16.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/16/2024
singleNews

«Ми повинні надавати ЗСУ більше спроможностей та нарощувати нашу тренувальну місію. Ми продовжимо мандат Місії EUMAM на наступні два роки», – зазначив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, додавши, що сподівається на консенсус щодо цього рішення в Раді ЄС. Водночас він висловив упевненість, що держави-члени зрештою ухвалять його пропозицію, що дасть можливість розблокувати шість мільярдів євро фінансування на постачання зброї Україні з Європейського фонду миру.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте вкотре заявив, що Альянс не залякають російські погрози, та Україна надалі продовжить отримувати допомогу.

Представник НАТО в Україні Патрік Тернер запевнив, що міністри оборони країн-членів на зустрічі в Брюсселі цього тижня розглянуть поточний стан виконання зобов’язань партнерів України щодо постачання систем озброєння.

Комітет Європарламенту з торгівлі схвалив пропозицію Єврокомісії про надання Україні кредиту в розмірі 35 мільярдів євро, профінансованого коштом від прибутків заблокованих активів рф.

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні зазначила, що її країна працює над виконанням угоди щодо кредиту G7 для України, який виплачуватимуть за рахунок прибутків від заблокованих активів рф.

У школах Естонії навчаються майже вісім тисяч дітей з України, що становить чотири відсотки від загальної кількості всіх школярів.

рф

За оцінкою Єврокомісії, незважаючи на хвилі фейкових новин та кампанії іноземного втручання, вибори до Європейського парламенту виявилися стійкими до дезінформаційних загроз.

Євросоюз затвердив нові санкції проти проросійської глави автономного регіону Молдови Гагаузії Євгенії Гуцул та ще кількох осіб за діяльність, спрямовану на дестабілізацію Молдови.

МЗС Франції вимагає звільнення свого громадянина Лорана Вінатьє, засудженого в росії як «іноагента».

Керівник управління з питань захисту конституції Німеччини Томас Хальденванг вважає, що найбільшу загрозу безпеці ФРН нині становлять ісламський тероризм та російські операції впливу.

На вимогу влади Норвегії посольство рф скоротило склад консульського відділу до двох працівників.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав глав дипломатичних представництв країн Євросоюзу посилити санкції проти тіньового флоту росії, який транспортує нафту, порушуючи запроваджені міжнародні санкції.

2023 року одна з найбільших розподільчих енергетичних компаній рф «россети сибирь» зазнала збитків в 15,8 раза більше, ніж у 2022 році – до 2,94 млрд руб. директор центра исследований в электроэнергетике ниу вшэ сасим заявив, що «аномальний борг компанії ставить під загрозу енергопостачання сибірських регіонів». На сьогодні компанія набрала кредитів на 40 млрд руб.

У вересні середній чек на товари для ремонту та будівельних робіт на рф зросли на 22,5 % (до 35,3 тис. руб.) порівняно з минулим роком, зафіксувала компанія life pay, що займається автоматизацією прийому платежів. Водночас відбулось зниження кількості транзакцій.

За дев’ять місяців поточного року на понад 20 % зросла кількість процедур банкрутства компаній і фізичних осіб на рф. Також розпочалось 38 389 позасудових банкрутств, що в 4,8 раза більше, ніж минулого року.

Через високу ставку центробанка російські інвестори скорочують вкладення у промислові та інфраструктурні об’єкти. На цьому тлі у вересні виробництво стального прокату скоротилось на 18,1 %, у четвертому квартал ситуація на ринку металоконструкцій погіршиться.

За даними росалкогольтабакконтроля, у січні–вересні російські підприємства на 40,5 % скоротили виробництво слабоалкогольної продукції – до 9,29 млн дал. Водночас продажі коньяку зросли на 4,2 % (10,15 млн дал), (55,98 млн дал), вина – на 11,1 % (14,9 млн дал), лікерних виробів – на 10,6 % (974,3 тис. дал), інших спиртних напоїв міцністю понад 9 градусів – на 4,4 % (87,93 млн дал).

За підрахунками аналітиків, у 80 % регіонів росії річні бюджети менші, ніж тижневі витрати рф на війну в Україні.

За даними загальнореспубліканського банку вакансій, на 15 жовтня наймачі у мінську потребують 41,3 тис. працівників. На початок вересня у столиці дефіцит кадрів був на рівні 38,6 тис. Основну потребу в кадрах сформували організації промисловості (27 %), охорони здоров'я та надання соціальних послуг (15 %), освіти (10 %), торгівлі (10 %), будівництва (7 %), транспорту (7 %).

У новополоцьку за січень–липень було сім збиткових підприємств, загальна сума чистих збитків яких перевищила 1 млрд рублів. У мозирському районі за січень–серпень в одинадцяти місцевих підприємств чистого збитку накопичилося на суму майже 660 млн рублів. Це пов'язано з проблемами на мозирському нпз, на який припадає 95 % обсягу промислового виробництва та 88,5 % виручки району.

білоруські фермери зізнаються, що через стримування цін вирощування картоплі у рб стало збитковою справою. За даними минсельхозпрода, за планом зібрати понад 900 тис. тонн цієї культури, на 14 жовтня у сільськогосподарських організаціях зібрали лише 494,6 тис. тонн картоплі.