03.04.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

4/3/2024
singleNews

У березні Україна експортувала 11,8 млн тон вантажів на  3,2 млрд доларів США.

Німеччина надасть 576 мільйонів євро на «чеську ініціативу» закупівлі артилерійських боєприпасів Україні, що дасть змогу покрити вартість 180 тисяч снарядів.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський запевнив, що Чехія та країни-партнери працюють над тим, щоб якомога швидше забезпечити Україну боєприпасами.

Агентство США з Міжнародного розвитку (USAID) надало Україні 109 генераторів, 19 теплоенергетичних когенераційних установок і 13 одиниць техніки для екстрених служб.

«…Ми вважаємо, що якщо спікер поставить на голосування додаток про національну безпеку – очевидно, що він включає Україну… – ми вважаємо, і це факт, що він отримає більшість двопартійної підтримки в залі засідань Палати представників», – зазначила речниця Білого Дому Карін Жан-П’єр щодо ситуації з голосуванням за пакет допомоги Україні від США.

Конгрес США передасть на розгляд президенту країни Джо Байдену двопартійний законопроєкт про використання заблокованих активів рф на допомогу Україні.

За словами речника Держдепу США Метью Міллера, США дуже чітко дали зрозуміти, що проти того, аби Китай робив будь-які кроки, що допомагали б підтримувати агресію рф в Україні.

У конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі взяли участь представники 57 країн.

Посол Італії в Україні П'єр Франческо Дзадзо заявив, що бачить конкретні можливості розвитку двосторонніх економічних відносин між країнами в багатьох секторах, зокрема агропромисловості, відновлюваній енергетиці, транспорті та логістиці. За його словами,  Італійська Республіка хотіла б відігравати ключову роль у відновленні України.

Італія  від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну  прийняла понад 180 тисяч українських біженців. 

В адміністрації  президентки Молдови Маї Санду зазначили, що автомобільні та залізничні дороги на території Молдови можуть полегшити сполучення між Україною, Румунією та рештою Євросоюзу, стимулюючи регіональну торгівлю. Також Кишинів готовий приймати компанії, «які беруть участь у відновленні України, щоб полегшити їхній доступ та подальші інвестиції в сусідню країну».

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що масові вбивства два роки тому російськими військами цивільних людей у Бучі (Київщина)  стали  «символом руйнівних наслідків агресивної війни росії проти України – незаконної, неспровокованої та невиправданої війни, яка триває до сьогодні».

«Це показує природу цієї агресії. Це також відповідь путіна усім, хто досі думає, що мир із ним можливий. Це модель того, як він відповідає на будь-які зусилля щодо миру, на будь-які дискусії щодо миру на різних міжнародних майданчиках – просто нарощуючи жорстокість, з якою він тероризує мирне населення», – речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано щодо збільшення жорстокості російських ударів по Україні, зокрема удари по греблях і електростанціях.

рф

Південна Корея ввела санкції проти двох фізичних і двох юридичних осіб із росії за співпрацю із кндр – компанії «інтєлєкт» і «содєйствіє», а також їхніх представників сєргєя козлова і алєксандра памфілова. Ці компанії причетні до «фінансування ядерних і ракетних розробок» пхеньяна за допомогою залучення північнокорейських фахівців для роботи на росії. Також під обмеження потрапили два російські судна – lady r та angara, які перевозили військові вантажі між росією та північною кореєю.

Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх наголосила, що партнерство між рф та північною  кореєю продовжує «процвітати» – кндр постачає росії різноманітні види озброєнь.

Митні органи Німеччини затримали у порту Ростока за підозрою у порушенні санкційного режиму вантажне судно, що прибуло з росії під прапором Маршаллових островів.

Влада Туреччини вимагатиме від росіян, які бажають продовжити посвідку на проживання, надавати адресу UETS (національна система електронного оповіщення), що може ускладнити процес їхнього перебування в країні. 2023 року із Туреччини виїхало понад 54 тис. росіян, які мали посвідку на проживання. Загальна кількість росіян із таким документом скоротилась на 34 %, проте залишилось іще до 100 тис. У лютому один із найбільших турецьких банків Denizbank почав перевіряти клієнтів-росіян і вимагати терміново надати документи, що підтверджують право проживати в країні.

Люксові міжнародні бренди, що з початку російського військового вторгнення в Україну зупинили діяльність на рф, все більше згортають свою присутність на росії, позбавляючись своїх магазинів. Зокрема швейцарський виробник годинників Swatch Group (марки Breguet, Harry Winston, Omega, Rado) удвічі скоротив кількість магазинів. У 2023 році були розірвані договори оренди 15 магазинів на москвє, санкт-пєтєрбургє та інших містах (залишилося 13 точок продажу). Італійська Prada закрила три московських магазини, включаючи бутік у гумє (залишилось шість точок продажу). Італійський будинок моди Fendi відмовився від оренди трьох приміщень на москвє, контракт на оренду бутіка в цумє буде розірвано з 1 серпня. Також договори оренди приміщень почала скасовувати французька компанія Chanel.

Естонія розірвала договір із росією про правову допомогу і правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах.

В Естонії хочуть закривати на ніч пункт пропуску в Нарві на кордоні з рф.

Розробник програмного пакету «мойофіс» «новиє облачниє технології» зазнав збитків за підсумками 2023 року, свідчить фінансова звітність компанії. Виручка «нових облачних тєхнологій» знизилася на 43,8 % порівняно з 2022 роком і становить близько 1,9 мільярда рублів.  Встановлення російського програмного забезпечення у 2023 році зменшилось на 18,1 %. Чистий збиток «мойофіса» – 5,2 мільярда рублів – пов'язаний із загальним зниженням темпів імпортозаміщення офісних програм, нестачею грошей на закупівлю програмних пакетів у державних і близькодержавних клієнтів.

Найбільше зниження в російській промисловості показав сектор водопостачання та водовідведення – він скоротився на 6,1 %. Основним драйвером цього скорочення стала галузь утилізації відходів та обробки вторинної сировини, випуск якої впав на 13,9 %, зазначили в росстатє. мінпріроди рф пояснює, що через санкції ця галузь зіштовхнулася зі зміною звичних логістичних схем закупівлі та постачання обладнання, комплектувальних і запасних частин.

комітєт госдуми по екології заявив про низькі темпи створення потужностей з утилізації твердих комунальних відходів – замість запланованих у 2024 році 7,4 млн т показник знизили до 6,1 млн т.

Чистий прибуток російського виробника добрив «єврохім» у 2023 році скоротився на 37 %, до 111,9 млрд руб., компаній «акрон» та «уралкалій» – в рази.

За оцінкою цєнтробанка рф, виробничі потужності росії 2023 року мали 40 %  зношеності і продовжують бути надмірно завантажені в умовах російської кризи.

федєральная налоговая служба рф стягуватиме податкові борги безпосередньо з керівників, якщо банкрутство цих компаній не даватиме можливості їх погасити.

У першому кварталі 2024 року на росії було зареєстровано на 40 % менше нових компаній у галузі громадського харчування порівняно з аналогічними періодом 2023 року (на 30 % менше, ніж було 2022 року). Експерти пов’язують це із загальним дефіцитом працівників і доступних приміщень, високими кредитними ставками та операційними витратами.

цєнтробанк рф повідомив, що 2023 року частка короткострокових позик, які росіяни брали «до зарплати», становила 34 %. Водночас регулятор зазначив, що загалом було надано мікропозик на суму 443 млрд руб., що на 22 % більше, ніж 2022 року.

За період 2022–2023 років нелегальний оборот тютюнової продукції на рф збільшився з 11 % до 13 %, втрати бюджету становили 150 млрд руб.

Понад 60 % населення на росії скаржаться на проблеми житлово-комунального господарства, відсутність позитивних змін у їхньому будинку або погіршення його стану за останній рік. 25 % учасників опитування мали проблеми з водопостачанням, 23 % – з опаленням, 41 % респондентів заявили про поганий стан будівлі, 18 % –  про «значне погіршення», про покращення повідомили лише 10 % опитаних. 8 % росіян мають заборгованості по ЖКГ, пояснюючи це зниженням доходів на тлі зростання вартості товарів і послуг, виникненням складних життєвих ситуацій. З усього ЖКГ галузь управління багатоквартирними будинками є найскладнішою, занедбаною та критичною», – заявила замєстітєль прєдсєдатєля комітєта госдуми по строітєльству і жкх розворотньова.

Напередодні курортного сезону махачкала потопає у смітті – після від’їзду зі столиці дагєстана таджиків місто немає кому прибирати.

губернатор бєлгородской області гладков заявив, що сільгоспвиробники регіону зазнали збитків на 1,2 млрд руб.

До госдуми внесли законопроєкт, який забороняє громадянам, внесеним до реєстру «іноземних агентів», брати участь у виборах. Визнаних «іноагентами» громадян росії пропонується позбавити права бути обраними до федеральних і регіональних органів влади, а також до органів місцевого самоврядування. Крім того, депутати хочуть заборонити «іноагентам» обіймати посади в державних і муніципальних органах та бути членами дільничних виборчих комісій.

Іноземних громадян, які в’їжджають на росію, мвд рф зобов’яже підписувати угоду «про лояльність» до вимог влади та попередження про примусову депортацію.  

На думку експертів, рб дедалі більше заганяє себе у пастку через збільшувану економічну залежність від росії. В 2023 обсяг інвестицій з росії в економіку рб становив 5,1 млрд доларів. Це на 1,2 млрд доларів більше, ніж 2022-го. В країні працює вже 2 312 різних компаній із російським капіталом. За іноземними інвестиціями в реальний сектор економіки рб на росію в 2023 році припадає  66,7% від усіх подібних вкладень, що надійшли. Для порівняння: на другому місці за цим показником іде Кіпр із 14,7 %.

мінсєльхозппрод рб змінив мінімальні ціни на деякі товари, які постачають на експорт – цього разу на молочну продукцію для російського ринку. З 2 квітня мінімальні експортні ціни на молоко та жирні вершки зросли з 335 до 340 російських рублів за кілограм, вершкове масло із вмістом молочного жиру від 72 до 80 % подорожчало з 560 до 580 рублів за кілограм. Для інших країн ці ціни не піднімають.

гомєльскій облісполком затвердив порядок зупинення роботи торгових точок, кафе та інтернет-магазинів: продавців каратимуть не лише за ціни, а й за відсутність товарів.

бєлстат з 1 квітня 2024 року по 31 березня 2025 року проведе масштабне обстеження домашніх господарств. національний статістічєскій  комітєт хоче дізнатися, як білоруси розпоряджаються своїм часом. До участі в обстеженні передбачається залучити 6шість тисяч домогосподарств з усіх областей і мінска.

За інформацією об'єднання колишніх білоруських силовиків BELPOL, маз залучає робочу силу з-за кордону на тлі кадрових проблем. оао «маз» уклало угоду з Агентством із зовнішньої трудової міграції при міністерстві зайнятості і скорочення бідності Республіки Узбекистан для організованого набору на підприємство узбецьких громадян. У рамках цієї угоди на маз уже працевлаштовано понад сто громадян Узбекистану.