14.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/14/2024
singleNews

Франція, Сполучене Королівство, Італія та Німеччина підтвердили майбутнє зростання інвестицій в український оборонно-промисловий комплекс.

Україна і Франція опрацьовують модель створення спільних оборонних підприємств у нашій країні.

«Німеччина – найсильніший військовий прихильник України в Європі та другий за силою у світі. І так буде й надалі...», – заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Депутат Європарламенту від Німеччини Міхаель Ґалер вважає, що європейським союзникам України вигідніше дозволити ЗСУ бити по військових об'єктах углиб рф, аніж постійно насичувати нашу країну засобами ППО для відбиття масованих російських атак.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур висловив зацікавленість у закупівлі оборонної продукції з України.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що в країні незабаром відкриють базу протиракетної оборони та висловив сподівання, що системи ПРО з цього об'єкта можуть бути використані для збиття російських ракет, які летять у бік його країни.

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти розпочала приймати заявки на відбір ДНК в українців, які через війну вимушено перебувають в Італії, Іспанії та Португалії та чиї рідні зникли безвісти.

рф

З 16 жовтня влада рф збільшить мита експорту пшениці і меслина (суміш пшениці і жита) до 1 тис. 872 руб. за тонну (було 1 тис. 328,3 руб). Також російським аграріям доведеться більше сплачувати мита на ячмінь – 392,8 руб. за тонну (раніше 229,5 руб.), кукурудзу – 2 тис. 827,2 руб. за тонну (замість колишніх 2 тис. 696,7 руб.).

«ассоциация крупнейших потребителей программного обеспечения и оборудования», до якої входять «росатом», «газпром нефть», «транснефть», ржд, «ростех», «ростелеком» тощо, попередили госдуму та минцифры, що не мають змоги виконати вимогу путіна перевести критичну інформаційну інфраструктуру на російське програмне забезпечення у встановлений термін до 1 січня 2025 року.

На рф автозапчастини для іноземних автомобілів протягом року подорожчали удвічі. За останні два роки ціни на запчастини для автомобілів концернів Volkswagen, Audi та Skoda збільшились на 260 %. Водночас на СТО заявляють про дефіцит деталей, наприклад, карданних валів для японських легкових і вантажних машин, ціна на оригінальні запчастини цього року зросла вдвічі.

Населення рф вважає, що реальна «межа бідності» має бути ​​на рівні 43 тисячі руб. на місяць, що фактично втричі вище встановленого правительством, ідеться в опитуванні холдингу superjob. На кінець другого кварталу дохід нижче за 45 тисяч рублів на місяць мали 54,1 % населення. Зокрема 28,7 % росіян жили на суму до 27 тисяч рублів щомісяця, або приблизно на $ 9 на день, 15,7 % отримували до 19 тисяч рублів на місяць – менше ніж на $ 7 на день.

Колишній глава минсельхоза рф ткачов, сім’ї якого належить один із найбільших російських агрохолдингів, заявив про «катастрофу», що наближається в сільському господарстві через нестачу працівників. Президент ассоциации садоводов россии муханін вважає, що буде «не просто катастрофа, а незабаром взагалі все закриється».

Міноборони Німеччини заборонило військовослужбовцям брати участь у будь-яких спортивних змаганнях із росіянами та білорусами.

Польща тимчасово заборонить біженцям, які прибувають із території рб, просити притулок у країні після перетину кордону, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. За словами прем'єра, рб і рф активно зловживають правами блоку на надання притулку: «Це право на притулок використовується проти суті права на притулок», – сказав Туск.

Із серпня поточного року в рб гроші йдуть із країни дедалі швидше – обсяг постачання товарів до рб зростає сильніше, ніж продаж за кордон продукції підприємств рб. Якщо за вісім місяців 2023-го негативне сальдо торгівлі товарами становило $ 2,108 млрд, то 2024-го воно досягло $ 2,426 млрд, збільшившись майже на $ 318 млн. Тож за підсумками січня – серпня 2024 року негативне сальдо торгівлі товарами погіршилося на 15 %.

За даними белстата, у серпні–вересні експорт товарів досяг $ 3,546 млрд, імпорт – $ 3,706 млрд. Таким чином, за місяць із країни товарів було вивезено майже на $ 160 млн менше, ніж завезено.

У вітебській області рб – найстрімкіше за останні роки скорочення чисельності жителів: з 2015 по 2023 роки вона впала на 8 %. Тут найстаріше населення – на 1 тис. працездатних припадає 460 осіб пенсійного віку. Кількість зайнятих в економіці останніми роками скорочується швидше, ніж у решті країни: з 2015 року робочих рук стало на 13 % менше. Область стала аутсайдером і зі зростання доходів населення: доходи з урахуванням інфляції тут зросли лише на 11 %. З 2015 по 2023 рік вітебщина стала єдиним регіоном, де валовий продукт не виріс, а впав – мінус 2,8 %.

У рб з 2026 р. індивідуальні підприємці втратять можливість надання юридичних послуг. Вже з 1 жовтня 2024 р. нові юрсоби не мають можливості реєструватися як індивідуальні підприємці з такого виду діяльності.

В рб у 2026 році запровадять акциз на безалкогольні енергетичні напої.