В рф стрімко падають міграційні показники

7/24/2024
singleNews

За підсумками 2023 року в росію приїхали 560 тисяч осіб. Це на 23 % менше, ніж за підсумками 2022 року – тоді приплив становив 730 тисяч осіб. Третина приїхали до росії з Таджикистану, 10 % – з Киргизстану, по 9 % з Вірменії та Казахстану, ще 4 % – з Узбекистану. Мігранти приїжджають також із рб, Китаю, Туркменістану, Індії та інших країн.

московська і тюменська області, а також ханти-мансійський автономний округ рф прийняли у 2023 році найбільше мігрантів: на них припало 57 % сукупного міграційного приросту. Найменше мігрантів прийняли примор’я, томська область та прикордонні з Україною регіони.

Якщо у 2021 році міграційний приріст (різниця між мігрантами, що вибули і прибули) досяг майже 500 тисяч осіб, то у 2022 році він знизився до 62 тисяч. За 2023 рік міграційний приріст становив 110,1 тисяч осіб.

Найбільший міграційний приріст росія отримала в обміні населенням із Таджикистаном. Його величина знизилася на 6,4 % порівняно з 2022 роком, становивши 81,7 тис. осіб (87,3 тис. у 2022 році).

Падіння міграційних показників пов’язано зі зменшенням заробітків мігрантів через санкції, також через вербування мігрантів для участі у війні росії проти України. Крім того, на міграційні показники росії негативно впливає підміна боротьби з тероризмом боротьбою з мігрантами.

Зокрема, мвс рф підготувало нову стратегію протидії екстремізму (документ замінить чинну стратегію від 2020 року). Зазначено, що одним із чинників, що сприяє виникненню екстремістських проявів, є несприятлива ситуація із протиправною діяльністю мігрантів. У проєкті нової стратегії також сформульовано такі поняття, як «ксенофобія» та «русофобія», а також «екстремістська діяльність (екстремізм)», «фінансування екстремістської діяльності» та «тероризм».

Показники за 2023 рік свідчать про четверту хвилю спаду міграції після кризи 2008 року, окупації Криму та пандемії COVID-19. Якщо тиск на мігрантів продовжиться, це погіршить проблему дефіциту кадрів у росії. За оцінками інституту економіки ран, брак кадрів досяг 4,8 млн осіб. Найбільше проблема відчутна у промисловості, сільському господарстві, торгівлі, будівництві, ЖКГ – в тих сегментах, де найчастіше працюють мігранти. Крім того, до цього часу завдяки мігрантам росії вдавалося пом’якшувати свої демографічні проблеми.