росія продовжує обходити міжнародні санкції

10/21/2024
singleNews

росія продовжує вживати заходів для обходу міжнародних санкцій. Зокрема кремль використовує схему з хибним транзитом, завдяки якій постачає санкційні товари з країн ЄС, що призначалися країнам Центральної Азії та Кавказького регіону.

У 2023 році під час транзиту через росію санкційні товари щонайменше на п’ять млрд дол. США залишилися на території країни. Вантажі, що прямували з ЄС, призначалися країнам у Центральній Азії та на Кавказі.

Механізм обходу санкцій, що зазвичай використовується: компанія в Центральній Азії, на Кавказі або в Китаї замовляє з ЄС товар і оформлює сухопутний транзит через територію рф. Далі вантаж відправляють на східний кордон ЄС. Переважно в такий спосіб підсанкційні товари ввозять до рф через Латвію, Естонію, Фінляндію. Після того, як товар перетинає кордон ЄС і опиняється в буферній зоні, його переоформляють на імпорт у росію.

Також москва залучає компанії-посередники для отримання доступу до західних електронних компонентів подвійного призначення та використовує фіктивні компанії для формування «тіньового флоту» ЗПГ-танкерів і транспортування зрідженого природного газу.

Прогнозується, що рф і надалі продовжить розвивати наявні та шукати нові механізми для зменшення впливу санкційних обмежень на економіку країни. Серед можливих напрямів передбачаються: розширення співпраці з країнами, які не приєдналися до санкцій; перехід на розрахунки в національних валютах; збільшення використання криптовалют для фінансових операцій; бартерні операції, залучення фіктивних компаній, зокрема в галузях енергетики та оборони тощо.