США розгорнули стратегічні бомбардувальники у Румунії для стримування рф

7/23/2024
singleNews

Два стратегічні бомбардувальники США B-52 Stratofortress здійснили навчальний політ у Фінляндії поблизу кордону з рф. Літаки перетнули кордон із північного регіону Норвегії біля мису Нордкап. Над Лапландією їх зустріли три танкери ВПС США та винищувачі F/A-18 ВПС Норвегії. 

Прямуючи на північ, бомбардувальники наблизилися до Кольського півострова настільки близько, наскільки це можливо з південно-західного боку. Там літаки зробили коло і знову повернули на південь – таким чином пілоти могли бачити територію, де розміщені російські ракетні підводні човни, а також аеродром «оленья», з якого регулярно злітають стратегічні бомбардувальники Ту-95МС для ударів по Україні.

Після закінчення планового польоту В-52 приземлилися на 57-й авіабазі «Михаїл Когелнічану» ВПС Румунії. Літаки діятимуть у складі 20-ї експедиційної бомбардувальної ескадрильї ВПС США та співпрацюватимуть із НАТО.

Авіабазу румунських ВПС планують розширити до 2040 року, перетворивши на найбільшу військову базу НАТО в Європі, із загальною кількістю солдатів до 10 тис. осіб. Проєкт передбачає інвестиції в розмірі 2,5 млрд дол. США та створення нових інфраструктурних об’єктів.

Розгортання американських стратегічних бомбардувальників у Румунії поблизу узбережжя Чорного моря демонструє готовність США й НАТО до координації та захисту Альянсу на східному фланзі. Водночас польоти бомбардувальників США біля кордонів з рф свідчать про посилення стратегії стримування противника.