10.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/10/2024
singleNews

Уряд Німеччини оголосив про черговий транш військової допомоги Україні, до якого увійшла третя система ППО Patriot із запчастинами та ракетами, а також – дві самохідні багатофункціональні радіолокаційні системи TRML-4D, дев’ять тисяч боєприпасів до  Gepard, боєприпаси до танків Leopard 1, 55 тисяч снарядів 155 мм, 30 розвідувальних БпЛА Vector із запчастинами, 200 мобільних пристроїв протидії дронам, десять автономних морських катерів, чотири інженерних танки Wisent 1, броньована евакуаційна машина Bergepanzer 2 із запчастинами, десять броньованих машин і два патрульні пікапи.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус звернувся до мінфіну країни щодо виділення додаткових чотирьох мільярдів євро на зброю для України.

Міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Лаутербах запевнив, що його країна готова прийняти на лікування українських дітей після варварського обстрілу київської лікарні «Охматдит».

«Разом із нашими союзниками ми оголосимо про нові заходи з посилення протиповітряної оборони України, щоб допомогти захистити їхні міста і цивільне населення від російських ударів. Сполучені Штати стоять з народом України», – заява президента США Джо Байдена після ракетної атаки рф по Україні 8  липня.

«Українці у квітні попросили в НАТО сім систем Patriot. І ми маємо дуже позитивну відповідь щодо цього, яка надійде найближчими днями», – повідомила посол  США при НАТО Джуліанна Сміт.

Директор із питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Майкл Карпентер виступив за міжнародне розслідування ракетного удару рф по дитячій лікарні «Охматдит». «Ці та інші воєнні злочини є предметом міжнародних розслідувань, зокрема в МКС. Керівництво росії, всі командири, виконавці та співучасники цих звірств будуть притягнуті до відповідальності», – вважають колеги Карпентера в Європейській зовнішньополітичній службі. Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні солідарний з колегами.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що атака на дитячу лікарню в Києві та інші міста України «є доказом того, що путінська росія не зупиниться ні перед чим», водночас «атака на найбільш вразливих не може бути виправдана».

«Поки корисні ідіоти марять про мир із путіним, він посилає ракети в дитячу лікарню», – міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що після чергової масованої атаки рф по українській цивільній інфраструктурі, зокрема дитячій лікарні «Охматдит» у Києві, НАТО має збільшити підтримку України, а обмеження на удари по військових цілях у росії потрібно скасувати.

«Це чітко показує, чому ми продовжуємо підтримувати Україну: заради безпеки українців і заради безпеки Європи, а отже, і нашої країни. росія не повинна виграти цю війну», – заявив новий глава уряду Нідерландів Дік Схооф після атаки росії на дитячу лікарню «Охматдит».

«І росія повинна зрозуміти, що вони не зможуть нас перечекати. Їм доведеться сісти за стіл переговорів і прийняти рішення, в якому Україна отримає гору як суверенна незалежна держава», –  генсек НАТО Єнс Столтенберг засудив ракетну атаку рф по Україні 8 липня.

Посольство Японії в Україні заявило, що країна рішуче засуджує російські ракетні атаки по нашій країні і продовжуватиме просувати санкції проти рф.

Іспанська компанія «Santa Bаrbara Sistemas» завершила ремонт десяти танків Leopard 2A4 для України, ще дев’ять танків будуть готові до вересня.

США передали чотири патрульні катери українським прикордонникам.

Норвегія передасть Україні запчастини до вертольотів Sea King, щоб допомогти підтримати експлуатацію та технічне обслуговування гелікоптерів, які були передані Німеччиною.

Речник Європейської комісії Ерік Мамер вважає, що війну рф проти України має завершити не «посередництво» угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, про яке його ніхто не просив, а повне виведення російських військ з території нашої країни.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що НАТО не має вагатися щодо членства України, оскільки таким є прагнення українського народу.

Україна підписала угоду є ЄС, яка регулює отримання грантової допомоги в межах Ukraine Facility в розмірі € 5,27 млрд протягом наступних чотирьох років.

Між Україною та Єврокомісією почалися двосторонні зустрічі щодо оцінки адаптації українського законодавства до права ЄС.

рф

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер повідомив, що Сполучені Штати висловили Індії своє занепокоєння щодо відносин із рф.

Президент Литви Гітанас Науседа планує на саміті підняти питання про реакцію НАТО на нещодавні російські гібридні атаки.

З 9 липня набули чинності нові антиросійські санкції, запроваджені Швейцарією проти 69 фізичних і 86 юридичних осіб, зокрема проти компаній російського оборонно-промислового комплексу, а також компаній, які «беруть активну участь» в обході міжнародних санкцій. «Нові санкції спрямовані проти бізнесменів, пропагандистів, військовослужбовців, суддів та осіб, відповідальних за депортацію українських дітей, а також співробітників фсб росії», – ідеться у пресрелізі, опублікованому на сайті Федерального департаменту економіки, освіти та досліджень (EAER) Швейцарії. Також Швейцарія заборонила рекламу російських медіа, зокрема агентства «ріа новості», газет «ізвєстія», «російская газєта», порталу voice of europe.

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про введення міжнародних обмежувальних заходів, визначених рішеннями Ради ЄС щодо російських пропагандистських медіа, зокрема sputnik, низки філій rt, росія ртр/ртр планєта, росія 24/russia 24, tv centre international, нтв/нтв мір, росія 1, рен тв, пєрвий канал, oriental review, царьград, new eastern outlook, катехон.

Державне агентство національної безпеки Болгарії затримало голову руху «русофіли» Златомира Девленського. До 2020 року рух очолював ніколай малінов, якого болгарська прокуратура звинуватила у шпигунстві на користь росії.

США надасть Польщі кредит у розмірі $ 2 млрд на закупівлю зброї – винищувачів F-35, зенітно-ракетних комплексів Patriot і танків Abrams.

За попередньою оцінкою мінфіну рф, станом на 1 липня дефіцит російського бюджету становив 929 млрд руб. (0,5 % ВВП).

9 липня індекс московской біржи опустився до 3 099 пунктів – мінімуму за останні два тижні (з 12 червня мосбіржа перебуває під санкціями США).

Витрати компанії «російскіє жєлєзниє дорогі» на технічне приєднання на ділянці комсомольськ–ваніно, що електрифікується, зросли з 6–7 млрд руб. до 40 млрд руб., оскільки інші потенційні промислові споживачі регіону, зокрема підприємства чорної та кольорової металургії, заморозили свої проєкти і не мають змоги фінансувати ці роботи.

Через нестачу генерації електроенергії «сістємний опєратор» (російський диспетчер енергосистеми) почав відключати електропостачання у південних регіонах росії, зокрема в ростовской області і краснодарском крає – понад 500 тисяч абонентів. Водночас у липні оптові ціни на електроенергію на півдні рф зросли на 16 %.

На росії виробники м’ясної та молочної продукції масово використовують заборонені добавки мікробної трансглютамінази, так званого «м’ясного клею»: у першому півріччі виявлено 28 випадків (2023 року було 25, 2022 – 12. Трансглютамінази загрожують бактеріальним зараженням та призводять до хвороб шлунково-кишкового тракту. За словами замєстітєля прєдсєдатєля общєствєнного совєта роспотрєбнадзора павлова, незважаючи на заборону, десятки фірм та інтернет-ресурсів на росії продають трансглютамінази оптом, а застосування «м’ясного клею» стало масовим на всій росії.

Спецдоповідач ООН по рб Анаїс Марен заявила, що ситуацію з політв’язнями, які перебувають у режимі інкомунікадо, коли з ними немає жодного зв’язку, можна визначити як «насильницьке зникнення». «В’язні перебувають під опікою держави, і влада відповідає за життя цих людей. Вони зобов’язані надавати інформацію про їхнє місце розташування і стан».

російскій воєнпром серйозно заборгував рб. Сума простроченої дебіторської заборгованості в організацій міністерства оборони станом на 1 січня 2024 року становила 5 818 тисяч біл. рублів (1,8 млн доларів). Це 51,3 % від усієї простроченої дебіторської заборгованості за коштами республіканського бюджету. Найбільшими за величиною боргу контрагентами є горьковскій завод апаратури связі ім. попова, ао «вєртольоти росії».

Декільком російським компаніям дозволили імпортувати вино виробництва мінского завода віноградних він із назвами, які дуже схожі на європейські. спєцпрєдставітєль путіна тітов назвав такі вина «шмурдяком», а ісполнітєльний дірєктор асоціації виноградарєй і вінодєлов рф плотніков взагалі закликав маркувати вино мінского завода відмітками з написом «нє являєтся віном».

Партію алкогольної продукції з рб вилучено на кордоні з Латвією. Під час перевірки Продовольча та ветеринарна інспекція знайшла у спиртному заборонену харчову добавку – консервант бензоат натрію (Е211), яку не дозволяється додавати у цей вид напоїв.