08.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/8/2024
singleNews

Посол Швейцарії при ОБСЄ, ООН та інших міжнародних організаціях у Відні Рафаель Негеллі вважає, що час для дипломатії у війні рф проти України ще не настав, Київ потребує більшої військової, а також дипломатичної підтримки. Про це він заявив під час Австрійського форуму світу.

Глава МЗС Японії Йоко Камікава оголосила про спільний з Камбоджею проєкт з обміну технологіями щодо розмінування з країнами світу, зокрема з Україною.

Глава МЗС Румунії Лумініца Одобеску заявила, що її країна продовжуватиме зусилля щодо збільшення обсягів українського зерна, що проходять транзитом Дунайським коридором, через збільшення транспортних потужностей і модернізацію інфраструктури.

рф

«Ми повинні бути впевнені, що товари, які перетинають наші кордони, не підпадають під санкції ЄС», – глава уряду Естонії Кая Каллас щодо рішення підвищити ефективність контролю за переміщенням товарів, що підпадають під санкції.

Суд Європейського Союзу у Люксембурзі відмовився знімати санкції з російського підприємця, засновника групи «уралхім» дмітрія мазепіна. Він повторно намагався оскаржити своє включення до списків санкцій ЄС, а саме продовження щодо нього санкцій у вересні 2022 року.

За даними сервісів організації службових відряджень, 2024 року частка бізнес-перельотів росіян до країн Азії скоротилась з 86 % до 80 %.

Через міжнародні санкції аеропорти Індонезії відмовляються заправляти та обслуговувати російські літаки. Посол рф в Індонезії толчєнов поскаржився, що через відмови в такому обслуговуванні рф не вдається налагодити багато разів анонсовані прямі рейси на острів Балі, який колись полюбляли росіяни.

У магазинах рф закінчуються іноземні вінілові платівки після заборони їх ввезення з ЄС. 14-й пакет санкцій ЄС заборонив експорт вінілу на рф, його складових і полімерів, що, зокрема, позначилось на музичних носіях. На рф є  лише один завод зі виробництва платівок і його потужностей недостатньо для наповнення внутрішнього ринку росії.

На росії з аптек зник проносний препарат «сенаде», який значиться в списку життєво важливих.

Через брак на рф медичних працівників їхні обов’язки покладуть на  листонош, яких після закінчення відповідних курсів зобов’яжуть надавати населенню первинну медичну допомогу.

За даними російського міністєрства здравоохранєнія кількість росіян, яким уперше діагностували психічний розлад, у 2023 році стало максимальним за останні десять років: 314,4 осіб на 100 тис. населення. Загалом 2023 року психічні розлади або розлади поведінки вперше виявили у 460,4 тис. росіян, у 2022-му – у 460,1 тис., у 2021-му – у 430 тис. Найбільша кількість уперше хворих виявлена на ямало-нєнєцком, ханти-мансійском округах, у тульской, ніжєгородской областях, на удмуртії.

У списку екстремістів і терористів, який складає росфінмоніторінг, включено 52 неповнолітніх дітей, двом наймолодшим по 14 років. Лише 2024 року до цього списку було внесено 17 дітей, усього за останні десять років кількість неповнолітніх «терористів та екстремістів» на рф зросла в 3,5 раза. Нині в цей список включено 14 965 осіб.

Понад 200 російських студентів найближчим часом відправлять в «трудові загони» на територію тимчасово окупованої рф Херсонської області.

На росії вперше за півроку зафіксовано помітне зростання прихильників мирних переговорів з Україною, свідчать дані лєвада-центра. Наприкінці червня на підтримку мирних переговорів висловилися 58 % респондентів. Попередні піки припадали на жовтень 2022 року та листопад 2023 року – по 57 %. 37 % опитаних вважають, що воєнні дії проти України слід продовжувати. Думку про необхідність переходу до мирних переговорів найчастіше висловлюють жінки (64 %), молоді росіяни (66 % віком від 18 до 24 років), ті, кому ледве вистачає на їжу (64 %), мешканці сіл (65 %), опитані, які не схвалюють діяльність путіна на посаді президента (75 %) та ті, хто довіряє інформації з YouTube-каналів (65 %).

Від 4 липня Польща запровадила серйозні зміни для білорусів, які перетинають кордон – виїзд можливий лише без товарів.

Відповідно до заяви генерального прокурора рб стука в країні продовжується зростання кіберзлочинів.  У січні-травні їх зареєстровано близько 8,5 тис., що приблизно на 1,5 тис. більше, ніж за аналогічний період минулого року. Кількість зареєстрованих випадків шахрайства збільшилася з 292 до 4 770, тобто більш ніж у 16 ​​разів. У банках рб заморожено приблизно 10 млн доларів, які були призначені для переведення за кордон і викликали підозру у правоохоронних органів.

лукашенко закликав росіян купувати землю в «неперспективних» селах рб, щоб не дати їм «загинути».

мвд рб внесло до свого «пєрєчня граждан рб іностранних граждан ілі ліц бєз гражданства, прічастних к екстрємістской дєятєльності» додатково 19 осіб.

Під керівництвом гроднєнской міліції у режимі функціонування військового формування відбуваються збори підлітків, після закінчення яких школярі пройдуть випробування на відповідність міліцейським вимогам. У зборах беруть участь 35 підлітків віком від 11 до 17 років.