17.09.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

9/17/2023
singleNews

Україна отримала від США 3D-принтери промислового рівня, здатні «друкувати» запчастини до військової техніки.

Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Білий Дім зберігає впевненість стосовно ухвалення законопроєкту з новим масштабним пакетом допомоги Україні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що потужна підтримка України з боку США та десятків інших країн продовжиться – у військовому, економічному та гуманітарному плані. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що США та Німеччина обговорюють питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS і Taurus. Він також підкреслив, що саме Україна вирішуватиме, які цілі вражатимуться цими ракетами, якщо рішення про їхню передачу буде ухвалене.

«У 2025 році ми будемо на рівні 100 тисяч на місяць. Шість чи вісім місяців тому ми були на рівні 14 тисяч на місяць, сьогодні ми маємо 28 тисяч на місяць», – головний закупівельник Пентагону Білл Лаплант щодо перспектив виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів у США.

«Ми підтримуємо Україну, ми підтримуємо народ України доти, доки він нас потребуватиме. путін іде у порожнечу, якщо думає, що світ звикне до війни, тому що є інші проблеми», – заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Німецька компанія Quantum Systems передасть Україні 100 тактичних дронів нового покоління.

Уряд Бельгії затвердив участь країни у підготовці українських пілотів на винищувачах F-16: шестеро українських інструкторів і чотири фахівці з планування місій пройдуть підготовку саме в Бельгії. Також міноборони країни направить спеціалістів та два двомісні навчально-тренувальні літаки типу F-16B до навчального центру для українських пілотів F-16 у Данії.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам заявив, що Норвегія разом із іншими союзниками по Альянсу продовжуватиме підтримувати Україну в її боротьбі проти російського вторгнення так довго, як це буде необхідно; а провал, якого російська агресія зазнає в Україні, є важливим для всієї системи європейської безпеки.

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер вважає, що Україна змінила характер сучасної війни і рухається до перемоги.

Заступник начальника штабу оборони Румунії генерал Георгіца Влад заявив, що армія країни готова збивати російські дрони, які становитимуть загрозу його країні.

Європейська комісія скасувала обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України, у відповідь наша країна має не пізніше18 вересня надати пропозиції щодо «ефективних заходів контролю за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції».

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір вважає, що скасування заборони ЄС на імпорт українського зерна є правильним кроком, а «все інше (несолідарні позиції деяких  країн) – просто грає на руку путіну».

У Фінляндії хочуть арештувати Габріеля Теміна – керівника підсанкційних компаній Luminor і Siberica, якого підозрюють у тяжкому злочині, пов'язаному з порушенням антиросійських санкцій.

рф

Із 17 вересня Польща заборонила в’їзд на свою територію зареєстрованим на рф автомобілям.

Уряд Фінляндії повідомив, що російські автомобілі, що вже на території країни, мають залишити її протягом шести місяців, інакше транспортні засоби бути конфісковані.

У департаменті митниці Фінляндії повідомили, що контролюватимуть в’їзд автомобілів із російськими номерами на фінсько-норвезькому кордоні, а не лише на російському. Норвегія не входить до Євросоюзу, а санкції забороняють ввезення автомобілів саме на територію ЄС.

Влада Північної Македонії оголосила персонами нон ґрата трьох дипломатів російського посольства в Скоп’є, мід рф заявляє, що їм навіть не пояснили  причини такого рішення.  

Країни, які підтримують Україну, закінчують погодження заборони на купівлю алмазів і діамантів у російської компанії «алроса», а також у фірм, які перепродують російське каміння в Індії та ОАЕ.

російський бізнес-омбудсмен тітов заявив, що з чинною грошово-кредитною політикою «ми застигнемо, підморозимося». На його думку, цєнтробанк рф своїм рішенням знову підвищити ключову ставку підтвердив, що «реагує на миттєві виклики, але не вибудовує умови для розвитку».

власті рф змушують хостинг-провайдерів підключитися до системи контролю фсб нібито для протидії кібератакам. Водночас компанії змушують брати участь у навчаннях з примусового відключення рунета від світового інтернету. Впровадження цих вимог призведе до посилення тотального контролю за населенням і чергового зростання тарифів для користувачів. У разі відмови від такої «государствєнной услугі», інтернет-компанії відключатимуть від мережі.

Найбільший російський оператор мобільного зв’язку мтс наприкінці вересня підвищить тарифи на 10–12 %. За підсумками першого півріччя капітальні витрати компанії знизилися на 7 %.

На росії заявили, що північний морський шлях є безпечним для танкерів, які не мають криголамного класу. Так представники госкорпорації «росатом» відповіли на можливі ризики розливу нафти після дозволу на прохід північним морськім шляхом перших суден без льодового класу – нафтових танкерів leonid losa та ns bravo (входять до складу флоту групи компаній «совкомфлот» ват «новошіп»). Танкери вийшли з мурманска та прямують до східних портів Китаю з майже 1 млн. барелів нафти на кожному судні. Природозахисні організації заявляють про непередбачувані природні умови Арктики й труднощі усунення наслідків розливу нафти у високих широтах. В умовах міжнародних санкцій проти рф дозвіл на застосування таких танкерів для перевезення нафти північним шляхом надав особисто путін.

російську фігуристку маргаріту дробязко та її партнера Повіласа Ванагаса не пустять на чемпіонат Європи 2024 року в Каунасі, – повідомив голова Федерації ковзанярського спорту Литви Вітаутас Ясутіс.

Посол білорусі в росії дмітрій крутой заявив, що з початком сво Україною конфісковано білоруського майна на суму один мільярд доларів. За ініціативою Києва розірвано понад 60 міжнародних двосторонніх договорів, прийнято санкції щодо білоруських фізичних і юридичних осіб. Раніше крутой заявляв, що через введені санкції частка Західної Європи та України у зовнішній торгівлі білорусі впала з 40 % до 5 %.

уряд білорусі змінив план національних виставок (експозицій) в іноземних державах на 2023 рік. Національна експозиція пройшла на росії, планується в Китаї та Казахстані. уряд відмовився від проведення національних експозицій у Пакистані, Сербії, Алжирі, Азербайджані, Єгипті та В'єтнамі.

могильовскій завод «строммашина», в якому 99 % акцій належить державі, минулої весни визнали банкрутом. У червні майно підприємства виставили на аукціон. Оскільки об'єкти тоді продати не вдалося, ціну на них знизили на 70 %, і 21 вересня плануються нові торги. У період роботи завод випускав баштові крани, технологічні лінії та обладнання для будівельної індустрії, гірничо-шахтне та нафтовидобувне обладнання. Історія заводу розпочинається з 1913 року.

Станом на 1 вересня, за даними бєлстату, білоруські аграрії намолотили 6,1 млн т зернових за середньої врожайності 32,6 ц/га. Минулого року на ту саму дату було зібрано 7,7 млн ​​т за середньої врожайності 36,7 ц/га.

У місті пєтріков гомєльской області планують будівництво нової будівлі районного отдєла внутрєнніх дєл загальною площею 2,9 тис. квадратних метрів. Окрім робочих кабінетів, там будуть музей, спортзал, зал нарад на 94 особи та інші допоміжні приміщення. Також у будівлі розміститься ізолятор тимчасового тримання на 8 камер для 24 осіб, одномісні карцер та ізолятор. Кошторисна вартість будівництва комплексу становить 16,1 мільйона рублів, або майже 5 мільйонів доларів.