27.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/27/2023
singleNews

«Єдиною основою для всього є усвідомлення росією того, що вона не може просто анексувати значну частину української території, як вона намагається зробити зараз», – канцлер Німеччини Олаф Шольц щодо перспектив завершення війни.

Друга група українських військових завершує навчання в Сполученому Королівстві на 155-мм самохідних артилерійських установках AS90.

Міністерка оборони Північної Македонії Слав’янка Петровська повідомила, що македонський уряд запропонує передати Україні 12 вертольотів Мі-24.

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що очікує на прискорений вступ України до Європейського Союзу через повномасштабну війну з росією. За його словами, «великий поворот України на європейський шлях» має відбутися вже у червні цього року.

Віцеміністр закордонних справ Литви Мантас Адоменас вважає, що російсько-українська війна в нинішньому стані має глобальний вимір як «світова війна гібридного характеру», що вже почала формування нового світоустрою. Він підкреслив, що росія в майбутньому має отримати поразку, без жодних спроб «зберегти обличчя» путіну та закінчити російську агресію «дипломатичним способом». «росія має подолати свій реваншизм, пройти свій шлях змін, подібний до того, який був у Німеччини в 1940–1950 роках, засудити свої практики і змінити своє суспільство. Але до цього ще треба дійти», – сказав Адоменас під час 4-ї Антивоєнної конференції в Ризі.

«Розміщення в білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію та загрозу європейській безпеці. білорусь іще може це зупинити, це їхній вибір», – заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель. Він додав, що «ЄС готовий відповісти подальшими санкціями».

Із серпня 2022 року Франція відправила Україні 183 тони енергетичного обладнання.

Німеччина прагне того, щоб країни ЄС запровадили контроль за кінцевими користувачами технологічної та електронної продукції, яку росія може використовувати для подальшого військового призначення.

Органи безпеки Німеччини спільно з МЗС країни розглядають можливість видворення понад 30 дипломатів рф, яких підозрюють у вербуванні німецьких інформаторів із політики, бізнесу, науки та війська для агентурних чи диверсійних операцій.

рф

Євросоюз найближчим часом проведе переговори з країнами Центральної Азії, які сприяють росії у постачанні заборонених товарів за каналами паралельного імпорту, та попередять про можливі наслідки за порушення міжнародного санкційного режиму. У ЄС звернули увагу на те, що за останні місяці обсяг експорту європейської продукції до цих держав значно збільшився, зокрема пральних машин, автомобілів та фотоапаратів. Аналітики сектору безпеки вважають, що цю техніку перепродують на росію, де її розбирають, а компоненти, перш за все електроніку, використовують для ремонту військового обладнання.

Колишній президент рф, а тепер заступник голови совєта бєзопасності мєдвєдєв закликав населення скачувати піратські копії іноземних фільмів і музики та поширювати в російському сегменті інтернету.

путін назвав «завидниками» тих, хто вважає, що росія залежить від Китаю.

В ефірі телеканалу «росія24» путін обурився пенсійною реформою у Франції: «Такий підхід громадянами сприймається як надмірно жорсткий і несправедливий». Пенсійний вік у Франції хочуть підняти на два роки, до 64 років, а на рф за путіна його підвищили на п’ять років – до 65 років, саме стільки там у середньому живе російській чоловік. Середня пенсія у Франції майже 1 400 євро, на росії – до 167 євро.

пєсков заявив, що після повномасштабної військової агресії росії проти України путін почав користуватися квартирою в кремлі «дуже часто». Саме кремль вважається найзахищенішим стратегічним об’єктом рф.

уряд москви отримав завдання залучити 27 тисяч осіб для військової служби за контрактом, щоб відправити їх на війну проти України. кремль збирається залучити до збройних сил 400 тисяч контрактників і «добровольців», відповідні рознарядки вже надіслані до регіонів.

На росії вчителька пригрозила розправою дітям за напис на шкільній дошці «путін – вор». «Раніше за це розстрілювали», – сказала вчителька. За її словами, вона не викликала поліцію тільки щоб не «ганьбити школу». Втім, після появи відео в соцмережах, приїзд силовиків до батьків дітей і до школи лише питання часу.

Протягом останніх тижнів білоруські силовики щодня проводили масові затримання та обшуки у різних регіонах країни. Рейди «по зачистці» пройшли у пінську, міорах, орші, сенно, глибокому, мозирі, бресті, івацевичах, лепелі, полоцьку, новополоцьку, гомелі та інших містах. З 15 березня було засуджено щонайменше 166 білорусів за політичними статтями.

Внутрішні війська рб провели на аеродромі Липки спеціальні навчання з розгону масових протестів. заступник голови мвс микола карпєнков розповів, що відпрацьовувалися методи боротьби з колонами протестувальників із застосуванням безпілотників, а також газових та світлошумових гранат.

Підрозділ ООН з пошуку рішень стабільного розвитку опублікував «Всесвітню доповідь про щастя», в якій республіка білорусь через відсутність необхідних даних взагалі не згадується. Перше місце посідає Фінляндія.