13.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/13/2023
singleNews

Міністри юстиції країн-членів та країн-спостерігачів Ради Європи ухвалили декларацію, в якій викладені принципи («Ризькі принципи») щодо досягнення всеосяжної відповідальності за агресію рф проти України та забезпечення відшкодування всім жертвам війни. «Усі звинувачення у злочинах, включно з  воєнними злочинами, злочинами проти людяності та геноцид, скоєні російськими військами в Україні, мають бути повністю розслідувані і, де це виправдано, переслідуватися на національному та міжнародному рівнях, щоб винні відповідали за свої дії», – ідеться у декларації міністрів.

ЄС профінансує створення офісу міжнародного Реєстру збитків України в Гаазі.

«Мир без свободи називається гнобленням. А мир без справедливості називається диктатом», – канцлер Німеччини Олаф Шольц застеріг від псевдорішень по Україні, які мають «мир» лише в назві.

Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала путіна повернути викрадених українських дітей.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер повідомив, що Сполучені Штати уважно стежать за результатами зустрічі лідерів рф і північної кореї та готові без вагань ввести нові санкції в разі, якщо обидві країни підуть на чергове порушення обмежень щодо передачі зброї. Також Міллер повідомив, що  з приводу передачі Україні далекобійних ракет ATACMS іще тривають переговори. Водночас речник запевнив, що Держсекретар США Ентоні Блінкен не мав контактів із главою мзс рф лавровим під час саміту лідерів G20 у Нью-Делі.

Сенатор США Елізабет Воррен вимагає провести розслідування щодо компанії SpaceX після того, як з'ясувалося, що Україна не мала доступу до сервісів  Starlink під час атаки  на російські військові кораблі біля берегів Криму.

Литва вважає незаконними псевдовибори рф на тимчасово окупованих територіях України.

МЗС Чехії заявило, що ніколи не визнає результати псевдовиборів, які рф провела на тимчасово окупованих  територіях України.

У Чехії громадська ініціатива Dárek pro Putina – «Подарунок для путіна» – анонсувала новий збір на боротьбу з російською дезінформацією. 

Уряд Швеції вивчить можливість передати Україні винищувачі Gripen.

Німецька компанія Rheinmetall передала Україні сучасний мобільний польовий госпіталь.

Європарламент ухвалив резолюцію про спільне оборонне замовлення для країн ЄС. Цей документ, який  відображає думку європейських депутатів щодо регуляторних пропозицій Єврокомісії з посилення спроможностей Європейської оборонної промисловості за рахунок спільного оборонного замовлення, буде направлений на розгляд Єврокомісії та Ради ЄС для врахування під час розроблення відповідного правового акта, перед його остаточним затвердженням у Європейському парламенті.

рф

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини висловив занепокоєння легітимністю поправок до конституції росії, які «дозволили» путіну залишатися при владі до 2036 року. «Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді у поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила російську федерацію на фактичну диктатуру», – заявили парламентарі. 

Суд у Ларнаці (Кіпр) продовжив до 24 жовтня тримання під вартою росіянина артура пєтрова, затриманого за запитом США, якого підозрюють у незаконному експорті на рф мікроелектроніки американського виробництва.

Американська фармацевтична компанія Pfizer подала позов на російську «натіві» на суму понад 12,5 млрд руб за незаконні продажі дженерика протипухлинного препарату сунітініб. російська фарміндустрія ще ніколи не зазнавала такого безпрецедентного розміру вимог за порушення патентних прав.

«Поточне ослаблення рубля та зростання ключової ставки створює нові ризики зростання вартості імпортованої техніки та запчастин, а також зростання вартості лізингу. Це є ключовим стримувальним чинником для зростання економічної активності як для економіки загалом, так і ринку лізингу», – зазначив руководітєль отдєла організації продаж компанії «інтерлізінг» валєнцєв. Водночас про подорожчання умов угод за лізингом на 5–7 % порівняно зі середньою ціною січня–липня заявив гєндірєктор «втб лізінг» мусатов.

банк росії оприлюднив оцінку стану поточного рахунку платіжного балансу рф: у січні–серпні 2023 року він оцінений у $ 25,6 млрд – показник знизився у понад сім разів; вартість експорту зменшилась на 31,8 %. Крім загального погіршення умов торгівлі, регулятор фіксує значне зниження нарахованих компаніями рф дивідендів на користь нерезидентів і покупок іноземних активів. У базовому сценарії свого липневого прогнозу цєнтробанк прогнозував дефіцит торгівлі послугами $ 30 млрд.

Оператор енергетичних мереж «россєті» звернувся до путіна, аби змусити нових клієнтів оплачувати послуги з постачання електроенергії не за фактом споживання, а за максимальною потужністю, заявленою під час підключення до мережі. путін погодився, що викликало обурення великого бізнесу рф, який не бажає платити за ненадані послуги в умовах російської кризи.

Державній компанії російская жєлєзная дорога (ржд) не вистачає грошей на фінансування будівництва так званого «східного полігону», зокрема на програму розвитку залізниці на бамє і транссібє. 2022 року ржд заявила, що скоротить витрати на бам із запланованих 131 млрд до 80 млрд руб, проте путін за рахунок соціальної допомоги населенню скерував туди з фонду національного благосостоянія (фнб) 250 млрд руб. На третій етап проєкту ржд необхідно залучити 300 млрд руб, проте зайвих грошей у фнб вже немає. Уряд рф шукає альтернативні шляхи фінасування, але за будь-яким варіантом це призведе до підвищення тарифів на залізничні перевезення.

Залізничні компанії рф наполягають на скасуванні урядом запровадженої у 2016 році заборони на продовження терміну експлуатації старих вагонів через зниження виробництва нових та значне зростання їхньої вартості. На думку аналітиків, прийняття такого рішення небезпечне для вагонобудування, оскільки призведе до масової відмови від закупівлі нових вагонів та завезення на рф старих вагонів із сусідніх країн, проте за поточної російської кризи варіантів у влади рф небагато.

росії не вистачає 75,7 млн робочих рук, що є максимальним показником із січня 2020 року, – повідомили в цєнтрє макроекономічєского аналіза і краткосрочного прогнозірованія.

російські виробники опинились перед несподіваним і вкрай неприємним для себе фактом: перспектива торгувати із Китаєм змушує їх впроваджувати жорсткіші екологічні стандарти та готуватися до конкуренції з урахуванням нових для них параметрів – вартості викидів під час виробництва продукції та її вуглецевого сліду.

Продажі книжок на рф скоротились на 8 % у грошах і на 15 % – в одиницях, – повідомила асоціація кнігораспространітєлєй.

На росії почастішали випадки навмисного пошкодження військового майна військовослужбовцями, які не бажають брати участь у війні проти України. З огляду на це в госдумі зареєстрували законопроєкт про притягнення до матеріальної відповідальності за заподіяння навмисної шкоди озброєнню, військовій техніці чи військовому майну під час виконання службових обов’язків.

Велика міжнародна тютюнова компанія British American Tobacco оголосила про укладання угоди щодо повного продажу бізнесу в білорусі та росії.

З 1 грудня 2023 року закривається посольство республіки білорусь у Словацькій Республіці. Громадяни, які перебувають на консульському обліку у посольстві білорусі в Словаччині, переводяться на консульський облік до посольства білорусі в Австрії.

Начальник Державної прикордонної охорони Латвії Гунтіс Пуятс запропонував закрити пункт пропуску «Сілене» (з білоруського боку – «урбани»). Він заявив, що ситуація минулого тижня видалася, «напевно, найнапруженішою за всі три роки, починаючи з 2021-го». Латвійські прикордонники запобігли незаконному проникненню в країну 892 особам. У разі загострення ситуації наступним кроком стане повне закриття кордону з білоруссю. Пуятс припустив, що кремль поставив завдання лукашенку посилити тиск на латвійському напрямку.

Литва не пускатиме автомобілі з російськими номерами на свою територію, виняток  – лише для калінінграда за умови транзиту.

Самопроголошений президент білорусі лукашенко підписав указ, спрямований на завершення реалізації проєктів, фінансування яких здійснювалося із залученням кредитних і грантових коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку та Північного інвестиційного банку. Усього йдеться про 12 проєктів з цими організаціями, починаючи від освіти та охорони здоров'я та закінчуючи проєктом з ефективності та якості комунальних послуг і реконструкцією доріг.

Згідно з офіційними даними бєлстату, за неповний 2023 рік білоруський IT-сектор втратив понад 4,5 тисячі осіб, а якщо рахувати з березня 2022-го – майже 22 тисячі осіб. На думку фахівців, реальні втрати можуть бути значно вищими.