16.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/16/2024
singleNews

Державний секретар США Ентоні Блінкен анонсував новий пакет допомоги на суму два мільярди доларів «іноземного військового фінансування для України». «Вони будуть вкладені у перший такого роду фонд – Defense Enterprise Fund – у якого буде три компоненти», – наголосив  Блінкен. Першим напрямом буде допомога з придбанням того, що потребує Україна, другим – інвестиції у військово-промисловий комплекс нашої країни, щоб галузь зміцнювалася і Україна могла виробляти більше зброї «і для себе, і для інших», третім – фінансування купівлі зброї не лише у США, а й інших партнерів. 

Ентоні Блінкен також повідомив, що майбутня безпекова угода між Сполученими Штатами та Україною, яка може бути підписана протягом кількох тижнів, передбачатиме військову допомогу Києву і допоможе нашій країні вступити в НАТО. Водночас Блінкен підкреслив внесок союзників США в економічну та гуманітарну допомогу України, який, за його словами, втричі перевищує американський. Також американський високопосадовець наголосив, що нашій країні потрібно не лише перемогти рф, а й також здолати корупцію всередині країни, щоб не «стати схожою на росію».

«Що стосується переговорів (з рф), то, знову ж таки, ці рішення має приймати Україна, а не Сполучені Штати чи будь-яка інша країна», – зазначив державний секретар США Ентоні Блінкен.

США працюють над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею зенітно-ракетних комплексів Patriot.

«І тому для мене перемога – це, очевидно, перемога над путіним і вигнання його з України. І це також створення умов, які дозволять забезпечити тривалий, безпечний мир для українського народу», – заявив міністр оборони Канади Білл Блер. Також він зазначив, що вважає хибною підтримку України «стільки, скільки буде потрібно» й пропонує змінити гасло на «поки вона не переможе».

Уряд Латвії затвердив надання 10 мільйонів євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи. Також, за словами прем'єр-міністра Евікі Сіліні та міністра оборони Андріса Спрудса, найближчими місяцями Україні буде поставлено чергову партію безпілотних літальних апаратів.

Франція поставить Україні нову партію зенітних ракет Aster до системи ППО SAMP/T.

Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв найближчим часом передати Україні додаткову зброю.

Франція та Нідерланди вимагають від Європейського Союзу санкцій проти будь-яких фінансових установ у світі, які допомагають російським військовим оплачувати товари або технології для виробництва зброї. Згідно з пропозицією, будь-кому в ЄС може бути заборонено вести бізнес із будь-якою фінансовою установою у світі, яку ЄС ідентифікує як таку, що прямо чи опосередковано допомагає російським військовим отримувати заборонені товари й технології подвійного призначення.

Партія сучасних катерів Sentinel 830R RHIB увійде до пакета військової допомоги Україні на суму 100 млн доларів США, про який у квітні оголосив уряд Австралії.

Україна та Люксембург розпочали двосторонні переговори про укладення угоди щодо співробітництва у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

13 червня у Брюсселі відбудеться засідання Ради Україна–НАТО на рівні міністрів оборони. 

Комітет у закордонних справах Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту) Іспанії переважною більшістю голосів підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

ЄБРР прогнозує зростання економіки України на 3 % у 2024 році.

Спілка міст і волостей Естонії попросила МВС країни прискорити процедуру продовження посвідок на проживання українських біженців.

За даними ООН, російська збройна агресія призвела до того, що понад 14 млн людей, або 40 % населення України, потребують гуманітарної допомоги. 

рф

Посли Євросоюзу погодили рішення про заборону на території країн ЄС доступу до чотирьох інформаційних ресурсів рф, які москва використовує як інструменти пропаганди – «voice of Europe», «ріа новості», «ізвестія» і «россійская газета».

Заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател повідомив, що Сполучені Штати радять Китаю припинити підтримку росії в її агресивній політиці проти України, якщо Пекін розраховує відновити продуктивні відносини з Європою.

Raiffeisen Bank International отримав письмове попередження від мінфінансів США про те, що його доступ до американської фінансової системи може бути обмежений через операції банку з рф.

Парламент Естонії затвердив поданий урядом закон про використання заморожених активів росії для підтримки України, повідомив голова конституційної комісії парламенту Хендрік Террас.

У разі заборони ЄС здійснювати перевалку російського зрідженого природного газу в європейських морських портах із реекспортом до третіх країн завод «ямал спг» компанії «новатек» не зможе реалізувати 11,8 млн тон сировини та зірве контрактні зобов’язання, зокрема перед Китаєм та Індією. 

Через міжнародні санкції російські компанії та фізичні особи у першому кварталі продали свої закордонні активи на $ 1,1 млрд.

На тлі загострення геополітичної ситуації навколо рф, а також підготовки до конфіскації заморожених російських активів держкомпанії рф скоротили придбання акцій іноземних компаній. У першому кварталі було укладено всього 95 угод на $ 9,7 млрд, що майже на 20 % менше, ніж за аналогічний період 2023 року, і більш як удвічі менше за показник четвертого кварталу 2023 року ($ 17,3 млрд). Зменшилась і середня сума угод – на 24,1 %, до $ 52,1 млн.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), у квітні експорт нафти та нафтопродуктів із росії зменшився на 6,4 % – до найнижчого за останні п’ять місяців рівня.

Через недостатнє надходження валюти правітєльство рф підготувало постанову щодо скасування раніше запровадженої заборони на експорт російського бензину.

росіяни шукають всілякі способи обходу міжнародних санкцій, зокрема після того, як китайські банки фактично почали блокувати рахунки на придбання російськими компаніями компонентів для електроніки (серверів, систем зберігання даних, комп’ютерів тощо) на рф стали активно залучати китайські компанії, які працюють на росії, для проведення таких фінансових операцій.

Середній вік експлуатації автомобілів російським населенням становить 15–18 років. У квітні та у першій половині травня кількість охочих перепродати їх іншому росіянину збільшилась на 13,9 %, або на 26 % порівняно з 2023 роком.

У березні курятина на росії подорожчала на 31–48 % залежно від виду, і це попри обіцяне владою зниження ціни після скасування з початку 2024 року мита на імпортну продукцію. За перші два місяці року імпорт збільшився на 16 % (до 44,73 тис. тон), здебільшого продукція постачалась із Казахстану, Бразилії та Китаю. Власне виробництво м’яса птиці на рф у першому кварталі 2024 року скоротилось на 0,3 %, до 1,623 млн тон (найбільше в сибіру – на 6,7 % та в центрі росії – на 1,3 %).

мінфін рф збирається підвищити ставку кредиту по іпотеці для сімей із дітьми від 6 років з 6 % до 12 %.

міністр внутрєнніх дєл рф колокольцєв поскаржився на дефіцит поліцейських через низьку заробітну плату і заявив, що для повного укомплектування штату поліції потрібно набрати 152 тисячі осіб. рф є лідером за кількістю поліцейських на душу населення. Минулого року на 100 тисяч росіян припадало 643 співробітники мвд, тоді як, наприклад, у Китаї, Індії та США аналогічний показник становить 120, 128 і 256 поліцейських відповідно.

російські кіномережі, які зазнали 2022 року мільярдних збитків і пережили падіння виручки на тлі масових скасувань голлівудських прем'єр, минулого року так і не змогли відновитися до докризових показників, свідчать матеріали бухгалтерської звітності учасників ринку за минулий рік. За підсумками 2023 року виручка найбільших мереж кінотеатрів – об'єдіньонная кіносєть «формула кіно» і «сінєма парк», «каро» та «сінєма стар» падала ще більшими темпами і в абсолютному вираженні не відновилася до показників 2021-го. Невеликий прибуток був пов'язаний не з реальним зростанням ринку, а з переоцінкою активів, інші кіномережі так і залишилися збитковими.

росія затримала відомого білоруського лікаря Володимира Мартова – одного з небагатьох лікарів, які відкрито говорили про реальну ситуацію з коронавірусом у рб. Його доставили до відділу поліції всєволожского района лєнінградской області, йому інкримінується стаття за організацію чи участь у екстремістському формуванні.

Згідно з інформацією бєлстата, індекс цін (індикатор інфляції в країні) виробників промислової продукції у квітні 2024 р. порівняно з березнем зріс до 100,4 %. Індекс цін виробників сільськогосподарської продукції за цей період становив 100,2 %, у будівництві – 102,2 %. Індекс тарифів на перевезення вантажів усіма видами транспорту у квітні 2024 р. порівняно з березнем становив 101,9 %.

бєлстат також поінформував про зростання в країні кількості злочинів проти порядку провадження економічної діяльності. Якщо у 2020 році було скоєно 895 таких злочинів, то у 2023 – вже 1 650. Кількість осіб, які зробили замах на економічний порядок, у 2023 році також виявилася максимальною за останні 5 років – 651 особа. Для порівняння: у 2021 році таких було 240 – мінімум за всю сучасну історію. Найпоширеніший вид економічних злочинів пов'язаний із підробкою грошей – 566 випадків на рік. На другому місці – ухилення від сплати податків, зареєстровано 229 випадків.

За останні три місяці база розшуку російського мвд поповнилася більш ніж на 400 імен білорусів. 30 із них пов'язані з добровольчими підрозділами в Україні.

23–25 ​​травня у Празі пройде Конгрес щодо політв'язнів у рб. У ньому візьмуть участь представники білоруських правозахисних організацій, гуманітарних ініціатив, експерти, політики та дипломати, а також колишні політв'язні та їхні близькі.