02.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/2/2024
singleNews

До Держбюджету України надійшло 118 млн доларів США на безповоротній основі від уряду Японії у межах проєктів Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя» (HEAL Ukraine) та «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

«Я не можу уявити собі нічого нагальнішого, ніж подолання наслідків повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке спричинило жахливі людські страждання та руйнування», – заявив новий комісар Ради Європи з прав людини  Майкл О'Флаерті.  

«Ми очікуємо, що Китай надішле дуже чіткі сигнали росії. Китай, вочевидь, відіграє ключову роль у забезпеченні незалежності України та поваги до міжнародного права, включно з її суверенітетом», – заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне на зустрічі з китайським колегою Ваном Ї.

У межах Ініціативи Flight Gear Ukraine американські пілоти у відставці збирають для українських екіпажів винищувачів і гелікоптерів захисне спорядження: льотні вогнетривкі комбінезони, шоломи та рукавиці.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур вважає, що  є можливість  відправлення в Україну європейських військових для прискорення навчання українських колег.

Посли країн Балтії у Сполученому Королівстві закликали НАТО проявити більше рішучості щодо реагування на виклики, які створює росія, та висловилися за чітку перспективу членства для України в Альянсі.

Екскомандувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес вважає, що здатність рф використати перевагу в артилерійських снарядах обмежена, тому що «росіяни втратили дуже багато досвідчених офіцерів і сержантів». «Українці захищають свою Батьківщину, знають місцевість краще, ніж будь-хто, а росіяни – окупанти та загарбники. Не думаю, що росіян, які хочуть там бути (на фронті), вистачить навіть на один шкільний автобус», – додав генерал.

рф

За два роки російської агресії проти України Євросоюз запровадив персональні санкції проти 2 177 росіян.

«Практично всі найбільші банки відмовляються від переказів до росії за російську продукцію», – повідомив віцєпрєзідєнт найбільшого гірничо-металургійного холдингу росії «норнікєль» антон бєрлін. Від співпраці також відмовляються постачальники послуг, склади, порти, судновласники. За підсумками минулого року «норнікєль» звітував про дворазове падіння чистого прибутку, до $ 2,87 млрд, а також про скорочення виробництва ключових металів: нікелю – на 5 %, до 209 тисяч тон, а паладію – на 4 %, до 2,692 млн унцій.

цєнтробанк рф заявив про залежність рф від китайського юаня. У своєму річному звіті фінансовий регулятор зазначив, що китайська валюта відіграє ключову роль у формуванні резервів росії, водночас попередивши про обмежені можливості диверсифікації активів. цєнтробанк визнав, що використання юаня несе певні ризики для російської економіки через його ринкову нестабільність.

Через побоювання вторинних санкцій з боку США торги турецькою лірою на московській біржі у березні скоротились на 17 % порівняно з лютим.

Молдова замість російського  вперше купила скраплений природній газ у США.  

За даними аналітиків S&P Global, у березні цивільна промисловість рф не виконала план виробництва вперше за останні п’ять місяців, виробники заявили про зростання своїх витрат на сировину та зарплатню працівникам.

росстат, цєнтр макроекономічєского аналіза і краткосрочного прогнозірованія, висшая школа економікі, які незалежно один від одного оцінюють динаміку промислового виробництва рф, заявили про стагнацію російської економіки з середини 2023 року.

Завантаження на залізницях рф у першому кварталі знизилося на 4 %. Основні втрати припадають на перевезення вугілля на експорт та будівельних вантажів усередині країни. З 9,7 млн. тон загальних втрат 8,7 млн. були недовантажені на південному напрямку. За оцінками аналітиків, очікувати покращення ситуації у другому кварталі не варто: ціни на вугілля на світових ринках поки не показують тенденції до зростання, а експортне мито робить неконкурентоспроможним експорт вугілля через південний та північно-західний напрямки. За прогнозом, експорт вугілля скоротиться ще на 5–8 %, чорних металів – на 1–2 %.

Через низку аварій та інші технічні проблеми виробничий процес на нафтопереробних заводах уфімской, самарской груп та саратовской області значно скоротився.

У першому кварталі 2024 року засновник російської металургійної компанії usm holdings алішер усманов, який потрапив під міжнародні санкції, зазнав збитків на $ 2,8 млрд. та мусив продати 10 % акцій компанії.

На росії – великі проблеми в цифровій трансформації малого та середнього бізнесу, – випливає зі спільного дослідження маркетингового агентства «dinamika», мтпп та faves communications. В опитуванні 42 % підприємців вказали на низьку якість, неоднорідність або нестачу даних як ключову перешкоду на шляху цифровізації. Ще 44% скаржаться на складність синхронізації різних програм, а 57 % – на відсутність необхідного фінансування.

2023 року кількість росіян, які через нестачу грошей мусили брати кредити, зросла на 35,7 %.

З 3 квітня російський банк втб зупинить надання іпотечного кредитування на пільгових умовах для ІТ-фахівців через «вичерпання лімітів державної підтримки за цією програмою».

московскій аеропорт «внуково» підвищив основні тарифи на обслуговування російських авіакомпаній цього року на 8 %. Збір за зліт-посадку збільшився до 300 руб. за тону максимальної злітної маси (МВМ) повітряного судна, за авіаційну безпеку – до 284 руб за тону МВМ. Плата за надання аеровокзалу на внутрішніх повітряних лініях рф зросла до 100 руб. на одного пасажира, на міжнародних лініях – до 140 руб. Тариф обслуговування пасажирів на внутрішніх рейсах піднявся до 107 руб. за особу, на закордонних – до 120 руб.

Після підвищення мит на імпорт вина з недружніх країн постачання тихих і ігристих вин з Європейського союзу до росії знизилися майже на 40 % і досягли найнижчих показників за шість років.

Виробництво курячих яєць на росії знижується вже шостий місяць поспіль. За результатами січня–лютого поточного року обсяг виробництва зменшився на 1,8 % порівняно з попереднім роком. За даними «росптіцєсоюза», тільки за лютий поточного року виробництво курячих яєць скоротилося на 1,5 % порівняно з попереднім роком і на 7,5 % порівняно з попереднім місяцем. Обсяг виробництва яєць залишається нижчим за торішній уже з вересня 2023 року, і ціни на цей продукт зростають, як показують дані росстата. Середні споживчі ціни на яйця за період із січня по грудень 2023 року збільшилися на 1,6 раза, досягнувши позначки 132,45 рубля за десять штук.

Рентабельність сільгоспвиробництва на росії у 2023 році знизилася до 18 %, повідомила заступник міністра сільського господарства єлєна фастова.

Збиток «почти росії» 2023 року – 7,1 млрд. руб, дохід від торговельної діяльності зменшився на 6,7 %.

На росії – дефіцит американського онкологічного препарату уромітексан, його немає в аптеках москви, московской області, санкт-пєтєрбурга, лєнінградской області, новосібірска, іжєвска, саратова, самари, волгограда та інших міст. Крайні постачання препарату були у квітні 2023 року.

Для повного усунення дефіциту доходів багатодітних домогосподарств рф потрібно щонайменше 280 млрд рублів на рік, заявили вчені російской акадємії наук. Стільки потрібно, щоб довести середньодушовий дохід у сім'ях із трьома і більше дітьми до межі бідності (в середньому 14,3 тис. рублів на людину). Водночас виборчий фонд путіна витратив 317,8 млн. рублів на виборчу кампанію.

Одна з найбільших китайських компаній Vanke Group відмовилась від раніше початої реставрації в центрі москви колишнього імпєраторского воспітатєльного дома у парку «зарядьє», як заявлено, через геополітичну кризу навколо рф.

мвд росії підготувало законопроєкт щодо посилення міграційного контролю: закон зобов’яже іноземців здавати біометричні дані та скоротить термін їхнього перебування на рф до 90 днів на рік.

На рб з 1 квітня зросли тарифи на зарядку електромобілів.

Ще більше білорусів потрапить до «дармоїдського» списку – з 1 квітня база оновлюватиметься не кожні три місяці, а щомісяця. Список тих, хто потрапить до бази, поповнився жінками, які не проживають у рб, виховують дитину до семи років або трьох і більше неповнолітніх дітей.

Згідно з даними загальнореспубліканського банку вакансій, на 1 квітня загалом по рб не вистачає майже 141 тис. спеціалістів і робітників. На 26 лютого цього року наймачам потрібно було 137,2 тис. працівників.

білоруський рубль за перший квартал цього року подешевшав на 2,28 % відносно долара. Раніше і експерти, і нацбанк заявляли, що у рб є реальний ризик девальвації нацвалюти.

З 1 квітня набули чинності відповідні заходи рб проти Литви щодо заборони на імпорт деяких товарів. До забороненого списку увійшли згущене молоко та вершки, фрукти та горіхи, кава, фруктові соки, оцет, колготки, панчохи, гольфи, шкарпетки та інші панчішно-шкарпеткові вироби, а також окремі будівельні вироби, холодильники та морозильники. Крім того, влада рб  заборонила ввозити пиво, вино, вермут, етиловий спирт, оцет та низку інших товарів. Дія цієї заборони триватиме до 1 жовтня 2024 року.

1 квітня у барановічах розпочався суд одразу над 17 особами, які проходять за так званою «народною» 342-ю статтею кримінального кодексу – «організація і подготовка дєйствій, грубо нарушающіх общєствєнний порядок, лібо актівноє участіє в ніх».