15.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/15/2024
singleNews

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз має лише одну відповідь на посилення атак росії проти України – це нарощування допомоги Україні. Також він запевнив, що Євросоюз і Сполучене Королівство мають єдину позицію щодо російської агресії проти України та працюватимуть разом заради вирішення безпекових питань.

Спікер Палати громад парламенту Канади Грег Фергюс закликав союзників збільшити підтримку України, щоб потім не довелося платити набагато більшу ціну.

«Ми не можемо припинити підтримку (України) через російські погрози. Ми не зможемо змінити путіна. Але я думаю, що ми можемо змінити його розрахунки, якщо зробимо Україну якомога сильнішою», – зазначив ексгенсек НАТО Єнс Столтенберг і вкотре підтримав надання Україні дозволу на удари західною зброєю вглиб рф.

Україна допоможе Франції створити тренувальний центр для операторів дронів.

Рішення Міжнародного валютного фонду про зменшення рівня своїх комісій дасть можливість Україні заощадити до 700 млн доларів упродовж наступних п'яти років.

Міністерство сільського господарства США підвищило прогноз експорту пшениці з України у 2024/2025 маркетинговому році ще на 1 млн тонн – до 16,0 млн тонн.

рф

Рада ЄС офіційно затвердила обмежувальні заходи щодо семи фізичних і семи юридичних осіб через постачання іраном балістичних ракет і безпілотників росії. До санкційного списку увійшли іранські авіакомпанії saha airlines, mahan air та іran аir, ще дві логістичні фірми та дві компанії з виробництва ракетного палива. До «чорного списку» ЄС також додався заступник міністра оборони ірану Сейєда Хамзе Галандарі, високопосадовці корпусу вартових ісламської революції, а також керівники компаній «іранська авіабудівна промисловість» та «організація аерокосмічної промисловості».

Глава Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Бруно Каль вважає, що росія може бути готова атакувати територію НАТО до кінця цього десятиліття.

З 2022 року товарообіг між Італією та росією скоротився майже у п’ять разів, до $ 7–8 млрд.

центробанк рф готується підвищити ключову ставку на найближчому засіданні 25 жовтня. Ознак уповільнення зростання цін немає, вересневі дані щодо інфляції підтверджують необхідність посилити грошово-кредитну політику, заявив заступник голови цб заботкін.

За підсумками другого кварталу активи на рахунках нерезидентів у російських брокерів зменшились на 9,6 %, або майже на 189 млрд руб.

На росії скорочуються продажі нових електромобілів, зокрема у вересні – на 28 % порівняно з минулим роком, у серпні – на 12 %.

«российские железные дороги» планують підвищити тариф на порожнє транспортування напіввагонів на 10 % у 2025 році та по 5 % щороку протягом 2026–2030 років.

У вересні – на початку жовтня відвідуваність росіянами магазинів одягу та взуття скоротилась на 12 % порівняно з минулим роком і на 24 % щодо серпня.

Як мінімум у 25 регіонах росії з аптек зникли антибіотики, що мають у своєму складі речовину рокситроміцин і були найпопулярнішими препаратами для лікування інфекційно-запальних захворювань. Інші препарати з антибіотиком еритроміцин, виробництва російських компаній «авва рус» і «биннофарм», протягом року взагалі не відвантажувались для «цивільних» аптек. Постачання від індійської фірми Sun Pharma та тюменского химико-фармацевтического завода скоротилися майже вдвічі – до 231,2 тис. упаковок проти 374,5 тис. роком раніше та 60 тис. проти 144,5 тис. відповідно.

На торгах валютно-фондової біржі рб 14 жовтня долар подорожчав до 3,2897 рубля.

За даними белстата молочні продукти за 9 місяців цього року подорожчали на 3,1 %: глазуровані сирки – на 5,1 %, сметана – на 3,9  %, йогурт – на 3,2 %, молоко – на 2,8 %, кефір – на 2,7 %.

У рб банкрутує компанія «бланк лейблс» групи компаній «флекс-н-ролл», найбільшого в регіоні виробника самоклейних етикеток для різної продукції. Сума боргу підприємства становить 6,58 млн. рублів.

минский городской суд у жовтні розгляне заяви министерства юстиции рб щодо ліквідації двох творчих об'єднань: громадського об'єднання «международная гильдия живописцев» та міжнародного об'єднання художників і живописців «мастер».

За інформацією министерства образования рб у школах і гімназіях нині не вистачає 662 викладачів іноземних мов, 460 – музики та співу, 269 – білоруської мови та літератури, 193 – фізики, 156 – російської мови та літератури.

міліція міста рогачов на гомельщині почала масово перевіряти телефони у школах. У вчителів і учнів шукають підписки на «екстремістські» ресурси та листування з «неугодними» організаціями.

У жовтні в рб відбудуться щонайменше 25 засідань суду із переглядом вироків за політичними звинуваченнями – з постановки на облік і відпрацювання (т. зв. «домашня хімія») на колонію, повідомляє правозахисний центр «Вясна». 14 жовтня в мінську було винесено 8 таких вироків.