російські олігархи не впевнені у майбутньому економіки рф

7/10/2024
singleNews

російський бізнес внаслідок західних санкцій продовжує переорієнтовуватись на ринки Китаю, Індії та інших країн Глобального Півдня. Це дало можливість щонайменше десятку бізнесменів отримати понад 1 трлн руб. (11,3 млрд дол. США) дивідендами за 2023 – 2024 рік. Більшість з олігархів є важливими партнерами кремлівського режиму, оскільки мають тісні зв’язки з путіним та відіграють стратегічну роль в економіці рф.

Водночас масштабна виплата дивідендів вказує на невпевненість бізнес-еліти у довгостроковій стабільності російської економіки, яка, за прогнозами, зіткнеться зі значними проблемами в другій половині 2024 року та в 2025 році. Ідеться зокрема про ймовірне впровадження урядом жорсткіших фіскальних заходів: підвищення податків та збільшувані труднощі з платежами можуть призвести до дефіциту промислових компонентів і споживчих товарів.

Ще одна проблема, з якою стикаються російські олігархи, – куди інвестувати свої дивіденди після того, як санкції змусили багатьох із них звернути увагу на внутрішній ринок.