01.03.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

3/1/2021
singleNews

Федеративна Республіка Німеччина

Федеральний уряд ФРН має намір продовжити заборону на в’їзд із зон мутації коронавірусу до 17 березня. До цих зон входять Велика Британія, ПАР, Бразилія, Чехія та австрійська земля Тироль. В даний час на кордонах з Тиролем та Чехією здійснюється посилений прикордонний контроль.

Німецький Інститут Роберта Коха класифікував французький департамент Мозель як зону поширення небезпечної мутації коронавірусу і посилив правила в'їзду звідти. Про це йдеться у зведенні, яке інститут оновив у неділю. Із 2 березня ті, хто в'їжджають із регіону, мають пред'явити негативний тест на коронавірус. При цьому скасовується пасажирське сполучення з департаментом. Транспортним компаніям дозволяється перевозити через кордон лише громадян ФРН і громадян з німецькою посвідкою на проживання.

Чеська Республіка

З 1 березня населення Чехії зобов’язане використовувати виключно маски промислового виробництва рівня захисту не нижче FFP2; на виробництвах вводиться обов’язкове тестування працівників на COVID-19; на три тижні знову закриваються школи і дитячі садки, відновлюється дистанційне навчання.

Словацька Республіка

У країні діє режим надзвичайного стану, який вкотре був продовжений до 19 березня. Уряд країни на позачерговому засіданні в неділю ввечері прийняв рішення зобов'язати жителів республіки носити в громадських приміщеннях респіратори, що забезпечують підвищений ступінь захисту від зараження в порівнянні з медичними масками.

Із 3 березня вводиться комендантська година з 20:00 до 01:00 за місцевим часом. Одночасно влада заборонить громадянам з 05:00 до 20:00 залишати житла без поважних причин, до яких відносяться поїздки на роботу, походи до лікарів або за продуктами харчування та іншими товарами першої необхідності. Вільне пересування країною дозволено лише з 01:00 до 05:00.

Носіння респіраторів з 8 березня стане обов'язковим в магазинах і при поїздках в громадському транспорті.

Швейцарська Конфедерація

З 1 березня набула чинності прийнята раніше Федеральною Радою постанова щодо запровадження певного послаблення рівня заходів із протидії коронавірусу на загальнонаціональному рівні.

Латвійська Республіка

За даними Центру профілактики та контролю захворювань в Латвії вже виявлено 20 випадків нового британського штаму Covid-19, і в даний час відбувається місцева трансмісія цього штаму, так як зареєстровані як мінімум два місцеві спалахи. Один із таких спалахів виявлений в дошкільному закладі. Захворюваність зростає серед дітей і молоді, що, на думку епідеміологів, може побічно вказувати на поширення нового штаму.

Канада

Міністерство охорони здоров’я Канади схвалило вакцину проти COVID-19 від компанії «AstraZeneca». Препарат шведсько-британської фармацевтичної компанії став третім, який дозволено використовувати в Канаді, що дасть змогу потенційно пришвидшити темпи вакцинації в країні. Відомство дозволило негайно застосовувати вакцину усім людям старше 18 років, так як останні результати досліджень показали, що препарат безпечний для всіх категорій населення.

Китайська Народна Республіка

Державне управління з нагляду за лікарськими засобами КНР затвердило вихід на ринок з додатковими умовами рекомбінантної вакцини проти COVID-19, що вимагає введення тільки однієї дози. Це перша китайська вакцина, розроблена на основі вектора аденовірусу для доставляння в організм гена, який кодує спайковий білок коронавурусу. Зазначається, що вакцина призначена для людей старше 18 років.  Її можна перевозити і зберігати при температурі від 2 до 8 градусів Цельсія.

Як повідомляється, ця вакцина демонструє 65,7% ефективності у запобіганні симптоматичного перебігу захворювання і 90,98% – у запобіганні тяжкого перебігу захворювання, про що  свідчить проміжний аналіз результатів третьої фази клінічних випробувань препарату в світі.