У росії посилюються проблеми з отриманням компаніями експортної виручки

10/13/2024
singleNews

Центральний банк рф опублікував попередню оцінку платіжного балансу рф за вересень і липень – серпень поточного року. За підсумками січня – вересня експорт перевищив імпорт на 50,6 млрд дол. США. Основна причина скорочення імпорту – проблеми з проведенням платежів, які ускладнюють переказ виручки з-за кордону на рахунки в російських банках.

Водночас обсяги виручки, яку експортери зобов’язані продавати, зменшились з 10,79 млрд дол. США у серпні та до 8,3 млрд дол. США у вересні.

Через труднощі з переведенням платежів з-за кордону у січні–вересні обсяг «іноземних активів» російських компаній (включає валюту за кордоном) збільшився до 50,3 млрд дол. США (у січні – вересні 2023 р. він становив 39,8 млрд дол. США). За оцінками німецького Інституту проблем міжнародної безпеки, з початку 2022 р. російські резиденти, переважно великі експортери, вже накопичили на іноземних рахунках 180 млрд дол. США.

Також російські експортери мають проблеми під час проведення банківських платежів у всіх «дружніх» до росії країнах, включно з Китаєм, Туреччиною та ОАЕ. Транзакції відхиляються банками або затримуються на термін до місяця і більше.

Про проблеми, які пов’язані зі зменшенням поточних доходів через недоотримання експортної виручки, свідчить зростання ставок за кредитами. Ставки за кредитами в рублях на сьогодні вже становлять близько 20 % річних, а відсотки за надання позики в юанях – понад 200 % річних.

Проблеми в отриманні виручки за експортовані товари і послуги свідчать про дієвість санкційного режиму проти росії. При цьому «дружні» до росії країни намагаються скористатися ситуацією і використати труднощі рф з міжнародними платежами в особистих інтересах для отримання власної економічної вигоди.