16.11.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

11/16/2023
singleNews

США оголосили про надання одного мільйона доларів на підтримку діяльності Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України (ICPA) в Гаазі.

Сенат США планує розглянути об'єднаний пакет законопроєктів, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та посилення кордону, після  23 листопада.

Координатор з питань стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі  заявив, що Китай здатен сприяти допомозі Вашингтона у підтримці України в її захисті від агресії рф.

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) рекомендувала керуючим банку затвердити оплачене збільшення капіталу на 4 млрд євро з метою забезпечення значного та стабільного обсягу інвестицій в Україну.

Данія внесе 7 мільйонів євро у Фонд підтримки енергетики України.

Україна та Італія почнуть роботу над двосторонніми гарантіями безпеки.

«Розрахунок путіна полягає в тому, що світ має забути про Україну. Німеччина не повинна і не надаватиме російському президенту таку послугу», –  заявив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

До кінця року ЗСУ отримають від Німеччини п’ять авіадесантних легких автомобілів Caracal, які можна посилювати бронею.

Словацька Республіка профінансує українській стороні виробництво двох машин для розмінування Božena IV.

рф

Новий пакет санкцій ЄС проти росії включатиме 47 фізичних і 72 юридичних осіб. У 12-му пакеті антиросійських санкцій Євросоюз запропонує заборонити експорт верстатів і деталей машин, за допомогою яких росія виробляє зброю, що використовується у війні в  Україні. Головна увага нового пакета санкцій спрямована на подальше обмеження здатності рф обходити санкції ЄС та підтримувати свою військову машину.

Влада Євросоюзу планує доручити Данії заблокувати морський шлях через Балтійське море для транспортування російської нафти, що продається вище від встановленої на неї західними країнами стелі цін. Європейські посадовці вважають, що вимога належної страховки виправдана, оскільки багато транспортувань російської нафти здійснюються на старих суднах, у яких підвищений ризик поломки або розливу, «що може призвести до великої екологічної катастрофи».

Єврокомісар  з питань енергетики Кадрі Сімсон закликала Угорщину припинити закупівлі російських енергоносіїв і зменшити вразливість до впливу з боку кремля.

Речник Держдепу США Метью Міллер повідомив, що Сполучені Штати не планують проводити якісь зустрічі з представниками росії на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо припустив можливість повного закриття кордону з росією через зростання кількості шукачів притулку.

Латвія прогнозує можливе зростання кількості нелегальних мігрантів із росії.

Нідерландська компанія Yandex N.V., яка володіє російськими сервісами яндєкса, хоче повністю продати свої активи на рф (раніше планувався лише продаж контрольного пакета акцій); угода щодо поділу бізнесу може бути закрита до кінця 2023 року.

росія опинилася на останньому місці за «позитивним сприйняттям» серед жителів Румунії, а до України і Молдови ставлення навпаки покращилося. 

Авторитетне німецьке видавництво Hoffmann and Campe оголосило, що призупиняє продаж книжок Губерта Зайпеля, що позиціонував себе як провідний «знавець росії і путіна», через інформацію про його фінансування російським олігархом.

У жовтні експорт російського вугілля морським шляхом скоротився на 42 %, до 11,5 млн тон. Минулого місяця закупівлі російського вугілля скоротили основні споживачі: Китай – на 32 % (до 4,4 млн. тон) та Індія – на 41 % (до 1,1 млн. тон).

2022 року обсяг експортного продажу російських софтверних компаній знизився на 12–17 %.

За підсумками третього кварталу 2023 року обсяг виданих росіянам мікропозик перевищив 348 млрд руб, що на 18,2 % більше аналогічного періоду минулого року.

У жовтні 2023 року на росії було введено в експлуатацію 6,5 млн кв. м житла, що майже на чверть менше за показник минулого року. Будівництво індивідуального житла скоротилось на 60 %.

За рік попит на вторинне житло у москві знизився на 31 %, а ціни зросли на 6 %.

російські школярі на уроках «основи бєзопасності і защіти родіни» вивчатимуть загальновійськовий бій та можливості бойового застосування безпілотників, ідеться в документі, оприлюдненому на порталі проєктів нормативно-правових актів.

глава російської пвк «паладін» закрєвскій пригрозив путіну військовим походом на москву, оскільки той особисто відповідальний за величезні втрати російської армії у війні з Україною.

Засуджений до 17 років колонії суворого режиму вбивця студентки владіслав канюс провів за ґратами лише кілька місяців. Навесні 2023 року він вийшов на свободу, отримавши помилування від путіна за участь у так званій «сво», а згодом був звільнений і від виплати компенсації моральної шкоди родині дівчини в сумі 4 млн рублів.

Міжнародний олімпійський комітет порекомендував Національним олімпійським комітетам не брати участь в іграх дружби на росії у вересні 2024 року.

У тимчасово окупованому рф Криму скасовано всі масові заходи з нагоди новорічних і різдвяних свят.

новосибірскій виробник пральних порошків TeoN і Stiray, вийшовши на білоруський ринок, зіткнувся з тим, що білоруський дистриб'ютор, «використовуючи недосконалість законодавства» і не повідомивши російську сторону, зареєстрував його бренди на себе. Юристи та виробники інформують, що такі випадки в білорусі нерідкісні, і радять зареєструвати в цій країні права на інтелектуальну власність до початку постачання своєї продукції.

російське аналітичне кредитне рейтингове агентство (АКРА) відкликало раніше присвоєні уряду республіки білорусь незапитані кредитні рейтинги «з неаналітичних причин». Рішення прийнято на тлі проблем із виплатою по євробондах російським інвесторам.

До провладної білоруської партії «бєлая русь» вступило майже все керівництво бєлоруского государствєнного унівєрсітєта. Членські квитки партії отримали ректор, проректори, декани, заступники деканів, викладачі та співробітники служб бгу.