У Німеччині планують надати спецслужбам більше повноважень для протидії російській діяльності

10/16/2024
singleNews

росія активізує зусилля з підриву підтримки західних партнерів України через диверсії, а до 2030 року буде готова завдати удару по НАТО. Про це заявили керівники спецслужб Німеччини під час публічних слухань у комітеті парламентського контролю Бундестагу щодо зростання загрози з боку росії в контексті російсько-української війни.

Зокрема Голова Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Б. Каль наголосив, що Німеччина дедалі частіше стає об’єктом російської розвідувальної та диверсійної діяльності. ФРН фактично перебуває в стані прямої конфронтації з рф. Він підкреслив, що довгостроковою метою путіна є послаблення Заходу, а «російські збройні сили, ймовірно, зможуть завдати удару по НАТО не пізніше ніж наприкінці десятиліття».

Очільниця Служби військової контррозвідки Німеччини (MAD) М. Розенберг повідомила про системні спроби шпигунства з боку спецслужб росії, спрямовані проти Бундесверу. Серед заходів росії – збір інформації щодо передачі німецької зброї Україні, а також моніторинг військових навчань і оборонних проєктів.

Керівник Федерального відомства з охорони конституції Німеччини (BfV) Т. Гальденванг зі свого боку зауважив, що організований російськими спецслужбами акт саботажу ледь не став причиною авіакатастрофи у ФРН цього року (у липні в логістичному центрі DHL у Лейпцигу спалахнув пакунок, унаслідок чого загорівся вантажний контейнер). Він звернув увагу на різке зростання агресивності у поведінці російських агентів. За оцінкою BfV, росія проводить кампанії з дезінформації, використовує БпЛА для розвідки за об’єктами критичної інфраструктури та вербує людей з кримінального середовища.

Керівник BfV також наголосив на ймовірній підтримці російських розвідувальних заходів з боку Китаю та Ірану й закликав надати більше повноважень для протидії російській діяльності та іншим загрозам (радикальні ісламісти та ультраправі сили) у Німеччині.