США та ЄС розширюватимуть санкції проти російської нафтогазової галузі

10/22/2024
singleNews

США та Європейський Союз розширюватимуть санкції проти російської нафтогазової галузі для суттєвого зменшення доходів рф.

Зокрема понад 50 членів Конгресу звернулися до адміністрації президента США з вимогою розширити санкції проти нафтової галузі рф. Конгресмени зазначають, що нафтосервісна компанія SLB (м. Г’юстон, штат Техас) сприяє фінансуванню армії рф. Вони пропонують застосувати додаткові обмеження проти нафтової галузі росії, а також вимагають надання з боку міністерства фінансів і державного департаменту США пояснень, чи санкціонували ці відомства транзакції SLB, відповідно до яких компанія впродовж серпня – грудня 2023 року експортувала до рф обладнання на суму 17,5 млн дол. США.

Зверненню конгресменів передувало розслідування «Financial Times», у якому зазначалося, що компанія SLB розширює свою діяльність у рф і зокрема підписала нові контракти та найняла сотні співробітників. 18 жовтня SLB повідомила про зростання прибутку в ІІІ кварталі на 13 %.

Крім того, країни – члени ЄС планують відновити обговорення питання щодо посилення економічних обмежень проти росії після початку головування Польщі у Раді ЄС у січні – червні 2025 року.

Зокрема Польща планує використати своє піврічне головування для вирішення таких питань:

узгодження чергового санкційного пакета;

ініціювання заходів зі збільшення прозорості імпорту російського палива до ЄС;

вивчення питання про застосування санкцій до закордонних філій компаній ЄС, що працюють з росією.