01.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/1/2024
singleNews

Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен не виключає можливості відправки іноземних військ в Україну у майбутньому.

Уряд Швеції виділяє близько 40 мільйонів шведських крон (3,7 мільйона доларів США)  на гуманітарну допомогу Україні.

Керівник німецького підрозділу компанії MBDA Томас Готтшильд заявив, що промисловість ФРН здатна знову почати виробництво крилатих ракет Taurus, які раніше влада припинила замовляти. 

рф

В Австрії затримали колишнього співробітника вже розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом Егісто Отта  за підозрою у шпигунстві на користь рф.

Американський виробник комп’ютерів і техніки компанія Hewlett-Packard повністю пішла з російського ринку та закрила свій російський сайт. У лютому 2022 року компанія HP зупинила постачання техніки на росію, у листопаді 2023-го розпочала ліквідацію російської «дочки», остаточно завершити операційну діяльність на рф планувала в травні 2024 року, але  зробила це достроково.

Через побоювання вторинних санкцій банки Об’єднаних Арабських Еміратів First Abu Dhabi Bank, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD продовжують системно блокувати рахунки компаній, пов’язаних із торгівлею російськими товарами. росіяни скаржаться на посилення контролю за їхнім бізнесом, примусове закриття понад 10 тис. рахунків за останні три місяці, що штовхає їх на повернення на рф. 

Середня вартість оренди однокімнатних квартир у 16 містах-мільйонниках росії, московской і лєнінградской областях лише за березень подорожчала на 2,7 % (становила 27,4 тис. руб.), двокімнатних – на 2,3 % (40,5 тис. руб.). Водночас у воронєжє подорожчання було на 5,6 %, у новосібірскє – на 5,2 %, у тюмєнє – на 4,5 %, у єкатєрінбургє – на 4,7 %.

З початку російської повномасштабної війни проти України росстат зафіксував зростання кількості росіян із діагнозом «алкогольна залежність» –було виявлено 54,2 тисяч таких пацієнтів, із яких із алкогольним психозом – 12,9 тисяч осіб. Глава мінздрава рф мурашко заявив, що кожен четвертий пацієнт, який перебуває на стаціонарному лікуванні, має проблеми зі вживанням спиртних напоїв. 

За даними аудиторсько-консалтингової мережі finexpertiza, в 2023 році продажі міцних спиртних напоїв на росії збільшились до 7,2 літра на одну особу і досягли максимуму за останні сім років. Водночас дірєктор цєнтра ісслєдованій фєдєрального і рєгіональних ринков алкоголя вадім дробіз закликав російських виробників «зробити водку для жебраків – соціальну водку, масову водку, назвіть як хочете – за 100 рублів».

На росії зростає кількість скарг щодо затримки грошових виплат пораненим окупантам, інвалідам, а також тим, кого путін нагородив державними нагородами, – заявив гєнпрокурор краснов.

путін видав указ про призов на військову службу з 1 квітня по 15 липня 147 тис. осіб віком від 18 до 30 років. 
 
У російських в'язницях, за офіційними даними, перебувають до чотирьохсот тисяч людей – це приблизно вдвічі менше, ніж 10 років тому. 

«Я хочу сказати російським і білоруським спортсменам, що їм не радіють у Парижі, і сказати українським спортсменам та всьому українському народу, що ми їх дуже сильно підтримуємо»,  – заявила мер Парижа Анн Ідальго. 

На думку російських інвесторів, рб допустила дефолт із п'яти випусків бондів. Ініціативна група володіє паперами цих випусків на загальну суму 178 млн. доларів, а їхня загальна номінальна вартість – близько 3,25 млрд. доларів. Інвестори повідомили, що розглядають можливість звернутися до Лондонського міжнародного третейського суду (LCIA) з позовом про стягнення з рб виплат по бондах.

Згідно зі статистикою нацбанку, заборгованість білорусів перед банками за кредитами за березень збільшилася на 282,2 млн. рублів – до 20 млрд. 979,2 млн. Загальна сума кредитів населення на споживчі потреби на 1 березня становила 7 млрд. 186,2 млн. рублів. Це на 144,2 млн. рублів більше, ніж місяцем раніше. Борги за кредитами на нерухомість на початок минулого місяця становили 13 млрд 744,4 млн рублів. За прогнозом деяких білоруських банків, нацвалюта у 2024 році може послабитися до 10 % до нинішніх значень.

З 31 березня в рб почали діяти нові ставки утилізаційного збору на деякі види авто. Замість трьох категорій за віком запроваджено дві. Для юросіб ставки зросли в кілька разів. Для автомобілів, випущених у рб, ставки не вводяться, оскільки вони вже додані у вартість авто під час продажу.