рф посилює інтенсивні гібридні атаки проти Молдови

10/17/2024
singleNews

рф посилює інтенсивні гібридні атаки проти Молдови. Мета – повалити проєвропейський реформаторський уряд у Кишиневі, взяти політичний контроль над країною та запобігти її зближенню із Заходом, зокрема приєднанню до ЄС. Це ще одне свідчення того, що російський імперський проєкт виходить за межі України, – переконані у Стокгольмському центрі східноєвропейських досліджень SCEEUS.

рф використовує загрозу війни як лейтмотив для розпалювання в Молдові страху в суспільстві, яке вже розбурхане війною росії проти України. Хоча більшість із 3,3 мільйона жителів Молдови схвалює західну траєкторію країни, слабка стійкість суспільства збільшує вразливість країни до гібридних атак. Цьому сприяє сепаратистський регіон Придністров'я, де росія утримує близько 1 500 російських військових, багато з яких вихідці з цього регіону.

За висновками фахівців SCEEUS, гібридна війна росії в Молдові проявляється у:

1. Фінансуванні та координації політичних проксі партій у Молдові. Заборонені партії-клони Шора лише цього року отримали близько 100 мільйонів євро від росії. За даними Служби безпеки та розвідки Молдови, у 2023 році росія витратила близько 50 мільйонів євро на дестабілізацію Молдови перед місцевими виборами.

2. Поширенні дезінформації та пропаганди. Telegram і Meta майже не реагували на запити Молдови про видалення фейкових акаунтів і дезінформації, а деякі рекламні оголошення видаляли після публічного називання компаній.

3. Виділенні значних ресурсів для підкупу політиків, суддів та виборців.

4. Кібератаках – як основних зусиль із дестабілізації, аби підірвати довіру громадян до державних інституцій. Їх мішенню стали служба охорони здоров’я, пошта та державна система оплати праці. Шквал таких атак змушує Молдову виділяти значні ресурси для протидії їм – часто за рахунок реформ.

5. Намаганні встановити контроль над Гагаузією на півдні Молдови. Попри обмежені перспективи росія все ще використовує свою методику сприяння сепаратизму й територіальним суперечкам у своїх сусідів як засіб контролю та впливу, як це було зроблено в Грузії та Україні.

Попри шквал гібридних атак, Молдові вдається не дати росії підірвати її західну траєкторію, а також просунутися вперед у проведенні реформ.