17.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/17/2024
singleNews

Президент Європейської ради Шарль Мішель у листі лідерам ЄС наголосив, що саміт ЄС зосередиться на обговоренні ситуації в Україні. «Я очікую, що ми виконаємо наше зобов'язання, взяте у червні разом із партнерами по G7, надати приблизно 45 мільярдів євро (50 мільярдів доларів США) до кінця року на підтримку військових, бюджетних та відновлювальних потреб України», – також зазначив Шарль Мішель.

«Ми підтримаємо Україну військовою допомогою, аби переконатися, що вони спроможні дати відсіч», – наголосив генсек НАТО Марк Рютте. За його словами, у певний момент наша країна зможе вести переговори з рф «з позиції сили».

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомив, що його країна найближчим часом почне постачати Україні нові дрони-камікадзе власної розробки.

Заступник міністра закордонних справ ФРН Тобіас Лінднер наголосив, що Україна зараз захищає на полі бою європейський безпековий порядок, і Берлін не має вагатися у питаннях її підтримки.

Мінекономіки Литви повідомило, що українська компанія планує побудувати в країні завод з виробництва вибухових речовин RDX (гексогену). «Литовці та українці також обговорюють розробку безпілотників та інших оборонних технологій», – додала заступниця міністра економіки Литви Еріка Курочкіна.

Міністр оборони США Ллойд Остін на міністерських зустрічах НАТО та G7 цього тижня обговорить подальшу підтримку України.

США організували віртуальну ремонтну місію, яка допомагає підтримувати західне військове обладнання в Україні в робочому стані.

На ІІІ Парламентський саміт «Кримської платформи» в столицю Латвії Ригу прибудуть делегації близько 40 країн.

Міжнародний валютний фонд може схвалити п’ятий транш програми для України обсягом 1,1 млрд доларів США у межах щорічних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні наступного тижня.

За 8 місяців 2024 року Україна експортувала до Італії 2,8 млн тонн українських продовольчих товарів та агропродукції.

рф

Радник Білого Дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі вважає, що можлива участь північнокорейських військових у повномасштабному вторгненні в Україну на боці рф «може означати нові рівні відчаю путіна, який намагається продовжити спроби досягти прогресу в Україні».

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що пропозиція збільшення витрат на оборону в бюджеті країни до 2,4 % ВВП пов’язана із загрозою з боку росії.

Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон запевнила у готовності ЄС до того, що з 1 січня 2025 року транзит російського газу через територію України повністю буде зупинено.

Латвія звела 80 % паркану на кордоні з росією – 222 кілометри з 283 загальної довжини.

центробанк рф цього року продовжуватиме підвищувати ключову ставку, до кінця року вона зросте до 21 %, заявив голова втб костін. цб запровадив на росії жорстку грошово-кредитну політику і вже найближчими днями планує підвищити ключову ставку до 20 %.

Глава російського союза автостраховиков євгеній уфімцев повідомив, що постачальники не можуть доставити в країну до 30–40 % контейнерів із автомобільними запчастинами через проблеми з розрахунками, як наслідок – запчастини в рф можуть подорожчати на 20–30 %.

У серпні–вересні роздрібні продажі червоної ікри на рф знизились на 8 % порівняно з минулим роком, на москвє – на 14 %. Ціни за цей період зросли в 1,8 раза. За прогнозом до грудня асортимент значно скоротиться через те, що закінчаться минулорічні запаси, водночас ціни зростатимуть. За повідомленням всероссийской ассоциации рыбопромышленников, оптові ціни на червону ікру в серпні 2024 становили 4,8 тис. руб. за 1 кг, збільшившись на 50 % порівняно з минулим роком.

За тиждень вартість вершкового масла на рф збільшилась на 1,6 %, з початку року – на 19,43 %, повідомив росстат.

правительство рф скоротило квоту 2025 року на тимчасове проживання іноземців на росії до 5,5 тис. дозволів. 2022 року було 19 тис. таких дозволів, 2023 року – 13,5 тис., 2024 року – 10,6 тис.

До початку опалювального сезону в багатьох містах рф комунальні служби не змогли налагодити стабільну роботу систем теплозабезпечення. Зокрема з 9 жовтня в твері фіксують масштабні прориви та поломки, які призвели до того, що без опалення лишились майже 800 багатоквартирних житлових будинків, а також шкіл і дитячих садків. Люди скаржаться на сильний холод у приміщеннях, бо у місті температура вночі опускається до 0 градусів, випав перший сніг.

Ситуація зі свободою в інтернеті у рб погіршується: цього року країна  отримала лише 22 бали зі 100 можливих (2023-го було 25). Погіршення ситуації Freedom House пояснюють тим, що білоруський «уряд посилив придушення онлайн-голосів, блокування незалежних ЗМІ та джерел інформації». Крім того, влада країни використовувала законодавство «для криміналізації онлайн-матеріалів, створених тими, кого вони вважали «екстремістськими» або «терористичними» групами та особами». Продовжувалися арешти журналістів та онлайн-активістів.

З початку року в рб виявлено 720 корупційних злочинів, звинуваченими у яких проходять понад 620 осіб. Кримінальні справи порушено проти колишнього заступника міністра транспорту та комунікацій, заступника міністра енергетики, колишнього міністра сільського господарства, першого заступника голови брестського обласного виконавчого комітету, гендиректора «лидсенльмаш», гендиректора оао «мапид» – найбільшого будівельного підприємства в рб, заступника гендиректора мтз.

У 2024 році продаж сільгосптехніки білоруського «гомсельмаша на території рф скоротився на 30 %. президент асоціації «росспецмаш» бабкін заявив, що основними причинами є зниження доходів російських аграріїв, подорожчання техніки, а також висока вартість кредитування.

У рб посилили умови атестації для медичних працівників. Для отримання другої категорії лікарям необхідно мати стаж за спеціальністю три роки (було два), для першої категорії – сім років (було п'ять), для вищої – десять років (було вісім). На думку фахівців, це зроблено, аби зменшити професійні доплати та ще більше прив'язати працівника до державних медичних установ.