Влада рф продовжує використовувати терористів з «вагнера» для закріплення в Африці

10/11/2024
singleNews

Влада рф продовжує використовувати міжнародну злочинну організацію «вагнер» для підтримки своїх реваншистських планів в Африці. Джек Марголін – американський експерт з питань міжнародної злочинності та конфліктів – досліджує діяльність злочинного угрупування під патронатом російської влади у матеріалі на аналітичній платформі Техаського університету.

Після провального «вагнеровського путчу» влітку 2023 року та ліквідації спецслужбами рф керманичів приватної військової компанії, російська влада продовжує залучати переформатовані залишки підрозділів найманців для власних потреб. «вагнер» забезпечує дивіденди росії через готовність виконувати місії з високим ризиком та комерційні операції, що є результатом таємних дипломатичних домовленостей із партнерами рф на глобальному півдні».

Джек Марголін вважає, що міжнародна злочинна організація «вагнер» своєю присутністю та діями «кидає виклик» інституційно керованій західній моделі безпеки в Сахелі та Центральній Африці, пропонуючи партнерам жорстокіший підхід до опонентів, ніж це роблять Франція, США чи ООН.

Водночас дослідник упевнений, що жодна форма безпекової допомоги росії своїм партнерам у Сахелі навряд чи суттєво знизить здатність екстремістських і сепаратистських рухів загрожувати місцевій владі в довгостроковій перспективі.

Експерт також стверджує, що «росія може підтримувати ці відносини до тих пір, поки місцева влада вважає їх вигідними. Якщо сахельські партнери рф відчують, що їхня свобода вибору компаньйонів у сфері безпеки обмежена росією, або що комерційні інтереси росії суперечать інтересам їхніх еліт, ці країни можуть повернутися до співпраці з традиційними (європейськими чи заокеанськими) партнерами».