02.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/2/2024
singleNews

За перше півріччя 2024 року зовнішнє фінансування України становить 13,8 мільярди доларів США. Європейський Союз, Японія, Канада, МВФ – найбільші донори бюджетної допомоги за цей період. Від початку повномасштабного вторгнення міжнародна допомога сягає 87,4 мільярди доларів США.

Уже десять країн та організацій приєдналися до підсумкового комюніке Саміту миру після його ухвалення 16 червня.

«Дратують дискусії, в яких підтримку України розглядають як благодійний жест, а не як те, чим вона є насправді – інвестицією в нашу власну національну безпеку, захист миру й свободи», – заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.

«Всупереч своїй божевільній пропаганді, росія не є непереможною. Вона програла частину своїх воєн. кремль можна зупинити і навіть перемогти – ми просто забули про це. Рональд Рейган казав, що його стратегія щодо Радянського Союзу була простою, якщо не сказати спрощеною: «Ми виграємо, а вони програють». Мені подобається такий підхід», – заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

«Угоди з росією не варті паперу, на якому ставить свій підпис путін. Україна повинна була засвоїти цей гіркий урок. Єдиною страховкою є членство в НАТО», – заявив глава Мюнхенської конференції з питань безпеки Крістоф Гойсген.

Попри постійні погрози з рф про ядерний удар, НАТО не бачить в особі росії безпосередньої загрози для себе, заявив генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенбер. «Я не бачу жодної потреби, щоб НАТО переглядало свою ядерну доктрину», – сказав він.

«МН17 (рейс) змінив мій особистий погляд на світ. Я усвідомив, наскільки важливо, щоб наша країна не залишалася наодинці у світі, сповненому неспокою і загроз. Наскільки важливо, щоб наша країна була частиною Європейського Союзу і НАТО», – наголосив Марк Рютте у своєму підсумковому зверненні на посаді глави уряду Нідерландів.

Туреччина, Румунія та Болгарія  1 липня розпочали спільні протимінні операції у Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для українського експорту зерна.

рф

У ЄС набули чинності підвищені імпортні мита на зерно з рф і рб, які мають на меті практично зупинити імпорт зерна з цих країн.

російським журналістам відмовили в акредитації на саміт НАТО, що відбудеться 9–11 липня у Вашингтоні.

Для забезпечення у 2024 році вантажної навігації північним морським шляхом росії не вистачає 53 % суден (згідно з планом для вантажопотоку потрібно було 57 суден). За прогнозом, до 2030 року ситуація лише погіршуватиметься. Дефіцит суден льодового класу на рф перетворюється з середньострокової на довгострокову проблему, що суттєво обмежує обсяги перевезень північним шляхом.

2024 року дирекція сєвморпуті розраховувала на поповнення арктичного флоту 16 танкерами для газодобувної компанії «новатек», дев’ятьма балкерами для перевезення вугілля компанії «сєвєрная звєзда» та двома нафтоналивними танкерами для проєкту «восток ойл» компанії «роснєфть». Проте проєкт «новатека» «арктік спг-2» потрапив під санкції США, через що не може отримати шість суден, замовлених на корейській верфі Hanwha Ocean. Із 15 танкерів, що будуються для «новатека» на судноверфі «звєзда», п’ять мали передати компанії, проте термін здачі неодноразово переносився, можливо один танкер буде побудований до кінця 2024 року і один – на початку 2025 року. Жоден із 16 балкерів для «сєвєрной звєзди», що також потрапила під санкції США, на кінець 2023 року навіть не був замовлений.

російскоє правітєльство доручило до 2028 року налагодити серійне виробництво мікросхем із топологією 65 нм (процесори 65 нм були винайдені в 2005 році та вироблялися провідними світовими виробниками мікроелектроніки з 2006 року, на сьогодні уже застосовується топологія 2 нм).

1 липня на санкт-пєтєрбургской мєждународной товарно-сир’євой біржє оптові ціни на бензини Аі-92 підвищились на 2,4 %, Аі-95 – на 2,3 %.

З 1 липня на москвє знову подорожчала платня за паркування автомобілів – максимально до 600 руб., що на 150 руб. вище за попередній розмір оплати, який діяв із листопада минулого року.

Продажі туристичних турів до тимчасово окупованого рф Криму за минулий тиждень скоротились на 30 %, повідомив російскій союз туріндустріі.

Через нестачу на росії працівників мінтруда розробило проєкт документа щодо активнішого залучення до праці інвалідів. 2023 року російський фонд пєнсіонного і соціального страхованія зареєстрував 2,17 млн ​​чоловіків із інвалідністю віком від 31 року до 59 років – найбільше за останні вісім років. За даними мінтруда рф, понад 50 % російських окупантів, які проходять медико-соціальну експертизу, мають ампутації, з них 80 % – ампутації нижніх кінцівок.

Створена за дорученням путіна молодіжна організація «двіжєніє пєрвих» (прообраз радянської піонерії) з кінця липня відправлятиме російських школярів до північної кореї – у дитячий табір «сондовон».

За інформацією польського Управління у справах іноземців, на кінець травня з чинними дозволами у Польщі проживало 131 318 громадян рб. В основному це молодь віком 18–34 років. За гендерною ознакою: чоловіки – 58 %, жінки – 42 %.

Згідно з даними бєлстата, минулого року 26,3 % роздрібного товарообігу припадало на іноземні компанії. Це понад 20 млрд рублів із загального обсягу, який становив майже 77 млрд рублів.

міністєрство антимонопольного регулірованія і торговлі рб прокоментувало травневу інфляцію. Ціни за місяць зросли на 0,1 %, а в річному вираженні – на 5,7 %, базова інфляція прискорилася до 4,5 %. На думку міністерства, найбільший вплив на річну інфляцію забезпечують ціни на медикаменти через курсові коливання, на тютюнові вироби через підвищення акцизів, на продоовочеву та м'ясну продукцію – через зміни цін імпорту та підвищення цін виробниками з рб. Також щорічно підвищуються тарифи на ЖКП.

На думку бізнесу рб, торгівля сьогодні працює в нелегких умовах цінових обмежень. Рентабельність у сфері або дуже низька, або взагалі негативна. Основна причина – найгостріший брак кадрів у роздрібній торгівлі, особливо у малих містах і сільській місцевості. Середня нарахована зарплата продавців торгових підприємств у регіонах вдвічі нижча за середню зарплату в країні. Збільшуються випадки закриття торгових об'єктів через повну відсутність кадрів.

мінтруда рб  повідомило, що в країні продовжує зростати нестача кадрів. Так, на 30 червня в регіонах в цілому потрібно 159,5 тисячі працівників. Для порівняння: місяцем раніше було потрібно приблизно на п'ять тисяч менше співробітників.

Підприємства рб у травні продовжили звільняти значно більше, ніж приймати на роботу, свідчать дані бєлстата. Загалом у травні було прийнято на роботу 40,82 тис. осіб, а звільнено майже 53,3 тис. Тож звільнень було більше, ніж працевлаштувань майже на 12,5 тис. осіб.

За даними нацбанка, борги білорусів за банківськими кредитами на 1 червня становили 22 млрд 905,2 млн рублів. Це на 441,1 млн рублів більше, ніж місяцем раніше. Загальна сума кредитів населення на споживчі потреби на 1 червня становила 7 млрд 906,6 млн рублів. Це на 243 млн рублів більше, ніж місяцем раніше, за кредитами на нерухомість – 14 млрд 392,8 млн рублів – черговий рекорд. Ця сума на 199 млн рублів більша, ніж місяцем раніше. З огляду на це нацбанк також заявляв про інфляційні та девальваційні ризики для білоруської економіки та національної валюти.

начальнік гєнштаба вс рб муравєйко заявив, що рб пустить у хід тактичну ядерну зброю, надану рф, якщо з'явиться загроза суверенітету та незалежності країни. Однак у крємлє не раз публічно підкреслювали, що рішення про застосування тактичної ядерної зброї, що розміщується в рб, прийматиметься не у мінську, а на москвє.

У ляховічах показово судили випускника, котрий не прийшов працювати за розподілом. Судили у місцевому коледжі у присутності примусово зібраних студентів. Основна причина таких зборів – залякати потенційних відмовників від розподілу.