31.03.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/31/2024
singleNews

У березні 2024 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло близько 9 млрд доларів США зовнішнього фінансування. 

Бельгія схвалила надання Україні пакета військової допомоги на 100 млн євро на обладнання та обслуговування західних винищувачів F-16, повідомила міністерка оборони країни Людівін Дедондер. За її словами, це відбудеться у межах 25-го пакета допомоги нашій країні.

У зверненні з нагоди Великодня канцлер Німеччини Олаф Шольц нагадав про необхідність справедливого миру  і закликав до подальшої підтримки України. «Мир без свободи означає гноблення. Не буває миру без справедливості. Ось чому ми підтримуємо Україну в її боротьбі за справедливий мир – так довго, як це буде необхідно», – заявив Шольц.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер застерігає від послаблення підтримки України в її оборонній боротьбі проти російської агресії. «Наш мир і наша свобода під загрозою. путіна турбує не лише Україна, він хоче змінити порядок миру і свободи в Європі. Він хоче влади над нами, щоб контролювати наш спосіб життя і наше процвітання. Той, хто втомиться підтримувати Україну, тому що це занадто важко або занадто дорого, повинен подумати про наслідки. Небезпека війни стане ближчою до нас», – сказав міністр.

Станом на початок березня 2024 року майже 10 тисяч українських військових пройшли навчання у Франції від початку повномасштабної війни.

Міністр оборони Естонії Ганно Певкур зазначив, що низка країн вже внесла кошти на закупівлю боєприпасів Україні за ініціативою Чехії, проте збір грошей іще триває.

«...Рішучість ЄС захищати Україну лише посилюватиметься», – Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель відреагував на останні удари рф по енергетичній інфраструктурі України.

«Потреба України є нагальною, і ми не можемо дозволити собі подальших затримок», – заявила речниця Ради національної безпеки США Едрієнн Вотсон. За її словами, Палата представників Конгресу США повинна ухвалити двопартійний додатковий законопроєкт про національну безпеку, «щоб ми могли надіслати Україні більше засобів протиповітряної оборони» для захисту від атак рф.

Група депутатів Європейського парламенту пропонує провести розслідування щодо ймовірного підкупу рф європейських політиків, схему якого викрила Чехія.

рф

Влада Латвії арештувала та планує екстрадувати до США місцевого жителя Олега Чистякова через його роботу на компанію «kanrus trading company», яка займалася контрабандою авіоніки до рф у порушення американського експортного контролю.

Найбільші світові лізингодавці подали позов проти російських авіакомпаній на $ 10 млрд. за неповернення понад 200 літаків. Суд Лондона ухвалив розглядати справу в юрисдикції Сполученого Королівства, оскільки на росії позивачі «навряд чи досягнуть справедливого розгляду».

Металургійна компанія рф «норнікель» має проблеми збуту своєї продукції у ЄС – клієнти відмовляються купувати продукцію, виготовлену з російського металу.

Обвальне падіння виробництва бензину на росії змусило кремль звернутися за допомогою до рб. москва почне закуповувати білоруський автобензин обсягом 100-150 тисяч тон на місяць.

Влада рф заявила, що через «аварійний стан» ніжєгородскій нафтопєрєрабативающій завод, який зупинено з 12 січня, не працюватиме ще два місяці.

Відрахування російського газпромбанку «на резерви» 2023 року скоротились до 1,3 млрд. руб. проти 111,9 млрд. руб. у 2022 році. На початку березня путін дозволив усім структурам «газпрому» не оприлюднювати інформацію про свою діяльність у повному обсязі.

Після указу путіна про передачу частки данської пивоварної корпорації Carlsberg Group у російській «балтікє» до тимчасового управління росімущества «балтіка» зазнала $ 902,8 млн. збитків.

Через війну проти України та брак коштів правітєльство не включило до російського федерального проєкту «чістий воздух» фінансову допомогу містам рф на модернізацію обладнання для очищення промислових викидів на понад 106 млрд. руб.

Найбільший на росії інтернет-магазин wildberries закрив більшість пунктів видачі замовлень на території бєлгородской області.

З початку 2024 року послуги шиномонтажу на росії зросли на 10–15 %.

З росії масово виїжджають трудові мігранти із Таджикистану.

совєт по правам чєловєка прі путінє збирається створити робочу групу для «репатріації» росіян, наголошено, що «необхідно розробити механізми їхньої репатріації додому. Ці люди є серйозним ресурсом для покращення демографії в нашій країні».

На росії на фоні дефіциту кадрів запровадили дисциплінарне стягнення, догану або навіть звільнення  в разі розкриття працівником інформації про заробітну плату своїх колег, наприклад, ознайомлення з даними у розрахунковому листку.

На росії гостро відчувається нестача лікарів-психіатрів, психотерапевтів та реабілітологів – їх майже вдвічі менше, ніж належить за нормативом. Кількість лікарів дільничої служби – у півтора раза нижче за норматив. Бракує і місць у закладах довготривалого догляду в соціальній службі.

Учасниками т. зв. сво, які повернулися з фронту, лише за три місяці 2024 року скоєно 58 вбивств. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну до грудня 2023-го кількість їхніх жертв – 51 особа.

опєратівний штаб бєлгородской області в рф ухвалив рішення про переведення школярів бєлгорода й прикордонних із Україною населених пунктів на дистанційне навчання.

російські окупанти хочуть поїти жителів тимчасово окупованих територій Донбасу шахтною водою через неспроможність запустити воду з канала «Сіверський Донець».

На зниження темпів експортних поставок білоруських товарів до росії впливає послаблення курсу російського рубля. Посол рб на росії дмітрій крутой зажадав подати пропозиції щодо покарання підприємств, що відстають від планових темпів зростання експорту.

На рб негативний внесок сектора «інформація та зв'язок» у приріст ВВП за 2023 рік становив мінус 0,9 %. Загальний збиток 24-х збиткових компаній перевищив 41 мільйон рублів – на 15 % менше, ніж за підсумками 2022 року. Іноземні інвестиції у сферу скоротилися до рівня п’ятирічної давнини, особливо провальні два останні роки. У 2022 году інвестиції скоротилися майже на 30 %, за 2023-й – на 40 %, або на 160 мільйонів доларів. Цього року сектор продовжує стримувати «зростання» економіки рб.

совєт міністров бєларусі дозволив здавати в експлуатацію будинки із незавершеним будівництвом.

У брєстє з другої спроби продали з аукціону колишню фабрику сувенірів «славянка», відому виробництвом совєтських матрьошок, натомість заарештовану найбільшу сонячну електростанцію рб «солар ленд» не змогли продати, тому що вона нікому не потрібна.

Після дерев’яного туалету на електронний аукціон через борги виставили каналізаційну мережу у пінскє протяжністю 96,5 метра й початковою ціною 220 рублів.

У гомєльском облісполкомє розробили план проведення пропагандистського заходу 2 квітня з нагоди так званого «дня єдінєнія народов бєлорусіі і росіі». У документі наводяться квоти для забезпечення явки представників трудових колективів, громадськості, делегацій районів – присутність найбільшої кількості глядачів вимагається від самого гомєля – 580 осіб.

Індивідуальному підприємцю з барановічєй Сєргєю Бунатє загрожує до 12 років тюрми за «призиви к санкціям», що означає чи то коментар у соцмережах, чи повідомлення демократичним силам про те, що хтось обходить санкції.