03.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/3/2024
singleNews

Глава міноборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила листом Палату представників країни про видачу дозволу на експорт 24 винищувачів F-16  в Україну.

«Для мене, для нас, я думаю, успіх – дуже очевидний: це Україна, яка є сильною, успішною країною, дедалі більше інтегрованою із Заходом, і країною, яка може стояти на власних ногах у військовій, економічній, демократичній площині», – державний секретар США Ентоні Блінкен щодо майбутнього нашої країни. Водночас він повідомив, що Сполучені Штати проводять роботу з передавання Україні нових систем ППО, і ймовірно ще до саміту НАТО наступного тижня, слід очікувати нових оголошень з цього приводу.

Голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США Майк Тернер заявив про підтримку ширшого застосування американської зброї для ударів по території рф.

Група демократів у Палаті представників Конгресу США на чолі з депутатом Адамом Шиффом у листі до міністра оборони Ллойда Остіна підтримала запит України на підготовку додаткових українських пілотів F-16 цього року і просить його задовольнити  цю потребу. 

Заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател заявив, що адміністрація США не має жодних проблем із притягненням росії до відповідальності за її агресію проти України.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Варшави анонсував ще більшу співпрацю з Польщею «у питанні відбудови та на шляху України до ЄС».

НАТО планує створити посаду координатора військових постачань в Україну.

Україна та Угорщина готують договір про двосторонні відносини.

Світовий банк перевів Україну в категорію країн із доходами, вищими за середні.

Проєкт USAID почав приймати грантові заявки від фінансових посередників, які зацікавлені в розвитку інструментів страхування від воєнних ризиків для мікро-, малих та середніх підприємств в Україні.

Україна за участі Єврокомісії отримала 5 876 сонячних панелей загальною потужністю близько 2 МВт для лікарень у Житомирській, Волинській, Хмельницькій, Київській та Одеській областях.

Чехія передає Україні десятки когенераційних установок для виробництва електроенергії та тепла.

З моменту започаткування гуманітарної програми «Grain From Ukraine» восени 2022 року Україна направила 221 тисячу тон сільськогосподарської продукції до 10 країн Африки та Азії.

рф

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський вважає, що НАТО має нарешті змінити концепцію відносин з рф, яка склалася ще наприкінці минулого століття.

Через міжнародні санкції загальний прибуток російських компаній у 2023 році скоротився на 36 % – до 814 трлн руб.

З 2025 року для бізнесу на рф збільшать податок на прибуток з 20 % до 25 %.

Перевезення вантажів російською залізницею у першому півріччі скоротилися на 3 % порівняно з минулим роком; перевезення вугілля за перше півріччя зменшилось на 5,5 % (у червні скоротилось на 6,8 %), нафтопродуктів – на 1,1 %.

росавіація попередила авіакомпанії про підвищення в липні тарифів за аеронавігацію на 37 % для внутрішніх рейсів і вдвічі – для міжнародних. Усі зібрані кошти планується спрямувати до фонду реконструкції аеродромів через занепад інфраструктури. В авіакомпаніях заявили, що таке підвищення призведе до зростання вартості квитків для пасажирів. Тарифи на аеронавігацію на рф вже підвищували: 2022 року на 60 %, 2023 – на 10 %.

Розробки та застосування на росії технологій штучного інтелекту у виробництві залишаються на низькому рівні: 2023 року лише 3,2 % від загальної кількості створених передових виробничих технологій належали до штучного інтелекту, а їхня частка у загальній кількості вже використовуваних у виробництві не перевищує 0,5 %.

В останні два тижні на московской біржє середній розмір угод з юанем скоротився до 1,89 млн руб., – мінімуму з лютого 2023 року (порівняно з травнем скорочення на 14 %).

На рф подорожчало борошно та в деяких регіонах виник його дефіцит,  повідомив російскій національний союз хлєбопєчєнія.

За даними росстата, в травні середня вартість проїзду в таксі на рф досягла 41,56 руб. за 1 км, що на 30 % більше ніж рік тому.

2 липня середні оптові ціни російського бензину на санкт-пєтєрбургской мєждународной товарно-сир’євой біржє знову зросли, сягнувши найвищого рівня з березня, і ледь не оновивши рекорд більш ніж за 9 місяців: на бензин Аі-92 – на 1,88 %, Аі-95 – на 1,56 %, дизельне пальне – на 0,34 %. З початку червня бензин АІ-95 здорожчав на біржі майже на 8 тис. руб. за тонну, або на 22 %. Зростання цін на «регуляр-92» – на 17 % за місяць, до 54 364 руб. за тону. Обсяги перероблення нафти в росії у червні стали найнижчими з 2022 року після того, як наприкінці травня зупинилися два великі НПЗ «роснєфті» – туапсінскій і комсомольскій.

російська спб біржа не виплатить своїм акціонерам дивіденди за 2023 рік: за підсумками минулого року чистий прибуток біржі обвалився в 2,8 раза, до 678,26 млн руб., сукупний дохід знизився на 52,36 % порівняно з 2022 роком. У листопаді 2023 року США запровадили санкції проти спб біржи.

На росії кількість пацієнтів з онкозахворюваннями зросла з 3,7 млн ​​осіб у 2018 році до 4,6 млн осіб у 2023 році. Незважаючи на таку тенденцію, додаткового фінансування на лікування хворих правітєльство рф не виділяло.

У госдумє рф запропонували визнати «екстремістами» росіян, які принципово не бажають народжувати і виховувати дітей.

правітєльство рф підтримало законопроєкт, що дозволяє передавати  конфісковану та незатребувану зброю до підрозділів, які воюють проти України, за спрощеною процедурою.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відновив представництва Агентства внутрішньої безпеки (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) у 10 містах. Це пов’язано з тим, що країна стає об’єктом агресивних атак з боку «ворожих країн, насамперед рф і рб».

Глава МЗС Естонії Маргус Цахкна заявив, що заходи, які набули 1 липня чинності щодо рб, – це вкрай важливий прогрес, оскільки завдяки їм ухилитися від санкцій ЄС росії стане набагато складніше. Істотно скорочуються можливості росії через рб отримувати доступ до низки товарів, які потрібні рф на полі бою в агресії проти України.

У мід рб заявили, що у відповідь на нові санкції ЄС щодо рб вживуть асиметричні заходи, що стосуються імпорту та роботи суб’єктів із «недружніх» країн у рб.

У рб суттєво подорожчали багато продуктів, товарів та послуг. У травні в річному вираженні до аналогічного місяця 2023 року медикаменти зросли на 15,2 %, тютюнові вироби – на 37,9 %, м’ясо та м’ясопродукти – на 4,6 %, фрукти та овочі – на 12,7 %, житлово-комунальні послуги – на 8,4 %.

З 1 липня у рб  урізали соцпакет, який держава раніше гарантувала населенню.