10.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/10/2023
singleNews

Президент Європейської ради Шарль Мішель на саміті G20 звинуватив росію у цинізмі та безвідповідальності через розв’язання москвою війни проти України та блокаду експорту продовольства.

«Продовольча безпека також є жертвою російської агресії в Україні. Ми закликаємо росію дозволити, щоб зерно з України могло досягати глобальних ринків через Чорне море», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив останню серію російських ударів по українських портах на Дунаї, підкресливши, що росія намагається заблокувати український експорт, перетворивши продовольство на зброю.

Міністерство оборони Литви оголосило про передачу Україні 1,5 мільйона боєприпасів у межах нового пакета допомоги.

«Правосуддя, імовірно, є одним із головних викликів у майбутньому, як змусити винних заплатити. Це нормально, що демократичні країни, ЄС, США, всі інші країни підтримують Україну на цьому шляху, але в остаточному підсумку рахунок має бути пред'явлено тому і оплачено тим, хто створив усі ці руйнування», – прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте щодо процесів зі стягнення компенсації з рф після війни.

Україна та Канада готують нову угоду про вільну торгівлю.

Україна з 1 липня до 8 вересня 2023 року експортувала 5,054 млн т зернових і зернобобових культур.

Нідерландські муніципалітети в найближчі тижні організують сотні додаткових місць для прийому біженців з України.

Молдова засуджує і не визнає проведення росією фейкових «виборів» на тимчасово окупованих територіях України.

ВМС Румунії та США спільно з військовослужбовцями Болгарії, Франції, Сполученого Королівства, Туреччини та України з 11 по 15 вересня проведуть у Чорному морі і дельті Дунаю багатонаціональні навчання «Sea Breeze 23.3».

рф

Естонія має намір стати першою країною ЄС, яка цього року узаконить конфіскацію російських активів, – заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна.

Великі російські банки (російскій сєльскохозяйствєнний банк, газпромбанк, промсвязьбанк, втб, «дом.рф») закликають владу рф відкласти до 2027 року вимоги щодо заборони використовувати іноземний софт та обладнання суб’єктами критичної інформаційної інфраструктури (до них окрім фінансових організацій відносяться також оператори зв’язку та низка інших організацій). російські розробники та постачальники такого забезпечення неспроможні до 2025 року (як їм було визначено) адаптувати автоматизовані банківські системи до роботи з російськими системами управління базами даних (СУБД). На сьогодні у банківській галузі використовується переважно СУБД американської компанії Oracle.

Для розвитку мобільних мереж зв’язку тільки в 2023 році російським операторам не вистачає 50 тис. базових станцій. Протягом року оператори тестують обладнання з Китаю, проте результати незадовільні через закритість систем китайських вендорів – вони несумісні з рішеннями інших компаній, не відповідають сучасним вимогам щодо стабільності роботи і функціоналу. З початку російської агресії проти України основні світові виробники телекомунікаційного обладнання, зокрема Nokia і Ericsson, зупинили офіційні постачання на рф, що призвело до скорочення на понад 60 % встановлення на росії нових базових станцій.

«росспєцмаш» заявив, що виробники автомобільних напівпричепів потерпають від високих цін на метал, енергоресурси та нафтопродукти, високих ставок за кредитами, а також від «агресивного імпорту» з боку китайських компаній, які приходять на російський ринок замість європейських та американських брендів, що пішли з рф.

російська фармацевтична індустрія має великі проблемами з імпортом сировини, що призводить до подорожчання ліків. Залежність російських виробників ліків від іноземної сировини сягає 80 %. Понад дві третини імпорту зараз припадає на продукцію з Китаю та Індії, і хоча виробники з цих країн залишили партнерські стосунки з рф, логістичні ланцюжки зруйнувалися та значно ускладнилися.

Різкий обвал курсу рубля до долара США призвів до зростання цін на імпортну сировину і, отже, на препарати російського виробництва, а по окремих ліках – до гострого дефіциту. За підсумками 2022 року, знеболювальні ліки подорожчали на 18,9 %, імуностимулятори – на 17,5 %. У першому півріччі 2023 року ціни на субстанції зросли на 25 %, до 11,6 тис. руб за 1кг.

Самопроголошений президент білорусі лукашенко привітав лідера Північної Кореї Кім Чен Іна з національним святом – днем створення КНДР. У привітанні ідеться, що білоруський та північнокорейський народи завжди відстоювали своє право на суверенний розвиток та самостійний вибір свого майбутнього. лукашенко побажав народу КНДР щастя та благополуччя.

Великі промислові підприємства білорусі гостро потребують співробітників. Порівняно з початком цього року вакансій там значно побільшало. Завод «гомсєльмаш» розмістив у державній базі вакансій оголошення про прийом на роботу співробітників за 226 спеціальностями – це на 50 вакансій більше, ніж на початку року. Завод бєлаз шукає 274 співробітників, що на 89 більше, ніж у січні цього року. бєлорускій мєталургічєскій завод опублікував оголошення з 230 вакансій, що на 31 більше, ніж на початку року. «гродно азот» потребує 415 співробітників, а в січні цього року підприємство шукало лише 44 працівників.

«русскій дом в брестє» пропонує білорусам навчатися в тимчасово окупованому Криму. Йдеться про молодих білорусів, яких протягом року запрошували за квотними програмами уряду рф навчатися в росії, але які не змогли туди потрапили. білоруських абітурієнтів запрошують навчатися у севастопольському державному університеті.

У білоруському вєрхнєдвінску судитимуть за екстремізм 80-річного краєзнавця Антона Бубола. Він є почесним громадянином вєрхнєдвінска, старшим науковим співробітником місцевого історико-краєзнавчого музею. Немовлям разом із матір'ю, братом та сестрою пройшов через концтабір у Саласпілсі.