Польща ініціює протидію російській дезінформації у США

7/22/2024
singleNews

Варшава закликає Євросоюз розпочати кампанію з підвищення обізнаності громадян США щодо відносин Брюсселя та Вашингтона. Мета – протидія російській дезінформації, що поширюється в контексті виборів президента Сполучених Штатів.

Документ, що буде презентовано в рамках зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, охоплює дві теми: торгівлю та політику безпеки. У розділі, присвяченому торгівлі, Польща вказує, що США є найбільшим торговельним партнером ЄС.

У безпековому розділі наголошено, що упродовж останніх місяців у інформаційному полі Сполучених Штатів поширюється дезінформація про Євросоюз (наприклад, щодо масштабів оборонних витрат або підтримки України). Стверджується, що російська пропаганда експлуатує протиріччя в американському суспільстві з метою підірвати підтримку України та відданість США захисту європейських союзників.

Основні акценти документа:

«Інформаційна війна кремля проти Заходу повністю інтегрована з  війною проти України. Боротьба за свідомість Заходу є для путіна такою ж екзистенційною, як і агресія проти України – це компоненти скоординованих військових зусиль»;

«Значна кількість американців не усвідомлюють, що вони є ціллю цієї дезінформаційної атаки та що це може мати вирішальний вплив на їхню безпеку»;

«Якщо москві вдасться поглибити ізоляціонізм серед американців, переконати їх у тому, що США не мають реальних інтересів, за які варто боротися в Європі, і спонукати їх протистояти військовій допомозі Києву, кремль може виграти не лише повномасштабну війну проти України, а й гібридну війну на Заході»;

«Ми повинні нагадати американській громадськості, особливо молодому поколінню, про переваги, які наше багаторічне партнерство принесло американській економіці».

Щодо механізму пропонованої спільної інформаційної кампанії у США. Кампанія має бути адресована різним соціальним і віковим групам, бути присутньою як у традиційних (телебачення, радіо, газети, журнали), так і в соціальних медіа (інтернет-сервіси та платформи). Передбачається звернення до американської адміністрації, Конгресу, місцевих політиків, академічних центрів, дослідницьких інститутів та ЗМІ. Польська сторона стверджує, що необхідно враховувати переваги кожної країни ЄС і демонструвати вигоди співпраці (придбання американської зброї слугує її безпеці та приносить економічні вигоди США, зокрема завдяки створенню робочих місць принаймні у 15 штатах).

Запропонована Польщею спільна інформаційна кампанія для покращення іміджу ЄС у США має на меті протистояти наративам про російську збройну агресію проти нашої країни та протидіяти російській дезінформації, спрямованої на те, щоб посіяти розкол між Брюсселем і Вашингтоном. На переконання польської сторони, російські державні ЗМІ та онлайн-акаунти, пов’язані з кремлем, готуються до президентських виборів у США та вже зараз поширюють неправдиву інформацію, оскільки для рф пріоритетом залишається зменшення підтримки Києва з боку Заходу.