30.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/30/2023
singleNews

«Зараз головна потреба українців – це протиповітряна оборона. Це критична необхідність на полі бою. Їм також потрібна зброя великої дальності та бронетехніка. І ми надаємо їм значний пакет таких можливостей. Ми також навчаємо їх та гарантуємо забезпечення наданого озброєння», – заявив глава Пентагону Ллойд Остін. Щодо отримання Україною сучасних винищувачів генерал сказав: «Чи можуть українці отримати винищувачі у майбутньому? Ми всі віримо, що так. Потенційно це можуть бути або F16, або інші літаки четвертого покоління». Також Остін вважає, що Україна за рахунок значного виснаження російських сил і західної зброї має «дуже хороші шанси» здійснити успішний контрнаступ навесні 2023 року.

Канада цьогоріч надасть Україні кредит у розмірі 2,4 млрд канадських доларів (1,8 млрд доларів США) для підтримки бюджету.

Іспанія відправить перші шість танків Leopard 2A4 в Україну після Великодня.

Польща планує збільшити виробництво боєприпасів напередодні контрнаступу ЗСУ на фронті. За словами прем'єр-міністра країни Матеуша Моравецького, Польща планує виділити 462,5 млн доларів на інвестиції з бюджету.

Польща уклала контракт вартістю понад 1 млрд злотих на виробництво 22 мобільних радіолокаційних станцій BYSTRA, аби «захистити себе від росії», –повідомив міністр оборони країни Маріуш Блащак.

У Польщі незабаром почнуть встановлювати електронне загородження на кордоні з росією, зокрема систему камер і датчиків руху.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував рішення Міжнародного олімпійського комітету допускати російських і білоруських спортсменів до змагань за певних умов.

Уряд Сербії за підтримки ЄС відправив до України чотири вантажівки з електроенергетичним обладнанням для підтримки енергетичного сектору України.

Європейське енергооб’єднання ENTSO-E ухвалило рішення про подальше збільшення імпортних потужностей в Україну до 850 МВт з нинішніх 700 МВт.

Національна асамблея Франції, яка є нижньою палатою французького парламенту, ухвалила резолюцію, в якій визнає Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

У Європарламенті пройшла акція солідарності з рухом спротиву окупації в Україні «Жовта стрічка».

Парламент Словаччини засудив злочини рф, скоєні проти українських жінок і дітей.

Президент США Джо Байден заявив, що він стурбований планами росії розмістити тактичну ядерну зброю в сусідній білорусі.

США запроваджують експортні обмеження щодо 11 компаній, що діють всупереч національній безпеці або зовнішньополітичним інтересам Сполучених Штатів, зокрема двох російських – «авіатех» і «авіазапчасть». У переліку також компанії з М’янми, Китаю, Нікарагуа.

США зупинили передачу рф даних щодо своїх ядерних сил після виходу росії з договору про стратегічні наступальні озброєння.

Брюссель офіційно підтвердив політичну домовленість країн-членів Євросоюзу продовжити добровільне скорочення споживання газу на 15 % іще на один рік.

рф

Один із найбільших у світі постачальників сільгосппродукції американська компанія Cargill, що входила до топ-10 експортерів російського збіжжя, припинить експорт зерна із рф наступного сільськогосподарського року (1 липня 2023 року – 30 червня 2024 року).

Австрійські інвестори вимагають від банківської групи Raiffeisen Bank International під час загальних зборів зробити чіткі заяви щодо подальшої долі бізнесу в росії.

уряд рф всіляко намагається завадити іноземним компаніям позбутися бізнесу на росії та додатково нажитися на їхньому капіталі: останнім рішенням є вимога сплати до російського бюджету 10 % вартості активів компаній, оцінених під час продажу.

Видобуток газу на найбільших родовищах західного сибіру впаде на третину до 2040 року через виснаження запасів, що легко видобуваються, попередив уряд глава міненерго ніколай шульгінов. До 2040 року показник видобутку газу в надим-пур-тазовському регіоні ямало-ненецького автономного округу скоротиться до 255 млрд. За даними росстату, 2022 року в росії було видобуто близько 672 млрд кубометрів газу. З урахуванням прогнозу шульгінова щодо падіння видобутку в янао, загальний показник може впасти до 460 млрд куб. м, або більш як на 30 %. При цьому обсяг внутрішнього споживання газу в росії становить 470 млрд. куб. м, як раніше оцінював віце-прем’єр алєксандр новак. Таким чином, росія може не мати вільних обсягів для експорту. Падіння видобутку на 30 % може призвести до скорочення надходжень до бюджету на 1 трлн руб.

Продажі на рф мобільних пристроїв (навушників, «розумних» годинників, фітнес-трекерів) за підсумками першого кварталу зменшаться на 20 %. Причиною називають зростання на росії кількості підроблених пристроїв, яке розпочалось ще минулого літа. Техніка маловідомих виробників зайняла вже майже половину ринку росії, деякі магазини електроніки визнають її візуальну схожість із продукцією відомих іноземних брендів, проте попереджають, що це лише «репліка». Також є великий ризик того, що пристрої, призначені для інших країн, не запрацюють на росії або будуть вимкнуті згодом.

Мережа ресторанів швидкого харчування «вкусно – і точка», яка змінила американську компанію McDonald's, що пішла з російського ринку, виявилася збитковою у перший рік роботи. За підсумками 2022 року компанія «система пбо», що оперує мережею ресторанів, повідомила про чисті збитки в 11,3 млрд руб. порівняно із 2021 роком. Загальна виручка, порівняно з 2021 роком, знизилася на 2,3 % – до 73,5 млрд руб.

Некомерційна організація «російская сістема качєства» під час перевірки відомих мережевих ресторанів японської кухні, магазинів, торгових мереж і закладів преміум-класу виявила в 40 % продукції кишкову паличку, а також бактерію лістерію, що може викликати лістеріоз – одну з найважчих, але відносно рідкісних хвороб харчового походження.

У четвертому кварталі 2022 року чистий прибуток російської мережі гіпермаркетів «лєнта» за міжнародними стандартами фінансової звітності зменшився на 95 % – до 207 млн руб; за підсумками року на 64,5 % – до 4,85 млрд руб.

Студентів московського фізико-технічного університету змушують вчити китайську мову як обов'язкову. З навчальної програми виключили іспанську, німецьку та французьку мови. Замість них студентам пропонують дві години англійської та китайської. У прес-службі вишу заявили, що випускники мають спиратися у своїй науковій і дослідницькій роботі на останні наукові публікації, 27 % яких написані китайською мовою. Крім того, у виші мають намір навчити студентів читати технічну документацію, яка в рф дедалі більше присутня китайською.

Директор фєдєральної служби ісполнєнія наказаній гостєв надіслав офіційного листа главі корпорації «ростєх», запропонувавши засуджених для виготовлення продукції та надання різних послуг для потреб військово-промислового комплексу. Водночас тамбовський хлібокомбінат розпочав виробництво дронів для потреб окупаційних військ рф, які воюють в Україні.

На так званому «східному полігоні», до якого належать красноярська, восточно-сибірська, забайкальська та дальнєвосточна залізні дороги росії, запроваджено чотири рівні пріоритетності перевезення вантажів: військові вантажі, вантажі для ліквідації надзвичайних станів, вантажі за дорученнями путіна та вугілля на експорт. Нафтогазові компанії скаржаться на «систематичні труднощі» під час організації перевезень, що призводить до зриву постачання сировини споживачам, та просять уряд додати їх до четвертої групи черговості перевезень.

російські оператори мобільного зв’язку збираються скасувати роумінг із Казахстаном, Киргизією та Вірменією.

У конгресі США ведеться розробка нового закону про демократію, суверенітет та права людини в білорусі. Оновлення закону дасть можливість зробити допомогу США білоруському демократичному руху та громадянському суспільству ефективнішою.

Латвійська держкомпанія Latvijas dzelzceļš («Латвійська залізниця») запровадила безстрокову заборону на перевезення всіх вантажів у вагонах інвентарного парку бєлжд. Він стосується як завантажених, так і порожніх вагонів, а також тих, що бєлжд здає в оренду іншим перевізникам. Наразі їх не прийматимуть на території Латвії.

Комітет Сейму Литви з національної безпеки та оборони оновив законопроєкт зі встановлення обмежувальних заходів щодо військової агресії проти України. Серед інших до проєкту включено норму про заборону для громадян білорусі та росії на ввезення українських гривень до Литви. Раніше литовські служби зафіксували зростання потоків готівкової української валюти з білорусі та росії. Вони вважають, що гроші можуть бути викрадені в Україні під час бойових дій, а тепер їх намагаються легалізувати у Литві.

білорусь у лютому опинилася на першому місці за зростанням цін у річному вираженні на сільськогосподарську продукцію серед країн Євразійського економічного союзу, які до лютого минулого року зросли на 19,7 %. Для порівняння: у Вірменії в річному вираженні ціни зросли на 8,4 %, у Казахстані – на 7,3 %.

За даними бєлстату, в білорусі зафіксували черговий антирекорд за кількістю зайнятих в економіці. У лютому їх було 4 млн. 172,4 тис. осіб. Раніше мінімальний показник було зафіксовано у грудні минулого року. До цього кількість зайнятих в економіці нижче за відмітку в 4 млн 180 тис. осіб не опускалася. На 28 березня загалом по країні не вистачає 105,6 тис. працівників

На підставі ухвали ради міністрів білорусі міністерство оборони у 2023 році призве на військові збори 9 тис. військовозобов'язаних.