05.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/5/2024
singleNews

Міноборони США оголосило про закупівлю ракет до систем ППО Patriot і NASAMS для України на суму 2,2 млрд доларів.

США офіційно оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на $150 млн, до якого увійшли ракети до систем ППО HAWK, боєприпаси до систем HIMARS, 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди, 81-мм мінометні міни, ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4, боєприпаси до стрілецької зброї та гранати, обладнання для підривних робіт, тактичні транспортні засоби, тактичні аеронавігаційні системи та обладнання для підтримки авіації, запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Франція передала 41 електрогенератор громадам Харкова та Чернігова.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок закликала продовжити підтримку України, адже росія залишиться найбільшою загрозою для свободи та безпеки Європи у найближчому майбутньому. 

Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Дуглас Джонс повідомив, що під час саміту НАТО у Вашингтоні Україні запропонують «конкретні шляхи» для прискорення майбутнього членства в Альянсі.

«Наступного тижня на саміті НАТО у Вашингтоні ми оголосимо більше способів, якими США надаватимуть підтримку оборони України разом із НАТО, включно з нашими поставками для України», – зазначила посол США в Україні Бріджит Брінк.

«На мою думку, припинення вогню, яке має на меті капітуляцію України, ми ніколи не повинні підтримувати з боку Німеччини», – наголосив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

«…Ми не повинні говорити Україні, що робити, поки українці не повернуть усі окуповані території. Тому що те, що росіяни роблять на цих окупованих територіях, ми не стали б терпіти в наших країнах», – зазначив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

«росія не досягла якихось значних територіальних успіхів, і жодних ознак стратегічного прориву з її боку не передбачається, але у неї більше ресурсів, аніж в України», – заявив президент Чехії Петр Павел.

Речник Пентагону Пат Райдер підтвердив право ЗСУ застосовувати американську зброю для ударів по військових об’єктах рф в тимчасово окупованому Криму. «Крим – це Україна», – зазначив генерал.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні пообіцяв збільшити постачання електроенергії Україні в осінньо-зимовий період.

Литва перейматиме досвід України з установлення фізичних та інших бар'єрів, які покликані стримувати пересування ворога.

рф

За рейтингами розмірів економік світу від Світового банку, росія змістилася з восьмого місця на одинадцяте, пропустивши вперед Італію, Бразилію та Канаду.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас заявив, що зміцнення кордону з росією протягом наступного десятиліття коштуватиме його країні 600 мільйонів євро.

цєнтробанк рф готується наприкінці липня підвищити ключову ставку до 17–18 %.

госдума остаточно схвалила поправки до федерального бюджету росії на 2024 рік, збільшивши витрати на 522 млрд руб., до 37 182 трлн руб. Водночас прогнозується, що загальний обсяг доходів зменшиться на 2,8 млрд руб., дефіцит бюджету збільшиться на 524,7 млрд руб. і досягне 2,12 трлн руб., тобто 1,1 % ВВП, замість затверджених раніше 0,9 % ВВП. Нафтогазові доходи знизяться на 519 млрд руб. і прогнозуються лише на рівні 10,985 трлн руб. Також надходження додаткових нафтогазових доходів знижено з 1,821 трлн руб. до 1,053 трлн руб.

У червні порівняно з травнем нафтогазові доходи росії скоротились на 6 %, повідомив мінфін. Заявлено, що фонд національного благосостоянія також зменшується, і станом на 1 липня обсяг його ліквідної частини становить 4,603 трлн руб., або $ 53,7 млрд, тоді як на початок року цей показник був вищим – 5,012 трлн руб., або $ 55,9 млрд. Ця ліквідна частка складається з 229,5 млрд китайських юанів, 304 тон золота в знеособленій формі та 1,7 млрд руб.

Оптові ціни російського бензину на санкт-пєтєрбургской мєждународной товарно-сир’євой біржє знову зросли: Аі-92 на 1,7 %, до 56,3 тис. руб. за тону, Аі-95 – на 1,4 %, до 65,8 тис. руб. за тону. Учасники ринку впевнені, що ціна пальне на росії зростатиме і надалі.

У червні на рф продажі нових легкових автомобілів скоротились на 2,2 % порівняно з травнем. За прогнозом, тенденція на зниження купівлі нових авто збережеться також у липні.

Через відмову Туреччини від російської пшениці, у червні рф експортувала її на інші ринки за ціною $ 225 за тону, що на 10,4 % нижче, ніж у травні. Водночас вартість пшениці для внутрішнього російського ринку з травня зросла на 20 %.

Податок на процесінгові центри, в яких букмекерські контори на росії ведуть облік онлайн-ставок, влада рф збирається підвищити втричі – до 10 млн руб. на місяць.

У першій половині 2024 року росіяни на 35 % менше купували нерухомість в інших країнах порівняно з минулим роком; вартість придбаних об’єктів скоротилась до $ 200–300 тис., тоді як роком раніше була $ 300–500 тис. У Туреччині придбано на 36 % об’єктів менше, ОАЕ – на 24 %.

Зниження чисельності жінок репродуктивного віку на росії матиме довгостроковий характер та триватиме до 2046 року. За даними росстату, 2023 року сумарний коефіцієнт народжуваності на рф склав 1,41 – мінімальний показник за останні 17 років, у 41 регіоні коефіцієнт був нижчим за середньоросійський.

фсб зажадала у російських операторів зв’язку заборонити надавати клієнтам можливість використовувати VoIP-акаунти через те, що обмежені в можливості їх відстежити.

З третього липня один із найбільших на рф телемагазинів shop&show зупинив мовлення. Борги телеканалу лише перед операторами зв’язку становлять майже один мільярд рублів.

Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Томаш Семоняк не відкидає можливості закриття кордону з рб.

Латвія фіксує зростання кількості спроб «прориву» кордону мігрантами з рб.

Під час обговорення доповіді про ситуацію в рб в межах 56-ї сесії Ради з прав людини ООН, жодний з доповідачів від країн ЄС та неурядових організацій не підтримав режим лукашенка.

Станом на 3 липня загальнореспубліканський банк вакансій рб має черговий рекорд – роботодавці виставили 161045 вакансій, що на сім тисяч більше у порівнянні з кількістю пропозицій на 31 травня поточного року.