13.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/13/2023
singleNews

«Я також вважаю, що нам буде набагато легше зберегти мир в Європі, якщо Україна досягне успіху, ніж якщо ми підведемо Україну», – президент Латвії Едгарс Рінкевичс щодо перспектив завершення війни.

Ексдиректор ЦРУ  Девід Петреус вважає, що Україна зможе перемогти у війні завдяки США, іншим членам НАТО та країнам Заходу, а також завдяки загальнонаціональній відданості справі. Також Петреус вважає, що винищувачі F-16 Україна отримає вже цієї зими.

Міністр зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндії  Вілле Тавіо запевнив, що його країна готує план щодо участі у відбудові України, який складатиметься з двох частин – першу оприлюднять  до кінця року. Також Фінляндія підтримує передачу заблокованих активів рф за кордоном на допомогу Україні. За словами Тавіо, Фінляндія від початку повномасштабної збройної агресії росії проти України надала Києву допомоги на загальну суму 2,1 млрд євро.

рф

Фінські прикордонники не пропускають велосипедистів із росії на спільних з рф контрольно-пропускних пунктах.

Протягом року оренда складських приміщень у московському регіоні подорожчала на майже 43,4 %, що у 2,5 раза перевищило літні прогнози експертів ринку. Проте 2024 року складський ринок занепадатиме через дорогі кредити та високу вартість приміщень.

Середня вартість первинної нерухомості у 18 найбільших регіонів росії (16 міст-мільйонників, московская і лєнінградская області) лише за жовтень зросла на 2,4 %. Водночас у чєлябінскє вартість квартир подорожчала на 7,3 %, до 133,8 тис. руб. за кв. м, у красноярскє – на 6,6 %, ніжнєм новгороді – на 4 %, у саратовє – на 4,3 %.

власті рф звинуватили Європейський університет у санкт-пєтєрбургє «в участі у діяльності небажаної організації». У жовтні гєнпрокуратура рф визнала «небажаним» Центрально-Європейський університет Австрії, саме з ним співпрацювали викладачі Європейського університету в санкт-пєтєрбургє, які майже всі є росіянами.

власті рф продовжують ізолювати населення від інтернету: мінціфри масово  блокує технології VPN нібито через «загрозу безпеці функціонування інтернету».

Верховний представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Жозеп Боррель виступив із заявою з нагоди Міжнародного дня солідарності з білоруссю. Він, зокрема, зазначив, що після фальсифікації президентських виборів 2020 року ситуація з правами людини в білорусі продовжує різко погіршуватися. Режим зробив понад 40 000 політично мотивованих арештів, порушив щонайменше 12 000 політично мотивованих кримінальних справ та містить майже 1 500 політв'язнів. Жозеп Борель також запевнив у продовженні підтримки білоруського народу на шляху до демократії.

У постійній комісії з бюджету та фінансів палати представітєлєй  білорусі повідомили про запровадження в наступному році податку на наддоходи. Організації повинні будуть сплатити 25 % податку з прибутку, який перевищує 25 млн. рублів на рік. Фізособи, чий дохід перевищує 200 тисяч рублів на рік, так само платитимуть 25 % прибуткового податку з суми перевищення. За попередніми підрахунками це стосуватиметься 155 організацій та близько 2 тисяч осіб.

За 2023 рік, напередодні виборів у білорусі, внутрішні війська сформували п’ять нових підрозділів спецпризначення.