту, дифтерії, правця та пневмококової інфекції. Виробники Sanofi, Pfizer та їх російські партнери відмовилися брати участь в аукціонах.

росавіація в 15-й раз поспіль продовжила заборону на польоти до 11 аеропортів центральної та південної частин росії, зокрема тимчасово окупованого Сімферополя. Тепер заборона діє до 31 травня.

62 млн барелів російської нафти urals, що завантажена на танкери, не можуть знайти покупців, – повідомило агентство Reuters з посиланням на аналітиків Vortexa. Такий обсяг російської нафти, що перебуває у морі, втричі перевищує показники на початок вторгнення рф в Україну. Від загальної кількості танкерів кількість незатребуваних становить рекордні 15 %, – зазначають у Vortexa.

У російській залізниці виникли труднощі з постачанням імпортного обладнання, подорожчанням будматеріалів та нестачею робочої сили, – заявив заступник гендиректора компанії «ржд» макаров.

волгоградська компанія «сади прідонья» заявила, що «через санкції виникли серйозні проблеми з постачанням до росії сировини та необхідних матеріалів, зокрема картону, спеціальних лаків та фарб», тому вона спростила дизайн упаковки соків, дитячого харчування та nemoloko. Відтепер продукція виготовлятиметься у мінімалістичному дизайні: значна частина упаковки буде просто білого кольору.

Вартість реклами в соціальних мережах тelegram протягом березня-квітня зросла на 32,9 %, а «вконтакті» – на 92,5 %, – підрахували в SocialJet. Основними причинами стали загальне скорочення аудиторії через блокування Facebook і Instagram, а також перехід на російські майданчики блогерів.

Греція продовжила до кінця червня заборону на використання свого повітряного простору російськими літаками, – йдеться в заяві Управління цивільної авіації Греції.

Фінська компанія Fennovoima, яка раніше розірвала контракт із «росатомом» на будівництво АЕС «Ханхіківі-1», відкликає заявку на дозвіл будівництва станції.

Оператори роздрібного продажу Apple на росії re:Store та iPort почали закривати магазини: уже не працює 87 торгових точок.

Швейцарський виробник газових турбін, насосів та іншого промислового обладнання Sulzer залишає російський ринок та продає свої активи в країні. На сьогодні в російських дочірніх компаніях Sulzer працює майже 300 осіб.

Українських IT-фахівців почали звільняти чи понижувати на посадах у російських компаніях. Насамперед це стосується працівників із доступом до критичної для бізнесу інформації або сегментів інфраструктури.

На думку голови організації «інформаційна культура» бегтіна, держзамовники, з якими працюють компанії, імовірно, висунули цю негласну вимогу через ризики диверсій, які вже відбуваються в компаніях».