14.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/14/2024
singleNews

«Ми робимо все можливе, щоб прискорити надання цієї допомоги. Європейці роблять те ж саме. Я переконаний, що Україна здатна ефективно втримувати лінію фронту на сході» – зазначив держсекретар США  Ентоні Блінкен.

«Ціна для всіх нас, демократій, буде набагато вищою, якщо агресія росії не зустрінеться з повною рішучістю підтримати Україну, незалежно від перемоги», – наголосила глава уряду Литви Інгріда Шимоніте.

Премʼєр-міністр Люксембургу Люк Фріден підтвердив участь його країни в Саміті миру в Швейцарії. Україна також готує двосторонню безпекову угоду з Люксембургом.

Австрія підтримала план з надання Україні доходів від заблокованих коштів російського центробанку.

Влада Гамбурга (Німеччина) передала Україні машину для розмінування, ще три апарати планують надати в серпні поточного року.

Глави урядів країн Балтії на зустрічі у Вільнюсі погодилися з необхідністю наблизити Україну до членства у НАТО і вважають саміт у Вашингтоні можливістю для цього.

«...Зробімо все можливе, щоб ці ворота також відчинилися для України, Молдови,  країн Західних Балкан, щоб це не був процес вступу, який триває вічно, щоб це не були лише обіцянки, а щоб ці країни дійсно опинилися в ЄС», – заявив президент Польщі Анджей Дуда.

«Безрозсудність путіна підвела нас до небезпечної ядерної ескалації ближче, ніж будь-коли з часів Карибської кризи», – зазначив прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак.

Рада ЄС остаточно ухвалила ще на один рік  продовження «торговельного безвізу» з Україною.

рф

Митниця Литви оштрафувала на 329 944 євро литовську компанію, яка купувала товари у російських підсанкційних фірм.

Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер повідомила, що минулого року кількість кібератак з-за кордону, зокрема за участі рф, на установи та людей в країні зросла на 28 %.

Через залучення росією «тіньового» флоту та подорожчання вартості морських перевезень російская національная пєрєстраховочная компанія (рнпк) уперше з 2022 року збільшила ліміти із перестрахування морських ризиків (каско, вантажі, відповідальність судновласників) на 20–30 %.

правітєльство рф збирається скасувати нульові ставки на імпортну сільгосптехніку та  встановити 5 % мита на ввезення плугів, розпушувачів та культиваторів, на сівалки точного висіву – 2 %. Аграрії та дилери попередили владу рф, що таке рішення не враховує реальний стан російського виробництва сільгосптехніки та загрожує прискоренням продовольчої інфляції.

Вартість бізнес-ланчів у найбільших містах росії з початку року зросла на 7,09 %, а з початку повномасштабної агресії рф проти України – на 38 %. З січня по травень їжа найбільше подорожчала в новосібірскє (на 11,83 %), ростовє-на-дону (на 11,37 %), пєрмі (на 10,59 %), волгоградє (на 10,23 %), санкт-пєтєрбургє (на 9,02 %).

Водночас у російських їдальнях та ресторанах зменшили порції, використовують дешеві інгредієнти, відмовились від деяких страв. Учасники ресторанного ринку стверджують, що через загальну російську кризу у найближчі два роки ціни в громадському харчуванні неможливо буде утримувати і вони будуть швидко зростати.

За даними росстату, 2023 року виробництво пиломатеріалів на рф скоротилось на 4,5 %, до 28,5 млн. кубометрів, зокрема фанери – на 1,1 %, паперу і картону – на 1 %, целюлози – на 2,4 %.

російські банки «айсібісі-банк», «чайна констракшн банк» та «чайна сєльскохозяйствєнний банк», що належать китайським інвесторам, не виплачують дивіденди вже два роки. Також відмовився виплачувати дивіденди турецький «зіраат-банк».

На московській біржі другий місяць поспіль знижуються обсяги валютних торгів та кількості угод на їх купівлю. За підсумками квітня сумарний обсяг торгів основними валютами щодо рубля скоротився на 6 %, що стало мінімальним результатом із січня. Найбільше скорочення відбулось у режимі торгів «сьогодні», обсяг яких за місяць знизився на 12,6 %, до 4,7 трлн руб., що стало мінімумом з квітня 2023 року. Найшвидше падав запит на китайський юань, обсяг торгів яким за місяць зменшився на 15,4 %, до 2,4 трлн руб. Експерти пояснюють ситуацію зниженням активності фізосіб на тлі скорочення волатильності ринку та посиленням міжнародних санкційних ризиків.

2023 року продажі квартир на вторинному ринку рф скоротились на майже 40 %, за квітень поточного року – на 3 %. На москвє попит на «вторинку» зменшився на 20–25 %. Причинами називають високі ставки по іпотечних кредитах і зменшення кількості схвалених кредитів для населення, яке хоче купити житло на вторинному ринку, – позитивне рішення надавалось лише по 53 % заявок.

На росії налічується понад 101 тис. антенно-щоглових споруд для забезпечення населення зв’язком. 2023 року темпи їх встановлення були на 34 % меншими, ніж у 2020 році і на 60 % – в 2021 році.

У першому кварталі чистий прибуток сільськогосподарської компанії «русагро» скоротився на 68 % у річному показнику, до 1,74 млрд руб. Чистий борг компанії становить 62,7 млн. руб. У квітні акціонери «русагро» відмовились від виплати дивідендів за 2023 рік.

інстітут коньюнктури аграрного ринка знову знизив річний прогноз збирання пшениці на росії на 5 млн. тон, до 86 млн тон. Валовий збір зерна експерти інституту оцінили в 135 млн. тон, або на 7 млн. тон менше за минулий прогноз, а експорт – у 59,5 млн. тон (на 5 млн. тон менше). Торік на росії було зібрано 144,9 млн. тон зерна проти 157,6 млн. тон 2022 року (включно з врожаєм, вивезеним із тимчасово окупованих територій України).

аграрії рф підраховують збитки через весняні заморозки та посуху: на воронєжской, ліпєцкой, тамбовской областях загинуло понад 265 тис. га посівів. Під загрозою урожай на кіровской, ніжєгородской областях, татарстанє, башкіріі, костромской, орловской, тульской, ростовской областях, краснодарском крає, пріволжском і сєвєро-кавказском фєдєральних округах. Влада низки регіонів рф запровадила режим надзвичайної ситуації після того, як посіви зернових культур постраждали на чверті мільйона гектарів. Аналітичний центр «русагротранс» уже знизив прогноз урожаю пшениці рф до 89,9 млн т з колишніх 92 млн т. Також аграрії рф очікують втрат соняшнику, гороху, льону, нуту, цукрових буряків, до 80 % втрат урожаю кісточкових (черешня, вишня, груші, яблука). Експерти вважають, що за поточного держрегулювання галузі разом із погодними аномаліями рослинництво втрачатиме рентабельність. На думку дірєктора аналітічєского цєнтра «совєкон» сізова, «ситуація у рослинництві завдяки державі стрімко погіршується. російське рослинництво продовжить поступово деградувати».

Цього року паводки на рф увійдуть в історію як одні з найбільших і руйнівних, але росіяни не поспішають страхувати своє житло. За оцінками всєросійского союза страховіков, «проникнення страхування житла в регіонах росії становить близько 10 %».  Більшість опитаних – близько 56 % – повідомили, що вони ні від чого не страхуються, це така життєва позиція. відкрито та чітко про свою недовіру страховим компаніям заявили близько 16 % респондентів.

Польща виділяє 375 мільйонів доларів на зміцнення кордону з рб, повідомив заступник міністра національної оборони Цезарі Томчик. Ідеться про модернізацію п'ятиметрового паркану, зведеного 2022 року, після чого він «стане непрохідним».


командующій внутрєннімі войскамі мвд рб карпєнков заявив про укомплектованість військ більш як на 100 %. Як це вийшло, він не пояснив.

На мінскє кількість вакантних робочих місць зросла до 36,6 тисячі. На початок травня попит на робітників становив 23,1 тисяч осіб. Найбільш затребувані медпрацівники, фахівці у сфері освіти та культури, інженерні та фінансові працівники, керівники організацій та їх структурних підрозділів.

Міжнародна лізингова компанія Eleving Group, що працює в галузі фінансових технологій, повідомила про продаж своєї компанії в рб Mogo Belarus та відхід з фінансового ринку рб.

Реєстрації нових вантажних автомобілів маз у квітні зменшились на росії на 9,8 % до 524 одиниць. Загалом за чотири місяці було зареєстровано 1 878 машин мінского завода, що на 6,1 % менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За квітень на рф було зареєстровано 46 нових автобусів маз, що на 11,5 % менше, ніж минулого року. За підсумками січня-квітня продажі автобусів рб впали на 25,7 % до 272 одиниць.