15.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/15/2024
singleNews

«Усі ми в захваті від вашої надзвичайної міцності, витривалості, сили і вашого лідерства. Ми знаємо, що це складні часи, що нині допомога в дорозі. Дещо вже прибуло, дещо прибуває. Це матиме вплив на поточну російську агресію на полі бою. Ми сповнені рішучості разом із багатьма іншими партнерами України щодо того, аби забезпечити вам успіх на полі бою», – заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен у Києві.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван анонсував черговий пакет військової допомоги Україні цього тижня. Він  уточнив, що США намагаються інтенсифікувати постачання зброї нашій країні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що цього року Україна отримає підтримку від ФРН  на суму понад сім мільярдів євро та пообіцяв допомагати нашій країні стільки, скільки буде потрібно. У межах допомоги передбачено постачання третьої системи Patriot нашій країні. Також канцлер  після зустрічі з главами урядів країн Північної Європи запевнив, що Україна й надалі отримуватиме від них підтримку.

Посол Німеччини в Україні Мартін Егер запевнив, що наша країна отримає нову систему ППО IRIS-T у травні поточного року.

Віцеканцлер ФРН Роберт Габек вважає, що німецький уряд має робити більше для підтримки України у її протистоянні російській агресії.

Глава уряду Данії Метте Фредеріксен заявила, що  для України «потрібно ще п’ять або шість систем Patriot».

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак вкотре запевнив у підтримці України.

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс заявив, що Лондон ніколи не підштовхуватиме Україну до переговорів та мирної угоди з росією, оскільки рішення про це – справа виключно України.

Рада Європейського Союзу остаточно ухвалила план України, необхідний для втілення програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро – цього року уряд України розраховує залучити 16 мільярдів євро. Затвердження Плану для Ukraine Facility дасть змогу Європейській Комісії надати Україні до 1,89 млрд євро попереднього безумовного фінансування після підписання Україною Рамкової угоди та її ратифікації.

Рада ЄС ухвалила рішення про продовження мандату Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні до 31 травня 2027 року.

Канадська провінція Альберта передала проєкту «Energize Ukraine» 150 тисяч канадських доларів (майже 110 тисяч доларів  США).

рф

Президент США Джо Байден підписав ухвалений у Конгресі США закон, яким забороняється імпорт низькозбагаченого урану з росії.

Рада Євросоюзу розширила санкційний режим проти ірану за постачання ним ракет та БПЛА російській окупаційній армії, яка воює проти України, та бойовикам на Близькому Сході і терористам у регіоні Червоного моря. Постачальникам іранських ракет заборонять в’їзд до ЄС, а їхні активи заморозять. Також заборонено прямо чи опосередковано надавати кошти або економічні ресурси фізичним або юридичним особам, проти яких запроваджено санкції, експортувати з ЄС до ірану компоненти, що використовуються під час розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів і ракет.

ЄС має намір остаточно затвердити вилучення доходів від заморожених активів росії наступного тижня, повідомили у мінфіні Бельгії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що завдяки підтримці Китаю росія має можливість продовжувати свою загарбницьку війну проти України.

У МЗС Польщі створили посаду уповноваженого з питань міжнародної дезінформації.

Норвезький нафтогазовий гігант  Equinor витіснив з ринку Європи колишнього лідера роскомпанію «газпром».

Провідний світовий сертифікатор – Індійський регістр суден (IRClass), що входить до Міжнародної асоціації класифікаційних товариств (IACS), відкликав страховку, видану російським нафтовим танкерам, які потрапили під санкції США.

Через погрозу США застосовувати вторинні санкції за порушення міжнародних ембарго проти рф експорт КНР на росію у квітні знижується другий місяць поспіль – у доларах США він скоротився на 13 %, до $ 8,3 млрд (водночас, за даними митниці КНР, світові китайські постачання у квітні зросли на 1,5 %). У березні експорт КНР на рф скоротився уперше з середини 2022 року, зокрема суттєво зменшилось постачання машин і обладнання.

Запровадження санкцій США щодо російського алюмінію призвело до його значного скорочення на Лондонській біржі металів (LME). У квітні трейдери забрали 195 тисяч тон (у квітні 2023 року запаси російського алюмінію оцінювались в 256 тис. тон). За інформацією біржі, з кінця березня до кінця квітня на складах LME також скоротились запаси російської міді – з 60,7 тис. тон до 47 тис. тон, нікелю залишилось лише 25 тис. тон.

Авіаперевізник Corendon Airlines скасовує літну програму з калінінградской області до Туреччини, повідомила асоціація туроператорів рф. Причина скасування – заборона владою низки країн Євросоюзу прольоту над їхньою територією.

У першому кварталі до столиці Туреччини приїжджало 453,9 тис. росіян, що на 8,5 % менше, ніж роком раніше, повідомило управління культури та туризму Стамбула. На травневі свята Туреччина була найпопулярнішою країною серед російських туристів, на другому місці – білорусь (турпотік із рф зріс лише на 1 %), на третьому – Казахстан (кількість туристів скоротилась на 14 %). Загалом у першому кварталі кількість поїздок росіян до країн снг скоротилась на 3 %, до країн Південної Америки – на 4 %.

З початку 2024 року відставання доходів до російського бюджету від витрат зросло майже в 2,5 раза – з 607 млрд руб. до 1,484 трлн руб.

На останньому засіданні совєта дірєкторов цєтробанка рф замість того, щоб, як раніше обіцялось, знизити ключову ставку з 16 % , обговорювалось її підвищення до 17 %.

цєнтробанк рф заявив, що всі регіональні головні управління цб росії зазнали проблем із розрахунками за імпортні товари, «ситуація з платежами залишається фактором невизначеності», наголосили в банку.

На росії продовжує дорожчати бензин: 8 травня на біржі спбмтсб оптові ціни на бензини АІ-92 і АІ-95 зросли на 2 % для кожної марки, 13 травня бензину АІ-92 ще зросли на 1,7 %, АІ-95 – на 1,5 %.

Через подорожчання імпортних какао-бобів російські виробники кондитерських виробів скорочують асортимент своєї продукції. Один із найбільших на рф харчових холдингів «кдв груп» зупинив випуск недорогої продукції o’zera, інші компанії значно підвищили ціни. Загалом кондитерська галузь рф зазнає зниження обсягів продажу шоколадних цукерок, плиток і фігурного шоколаду та, відповідно, прибутку.

У 50 регіонах рф немає онкопрепарату «Ендоксан» для терапії онкологічних та онкогематологічних захворювань, як і його російських аналогів. Також доступ росіян обмежений до осимертинібу для терапії метастатичного недрібноклітинного раку легень, дурвалумабу, який призначають при раку жовчовивідних шляхів, та ряду імунотерапевтичних ліків, пацієнтам під різними приводами відмовляють у їхній видачі.

Через дефіцит грошей влада рф не змогла профінансувати служби швидкої медичної допомоги населенню на 9 млрд руб., повідомив мінздрав рф.

За підсумками квітня 2024 року на росії ціни на довгострокову оренду житла зросли на 20 % порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 30 тис. руб. на місяць, дослідили аналітики «авіто нєдвіжімость». Найбільше зростання зафіксовано в сегменті студій та однокімнатних – їхня вартість зросла на чверть за рік – до 25 тис. руб. на місяць. Оренда двокімнатних квартир подорожчала на 17 %, становлячи 35 тис. руб. Трикімнатні теж зросли в ціні – їхня ставка найму в середньому по країні у квітні становила 50 тис. руб.

Найпоширенішим розміром хабара (підкупу) на росії є суми в 10–50 тис. руб., свідчать дані судової статистики у справах про корупційну спрямованість, яку оприлюднив судєбний дєпартамєнт прі вєрховном судє рф. За такі побори у 2023 році було засуджено 5 245 осіб, тобто приблизно четверту частину всіх притягнутих до відповідальності за злочини корупційної спрямованості (загалом таких минулого року було 22 014 осіб). На другому місці – «послуги немайнового характеру», за які затримано 3 760 корупціонерів. На третьому – хабарі у розмірі від 1 тис. до 10 тис. руб.; на четвертому і п’ятому – суми від 150 тис. руб. (2 978 засуджених) та від 1 млн. руб. (1 800 засуджених).

На рф арештували майно ярославского судостроітєльного завода, що за держоборонзамовленням будує для вмф рф катера проєкту 02220 «ярославєц-м» та сторожові кораблів проєкту 10410 «свєтляк».

правітєльство калінінградской області має намір запровадити додаткові обмеження щодо роботи іноземних громадян у регіоні у 2024 році. Йдеться про мігрантів, які працюють за патентом. Згідно з документом, заборона на залучення до трудової діяльності іноземців вводиться, крім уже внесених до переліку сфер, для оптової та роздрібної торгівлі (за винятком торгівлі автомобілями та мотоциклами), а також для діяльності з надання продуктів харчування та напоїв.

Рішення російських кінотеатрів, які у період з 18 квітня по 12 травня повністю відмовилися від «паралельного прокату» іноземних кінокартин, призвело до зменшення кількості глядачів: у піковий період з 9 по 12 травня до кінотеатрів прийшло 1,4 млн глядачів, тоді як минулого року було 1,9 млн осіб.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав складною ситуацію на кордоні з рб, а також заявив, що польські спецслужби за останні тижні запобігли спробам саботажу та диверсій, зокрема й спеціальних підпалів.

На державних підприємствах рб співробітникам не рекомендують виїжджати до «недружніх країн» – Польщі, Литви та Латвії, лякаючи їх вербуванням силовими структурами. Прямої заборони немає, але у випадках виїзду після повернення часто вимагають писати на ім'я представника кгб на підприємстві доповідну, в якій описувати свій маршрут, з ким зустрічався, що обговорювали.

У квітні в рб у кримінальних політичних справах засудили щонайменше 161 особу, 50 із них – жінки. Лідери з кримінальних процесів – мінск (83 засуджених) і брєстская область (36 засуджених).