28.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/28/2023
singleNews

В Україну прибули 18 танків Leopard 2 з Німеччини.

Після війни альтернативи вступу України до НАТО немає, вважає голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

Північноатлантичний альянс має розгорнути додаткові війська в країнах Балтії, які межують із рф та білоруссю, переконаний міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

В НАТО розкритикували росію за її небезпечну та безвідповідальну ядерну риторику.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав до нових санкцій після заяв росії про плани розмістити в білорусі ядерну зброю. Литва також закликатиме до нових санкцій проти росії та білорусі через ядерні плани рф.

Франція закликала скасувати угоду про розміщення російської ядерної зброї в білорусі.

У МЗС Польщі назвали намір росії розмістити тактичну ядерну зброю в білорусі кроком до подальшого втягування мінська у військову машину рф.

Уряд Німеччини розцінив заяву кремля про розміщення тактичної ядерної зброї в білорусі як «чергову спробу ядерного залякування».

У Німеччині презентували інтернет-платформу, покликану допомогти організаціям, приватному сектору та ініціативам об'єднатися в мережу з метою відбудови України. «З досвіду відновлення по всьому світу ми знаємо, що надзвичайно важливою є хороша підготовка, щоб екстрена допомога якомога краще і ефективніше вписувалася в довгострокову реконструкцію», – заявила міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце.

Представники України 12 травня візьмуть участь у зустрічі міністрів з європейських справ країн Веймарського трикутника (Німеччина, Франція та Польща). Головною темою зустрічі буде розширення Європейського Союзу.

Представники французької консалтингової компанії «Beten International» та агенції з архітектури й урбаністики «INterland» долучаться до розробки стратегії відбудови Миколаєва за напрямами екологія, мобільність, промислова та портова економіка, будівництво за принципами сталого розвитку. Початок співробітництву було покладено під час міжнародного форуму «ReBuild Ukraine» у Польщі в лютому 2023 року.

У спільній заяві Польщі, Великої Британії, Литви, Латвії та Естонії, опублікованій перед засіданням виконкому МОК 28–30 березня, на якому планується обговорювати питання участі спортсменів з білорусі та росії в Олімпіаді, йдеться про те, що зараз не час розглядати можливість повернення російських і білоруських спортсменів на Олімпійські ігри у будь-якому статусі. «… у розпорядженні росії та білорусі є шлях для повернення своїх спортсменів у міжнародне спортивне співтовариство, а саме – припинення агресивної війни, розв'язаної росією за допомогою білорусі, та відновлення поваги до суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів».

рф

27 березня уряд Казахстану на тлі повідомлень про те, що російські компанії використовують місцевих посередників для обходу західних санкцій, вирішив почати вимагати від експортерів надання додаткових документів під час надсилання товарів до росії. Нові правила, що набирають чинності з 1 квітня, застосовуватимуться до експорту в рамках Євразійського економічного союзу і мають скоротити «підпільну» торгівлю.

2022 року на росії виробництво тракторів і комбайнів (в одиницях техніки) зменшилось на 1 % і 23 % відповідно; протягом січня–лютого 2023 року виробники вже втратили 11 % свого прибутку порівняно з минулим роком. Причинами такого стану в асоціації «росспєцмаш» називають зменшення прибутку аграріїв, небажання купувати російську сільгосптехніку, завезення на рф дешевшої продукції із Китаю, Туреччини та Індії.

В умовах російської кризи «росспєцмаш» звернувся до уряду за держпідтримкою. 2022 року субсидія для асоціації становила 8 млрд руб, проте 2023 року заплановано лише 2 млрд руб, тоді як виробникам вкрай потрібно 15 млрд руб. За рішенням мінпромторгу, трактори та комбайни взагалі мають продаватись без знижки, відповідно, їх купуватимуть іще менше.

російські машинобудівники заявили, що високотехнологічні компоненти до сільгосптехніки на рф виробляються «у недостатніх кількостях», «високий рівень кредитних ставок і податків, вартість та вузький сортамент металопрокату на рф, низький рівень митного захисту виробників комплектувальних призвели до того, що заводам невигідно інвестувати у розвиток виробництв – іноземні комплектувальні порівнянної якості на 30 % дешевші за російські». Водночас аграрії заявляють, що не мають змоги не тільки закуповувати нову сільгосптехніку у потрібних їм обсягах, а й ремонтувати те, що вийшло з ладу: вартість російської продукції за рік зросла від 30 % до 70 %.

За період з лютого 2022 по лютий 2023 року вартість онлайн реклами на російських інтернет-майданчиках «яндекс», вконтактє та rutube зросла втричі для рекламодавців електроніки, удвічі – для продавців одягу та вп’ятеро – для просування нерухомості та автомобілів. Через подорожчання реклами продавці мусять періодично підвищувати ціну на свою продукцію на 5–10 %.

З початку повномасштабної військової агресії рф проти України основні іноземні інтернет майданчики, зокрема YouTube, TikTok, Instagram, Facebook, не надають свої ресурси для реклами російських компаній.

З 3 квітня російський райффайзенбанк обмежить можливість переказу доларів для приватних клієнтів, а також підвищить для фізичних осіб мінімальний поріг із переказів у доларах та євро в інші банки.

На рф значно подорожчала оренда кімнат: для жителів владивостока на 33,2 %, магнітогорська – на 30,4 %, волзького – на 29,2 %, іванова – на 24,5 %, ставрополя – на 19,2 %, кємєрова – на 18, 9 %, якутська – на 18,2 %, томська – на 16,7 %, владіміра – на 16,4 %, іркутська – 16,2 %.

Кількість громадян росії, а також іноземців, які 2022 року оформили для себе поліси добровільного медичного страхування (ДМС), скоротилась на 5 млн осіб, до 31,8 млн осіб (за підсумками 2021 року зростання було на 7,9 млн осіб).

Минулого року кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих на росії збільшилась на 40 тис. осіб і зараз налічує понад 1,1 млн осіб. За підсумками першого кварталу 2023 року, роспотрєбнадзор зафіксував зараження понад 1 % вагітних жінок у 27 регіонах рф.

На білбордах у москві почали транслювати відеоролики про правила збору «тривожної валізи». Водночас влада заспокоює населення повідомленнями, що «це планові інформаційні відеоролики в рамках функціонування мчс росії».

Черговий російський літак змушений був перервати політ та запросити екстрену посадку. 26 березня борт авіакомпанії «азімут» не зміг долетіти до москви з ніжнєго новгорода. Пасажирський літак sukhoi superjet 100, що перебував на висоті трохи більше 3 тис. метрів над містом, подав сигнал тривоги через 10 хвилин після зльоту і пробув у повітрі 20 хвилин.

За даними національного статистичного комітету рб, експорт білоруських товарів до Китаю зріс у 2022 році до 4,7 %. На думку незалежних експертів, це пов'язано не лише з тим, що Китай раптом розкуштував білоруські товари, через КНР вони можуть йти на ринки третіх країн. На сьогодні білорусь у китайській зовнішній торгівлі займає лише 0,09 %. Основними партнерами Пекіна є США (16,2 % експорту) та ЄС (15,6 %). Китайський експорт до росії – це 2,1 % від загального обсягу експорту КНР.

мнс білорусі має намір 28–30 березня провести перевірку автоматизованої системи централізованого оповіщення цивільної оборони. В рамках перевірки вибірково запускатимуть електросирени, а також перехоплюватимуть ефір FM-станцій для передачі екстрених повідомлень.