11.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/11/2023
singleNews

30 тисяч українських військовослужбовців пройшли підготовку в Сполученому Королівстві.

Україна отримала на озброєння новітні французькі протитанкові ракетні комплекси 5-го покоління Akeron MP.

Україна отримає від Німеччини ще один зенітно-ракетний комплекс американського виробництва Patriot.

Естонія та Ісландія спільно з Німеччиною відправили в Україну польовий військовий госпіталь.

Литва передала Україні чергову партію військової допомоги, зокрема засоби для боротьби з дронами та електрогенератори.

Нідерланди планують до кінця року розмістити в Румунії 18 літаків F-16 для навчання українських пілотів.

Чехія за період із лютого 2022 року до жовтня 2023 року надала Україні  чотири гелікоптери Мі-24 Hind, понад 4,2 мільйона набоїв для вогнепальної зброї, 128 мінометів  та 17 400 мінометних снарядів,  62 танки, 13 самохідних гаубиць, 131 БМП та іншу військову техніку, перев’язочні матеріалі та ліки на загальну суму понад 241 мільйон євро.

Чехія і Тайвань підписали угоду про спільну роботу з відбудови України.

17-ту зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») планують у середині листопада.

ЄС передав Україні другу партію собак-саперів та пошукові дрони.

Станом на 30 вересня 2023 року майже 4,2 мільйона українських біженців мали статус тимчасового захисту в країнах Євросоюзу.

Сенатор-республіканець Піт Рікеттс заявив, що США та союзники повинні допомогти Україні зупинити путіна, інакше ціна для Сполучених Штатів стане набагато більшою, тому що третя світова війна коштуватиме дорожче, ніж підтримка України.

«Союзники і партнери продовжують підтримувати Україну, ми продовжуємо підтримувати Україну в тому, що їм потрібно в їхній боротьбі. Ви бачили пакет допомоги, який ми представили минулого тижня. Ми продовжуватимемо надавати пакети, просто вони стануть меншими», – пояснила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх наслідки затримки з фінансуванням у США.

Заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател вкотре запевнив, що події на Близькому Сході, пов’язані з відповіддю Ізраїлю на терор хамас, не зменшують уваги адміністрації США до підтримки України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розраховує на досягнення прогресу Збройними силами України у боротьбі проти російських окупантів, але попереджає, що прогрес буде досягатися важко.

«Коли є країна, яка грубо порушує міжнародні правила, не можна просто повернутися до ведення справ як зазвичай. Саме тому Швейцарія з самого початку чітко засудила агресивну війну і повністю приєдналася до санкцій ЄС», – голова Федеральної ради Швейцарії Ален Берсе у відповідь на закиди росії щодо порушення статусу «нейтральної країни» Швейцарією через запровадження санкцій проти рф.

рф

Уперше у складі Міжнародного суду ООН у Гаазі не буде російського представника – кіріла гєворгяна, який входив до складу суддів Міжнародного суду ООН у Гаазі з 2015 року, не переобрано на другий термін.

Керівництво ЄС повідомило державам-членам, що Об’єднані Арабські Емірати на вимогу ЄС та США обмежать реекспорт до росії товарів подвійного призначення, що використовуються у військових цілях в Україні. Туреччина розглядає можливість введення аналогічного заходу.

Франція звинуватила росію в дезінформаційній кампанії у вигляді поширення в соцмережах зображень з малюнками зірок Давида, які з'явилися на будинках у Парижі на початку цього тижня.

Через російську агресивну політику уряд Німеччини адаптує оборонний бюджет, щоб гарантувати досягнення цільового показника витрат країни-члена НАТО на рівні 2 % від ВВП ФРН.

Ризький міський суд за звинуваченнями у шпигунстві на користь рф, шахрайстві, а також придбанні та зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів без дозволу  позбавив волі на 8,5 року екс-депутата Сейму Яніса Адамсонса. 

Китай вирішив відмовитися від партнерства з рф у розробці цивільного літака CR929.

Виробник персональних комп'ютерів, ноутбуків та принтерів HP Inc. розпочав процес ліквідації дочірньої компанії на росії – тов «ейчпі інк».

Німецька компанія OBI GmbH подала позов до арбітражного суду московської області проти своєї колишньої «доньки» тов «обі фц». У березні 2022 року OBI закрила на рф всі свої 27 магазинів з продажу будівельних матеріалів, товарів для дому, ремонту, дачі та саду і зупинила продажі на росії, у квітні 2023 року OBI повністю вийшла з російського бізнесу.

На вимогу німецької компанії Tchibo GmbH російський виробник кави мусить змінити назву свого напою на тibio.

Найбільша криптовалютна біржа Binance оголосила, що з 15 листопада зупинить обслуговування депозитів у російських рублях.

У цєнтробанку рф заявили про відсутність юридичних механізмів для розблокування іноземних паперів на спб біржі, яка потрапила під санкції США. Водночас влада рф висловила занепокоєння щодо можливого запровадження санкцій проти московської біржі. 50 % торгів на московській біржі відбуваються китайською валютою, у долара США частка становить трохи вище за третину.

На росії знову подорожчали біржові ціни на бензин: АІ-92 на 2,5 %, АІ-95 – на 1,4 %.

російські змі повідомили про нестачу сировини для виробництва коньяку. До цього часу 70 % необхідного дистиляту постачалося з Вірменії.

дєпутат госдуми рф андрєй свінцов запропонував покарання для російських зірок, які не підтримали війну в Україні, але все ж таки вирішили повернутися до рф. На його думку, таких артистів потрібно пороти батогами на красной площаді.

білорусь має намір денонсувати кілька міжнародних договорів щодо боротьби з корупцією. Відповідний законопроєкт внесено до палати представників. Відповідно до нього пропонується денонсувати Конвенцію про кримінальну відповідальність за корупцію (від 1999 року), Додатковий протокол до Конвенції про кримінальну відповідальність за корупцію (від 2003 року) та Конвенцію про цивільно-правову відповідальність за корупцію (від 1999 року).

білоруські правозахисники закликали міжнародні організації утриматися від участі у форумі з управління інтернетом (IGF.BY), який після тривалої перерви знову організується у мінську.

За даними провладного білоруського інстітута стратєгічєскіх іслєдованій, у білорусів відзначається невисокий рівень довіри до політичних партій. Їм довіряє лише третина опитаних соціологами білорусів, і тільки 1,2 % опитаних беруть участь у діяльності політичних партій.

мвд рб додало до свого переліку громадян, причетних до екстремістської діяльності, ще 20 осіб. Загалом у переліку вже 3 498 осіб. До нього додаються особи, засуджені за «екстремістськими» статтями КК.