Ризик збройного конфлікту в Арктиці зростає – RUSI

5/31/2024
singleNews

Війна росії проти України триває вже третій рік, тому побоювання щодо її потенційного «перекидання» на Арктику залишаються високими. Про це йдеться у доповіді «Протистояння у фрагментованій Арктиці» Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень – британського аналітичного центру, що спеціалізується на проблемах міжнародної безпеки та військової справи.

З 2022 року росія обмежила доступ до наукових даних, що мають вирішальне значення для моніторингу зміни клімату, а особливо для оцінки потенційного впливу «бомб» з вуглекислого газу та метану, що вивільняються внаслідок танення російської вічної мерзлоти. Також москва може готуватися до комерційної експлуатації арктичної зони рф (АЗрф) та не бажає вирішувати проблеми, пов'язані зі зміною клімату, правами корінних народів, управлінням біорізноманіттям і живими ресурсами, забрудненням довкілля та загрозою радіоактивного забруднення від совєтських часів і нинішньої ядерної діяльності.

Тому, за твердженням авторів дослідження, з погляду москви розширення НАТО ближче до російських кордонів підживлює відчуття її власної вразливості. Більш того, танення льоду в АЗрф посилює арктичну незахищеність кремля. До того ж арктичні сухопутні сили росії на європейському крайнєм сєвєрє були значною мірою знищені в Україні.

За твердженням дослідників, у цьому контексті – і судячи з відчуття конвенційної вразливості, що підживлює російську арктичну незахищеність – є ризик того, що москва може вдатися до відвертішого брязкання ядерною зброєю та ескалації конфлікту. Зберігається імовірність того, що росія може відновити випробування ядерної зброї на островах Нової Землі. Ця ситуація ускладнюється невід'ємним ризиком неконтрольованих прорахунків, спровокованих нещасними випадками, інцидентами та іншими тактичними помилками.

Саме тому шанси на передбачувану Арктику з погляду військової безпеки стають дедалі меншими. Ризик збройного конфлікту в Арктиці явно вищий, аніж був.