13.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/13/2024
singleNews

Генсек НАТО Марк Рютте вважає, що союзники по Північноатлантичному альянсу не повинні боятися ядерних погроз, до яких вдається кремль у спробі послабити військову допомогу Україні з боку Заходу.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс повідомив, що його країна зарезервувала загалом € 10,4 млрд на військову допомогу Україні, з яких невитраченими залишаються ще понад € 6 млрд.

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен повідомив про плани створення в країні спеціального  фонду  для об'єднання інвестицій з метою розширення української військової промисловості та прискорення виробництва зброї. 

Міністерство оборони Норвегії створило в офісі військового аташе посольства в Україні посаду відповідального за військову співпрацю між  країнами.

Міністри закордонних справ ЄС 14 жовтня в Люксембурзі обговорять подальшу військову підтримку України.

«Ми (ФРН) також продовжимо нашу військову підтримку України в наступному році, і в бюджеті вже передбачено 4 млрд євро у вигляді прямої двосторонньої допомоги», –  канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок зазначила, що путін не готовий до розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом щодо мирного врегулювання війни в Україні.

Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар заявив про готовність своєї країни розширити операції з ремонту військової техніки на кордоні з Україною в межах спільного з Німеччиною  сервісного хабу.

Міністри оборони США та Сполученого Королівства   Ллойд Остін  і Джон Гілі під час телефонної розмови підтвердили свою рішучість підтримувати Україну в умовах невиправданої та неспровокованої агресії росії.

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс зазначив, що метою ЄС і України у розслідуванні воєнних злочинів рф є невідворотність покарання.

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що одним з пріоритетів Польського головування в ЄС у першому півріччі 2025 року буде євроінтеграція України і політика «відкритих дверей» для нових країн.

Вінниччина отримає від ЄБРР позику 13 мільйонів євро на модернізацію системи теплопостачання.

США на заміну зруйнованого у прифронтовій зоні передали Україні новий автотрасформатор, який забезпечить надійне електропостачання для близько 50 тисяч домогосподарств.

Від початку роботи Українського морського коридору порти Великої Одеси обробили вже 75 млн тонн вантажів, із яких 50,1 млн тонн – продукція українських аграріїв.

рф

США запровадили санкції проти нафтової та нафтохімічної галузей ірану та всіх фізичних осіб, які задіяні в цих секторах економіки. Також санкції введено проти 16 юридичних осіб і 23 морських танкерів. Серед тих, хто потрапив під санкції, є компанії з Китаю, Індії, ОАЕ, Малайзії, Панами, Ліберії, Суринаму та Маршаллових Островів, а також судна під прапорами Малайзії, Барбадосу, Белізу, Камеруну, Островів Кука, Палау, Панами, Сент-Кітс та Прінсіпі та Есватині. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що санкції спрямовані на обмеження фінансування ядерної програми та виробництва ракет. іран – одна з трьох країн, що постачає рф ракети для завдання ударів по Україні. 

Влада Сполученого Королівства ініціювала 52 розслідування за підозрою у порушенні «стелі цін» на нафту, що експортується з росії.

Японія відхилила протест рф щодо спільних зі США військових навчань, які відбудуться у жовтні.

Словенія закрила у місті Копер єдину в Європі філію московского государственного университета.

Протягом року в аеропортах рф зросла собівартість обслуговування літаків, найбільше у владикавказі – на 57 %, новосибірську – на 38 %, благовіщенську – на 36 %, оренбурзі – на 32 %, братську – на 30 %, южно-сахалінську – на 119 %, новому уренгої – у понад двічі.

З січня 2023 року по серпень 2024 року авіаційні квитки на росії подорожчали в середньому на 49 %, з 5,28 тис. руб. до 7,9 тис. руб.

80 % опитаних представників російського бізнесу вважають, що у четвертому кварталі на рф посилиться дефіцит робочих спеціальностей, 35 % розглядають можливість залучення осіб похилого віку. Дефіцит кадрів загостриться вже до середини листопада, заявив заместитель гендиректора сервісу з пошуку роботи  «работа.ру».

Спеціалізоване агентство «совэкон» знизило прогноз врожаю зерна та зернобобових на росії 2024 року до 122,9 мільйона тонн зі 124,4 мільйона тонн. Прогноз збирання пшениці знижено до 81,5 мільйона тонн з 82,9 мільйона тонн. Прогноз за врожаєм ячменю знижено до 16,5 мільйона тонн з 17,2 мільйона тонн.

За 2023 рік Департамент державної безпеки Литви визнав 1 421 громадянина рб  загрозою національній безпеці. З початку цього року загрозою нацбезпеці визнано 224 білоруси, дев'ятеро з яких були примусово депортовані до рб.

У вересні на ринку рф було продано 336 нових вантажівок минского автомобильного завода – на 41,2 % менше, ніж того ж місяця 2023 року (572). маз минулого місяця посів лише 10 місце (у серпні – 8) у списку брендів цього сегмента авторинку рф, що найбільше продаються.

За інформацією белстата, у вересні в мінську зросли ціни на взуття (+7,6 %) фрукти (+4,1 %), каву (+2,8 %), крупи та бобові (+2,1 %) холодильники (+ 1,7 %) та меблі (+1,1 %). Туристичні та культурні послуги подорожчали на 9,2 % та 4,4 % відповідно. Продовольчі товари загалом у столиці подорожчали на 7,2 %, непродовольчі – на 5,1 %.

самопроголошений президент рб лукашенко підписав закон «Об изменении законов по вопросам занятости населения». Максимальний період перебування на обліку у службі зайнятості скорочується з 18 до 12 місяців, період виплати допомоги з безробіття зменшується вдвічі – з 6 до 3 місяців.

министерство информации  рб на підставі рішення суду мядельського району мінської області включило телеграм-канал «за союзное государство беларуси и россии» до списку «екстремістських матеріалів».