18.03.23 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

3/18/2023
singleNews

Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала міжнародні ордери на арешт президента росії владіміра путіна, а також уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової. На підставі клопотань прокуратури від 22 лютого 2023 року Палата визнала, що є достатні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за військовий злочин у вигляді незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих територій України до російської федерації, на шкоду українським дітям», – ідеться у пресрелізі МКС.

Федеральні збори Швейцарії схвалили законопроєкт, який закріпить у законодавстві країни відповідальність за злочин агресії та дозволить карати за неї на швейцарській території. Злочин агресії при цьому визначено як «вторгнення чи спробу встановити політичний і військовий контроль над іншою суверенною державою», а також блокаду портів або узбережжя у порушення Статуту ООН. За кілька годин до голосування слідчий орган ООН заявив, що має «розумні підстави» для висновку, що вторгнення росії в Україну та її напади на ЗСУ кваліфікуються як акти агресії. Законопроєкт наближає швейцарське законодавство до відповідності поправкам, прийнятим до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Європейський суд із прав людини задовольнив прохання Литви доєднатися до позову України проти росії щодо військової агресії рф і порушень прав людини. «росія повинна понести відповідальність за масові вбивства й каліцтва українського народу, руйнування будинків та іншої громадської інфраструктури. Їй також доведеться заплатити за всю шкоду, яку вона завдала», – заявила міністр юстиції Литви Евеліна Добровольська.

Австрія оголосила про приєднання до групи держав, які працюють над створенням Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. До складу групи вже входять 33 країни.

Уряд Словаччини схвалив передачу Україні 13 літаків МіГ-29, повідомив глава уряду Словаччини Едуард Геґер. «Щойно схвалено надсилання 13 МіГ-29 та ЗРК «Куб» до України! Обіцянки мають бути дотримані, коли Зеленський просив більше зброї, зокрема винищувачі, я сказав, що ми зробимо все можливе», – зазначив він.

«Під час засідання Контактної групи з питань оборони України я підтвердила зобов’язання Бельгії продовжувати підтримувати Україну, серед іншого – через навчальну місію EUMAM. Ми виділимо до 100 бельгійських військових інструкторів і продовжуємо вивчати всі можливості підтримки», – зазначила міністерка оборони країни Людивін Дедондер.

Бельгія передасть Україні 240 одиниць військових вантажівок Volvo Cargo, Volvo Shelter, Volvo Fassi та Volvo Manumat, а також наявні запасні частини для них.

США найближчим часом оголосять новий пакет військової допомоги Україні.

16-та механізована дивізія польської армії, що розташована у Вармінсько-Мазурському воєводстві – регіоні, який межує з калінінградською областю росії, отримає цього року на озброєння дивізіон високомобільної реактивної системи залпового вогню HIMARS, повідомив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. «Конгрес США схвалив наше замовлення на ще 500 пускових установок HIMARS. Дуже важливо, щоб польська армія була оснащена зброєю, яка добре працює на фронті, яка добре працює на війні, яка в руках українців є дуже ефективною зброєю, яка зупиняє російське вторгнення. Тому що ми чудово усвідомлюємо: оскільки путін вирішив відновити імперію зла, він атакує своїх сусідів», – наголосив очільник польського оборонного відомства.

Євросоюз планує наступного тижня перерахувати Україні другий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро з пакета допомоги на 18 млрд євро, повідомив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Міністр закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір наголосила, що виключення росії з Ради Європи відбулось у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну. «Так Рада Європи чітко продемонструвала свою відданість Статуту та підтримку України», – підкреслила вона.

Латвія підтримує початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже у 2023 році, водночас про приєднання до Північноатлантичного Альянсу, вважає Рига, має йтися після перемоги Києва у війні.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс ухвалив рішення додати до списку небажаних осіб іще 35 громадян росії, які підтримали російську агресію проти України. У «чорному списку» – надєжда бабкіна та алєксандр маршал, телеведучі кудрявцева, барановська, осташко, актори поліна агурєєва, кіріл кузнєцов, станіслав старовойтов, політологи євгєній сатановський, геворг мірзаян, ростіслав іщенко, дмітрій євстаф’єв, журналісти шахназаров і вітязєва.

Генеральна прокуратура Латвії винесла попередження партії «російський союз Латвії» (РСЛ). Партія вже не проводить протестів, але деякі публікації, пов'язані з РСЛ, мали явні прокремлівські мотиви, виправдовували порушення міжнародного права та поширювали дезінформацію. Якщо протягом року після отримання попередження партія допустить нові порушення, згідно із законом про політичні партії, суд зможе ухвалити рішення про її закриття.

«путін явно програв енергетичну битву, яку він розпочав, і його шантаж не спрацював», – сказала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар переконаний, що умиротворення президента росії путіна не змусить його зупинити війну проти України.

Експерти ООН з прав людини звинуватили білорусь у систематичних порушеннях, включаючи репресії проти протестувальників та дисидентів, які можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності, ідеться у документі, випущеному Верховним комісаром ООН з прав людини. Звіт ґрунтується на інтерв'ю з 207 потерпілими та свідками та аналізі понад 2 500 доказів, включаючи фотографії, відео, медичні та судові протоколи.

Туреччина більше не обслуговуватиме літаки Airbus і Boeing, якими користуються російські та білоруські компанії. Відповідне рішення ухвалили в турецькому міністерстві митниці й торгівлі. Обмеження, які стосуються зокрема й заправки літаків, запровадили щодо компаній аерофлот, azur air, pegas fly, s7 airlines, utair, ямал і росія. Послуги обслуговування в Туреччині відмінили для суден, які щонайменше на чверть складаються з деталей, виготовлених у США, а також для приватних, вантажних, комерційних і чартерних літаків. Відтепер літакам рф доведеться зупинятися для дозаправки в сочі.

рф

Через нові вимоги до відправлень до росії, пов'язані з міжнародними санкціями, державна пошта Литви Lietuvos pastas зупинила доставлення посилок з товарами в цю країну.

GooglePlay видалив мобільні додатки банків «лєвобєрєжний», «пріморьє» та уралсіб, які потрапили під санкції Євросоюзу.

Бренди Zara та Bershka закривають на рф 269 із 514 магазинів.

Німеччина відмовилась приймати етап Кубка світу з фехтування на рапірах серед жінок через допуск на нього російських і білоруських спортсменок.

Скоригований прибуток російської алюмінієвої компанії «русал» за підсумками 2022 року становить $ 726 млн, що на 52,8 % нижче, ніж у 2021 році. «русал» повідомив про зниження виробництва бокситів на 18 % (до 12,32 млн тон) та глинозему на 28,3 % (5,95 млн тон). Водночас в компанії наголосили, що екстремальне зростання цін на енергоносії та сировину разом із «зміцненням рубля» та ускладненням логістики призвели до зростання собівартості виробництва алюмінію на 31,8 %, до $ 2190 за тону.

У тюменській області, ханти-мансійському та ямало-нєнєцькому автономних округах, які є головними нафто- й газодобувними регіонами росії, з березня значно знижується споживання електроенергії, що свідчить про зменшення видобутку нафти.

Офіційна статистика щодо споживання електроенергії засекречена з осені минулого року. глава міненерго шульгінов 2 березня повідомив, що енергоспоживання на росії з початку 2023 року збільшилось на 1,3 %. Водночас, за наявною інформацією, тотальна економія електроенергії відбувається у багатьох регіонах рф: тимчасово окупованих росією Криму та Севастополі зменшення споживання на 11 %, курській області – на 7 %, вологодській області та мордовії – на 6 %, краснодарському краї – на 5 %, бєлгородській, новосибірській, астраханській та ульяновській областях – на 4 %.

адміністрація президента рф путіна сформулювала попередні «ідеологічні установки» президентської кампанії 2024 року, згідно з якими російський диктатор позиціонуватиметься як «охоронець традиційних цінностей». «Консервативну ізоляційну ідеологію» для нової президентської кампанії «почали опрацьовувати» ще до початку війни, наприкінці 2021 року. На той момент у кремлі міркували про те, що тема «антизахідного консерватизму» має поступово витіснити просування ідей «руського міру» у риториці чиновників і пропагандистів. Виборцям планувалося продавати образ росії як «держави в собі», що зберігає традиції і відносно мало взаємодіє із зовнішнім світом. На сьогодні зазначені напрацювання зазнали виправлень: тема «руського міру», до якого нібито ставляться багато країн колишнього ссср, має стати частиною концепції «держави в собі». Крім цього, однією з ідеологічних основ кампанії стануть напрацювання проекту «днк росії». Цим проєктом, покликаним вивчати «російський світогляд», політичний блок кремля займається разом із просвітницьким товариством «знанія». Самі організатори проєкту не пояснюють, що таке «російський світогляд». На закритому семінарі з обговорення президентської кампанії також визначили, що путін має перевершити свої ж результати 2018 року – тоді він отримав 76,69 % голосів за явки 67,54 % (на виборах 2012-го ці показники були 63,6 % голосів за явки 65,34 %).

В оренбурзькій області та республіці марій ел військкомати почали розсилати населенню повістки нібито «для уточнення даних».

Шість санаторіїв міста сочі зобов’язали лікувати поранених в Україні окупантів.

ВВП білорусі за підсумками січня-лютого 2023 року становив 30,25 млрд рублів у поточних цінах. Він знизився на 3,6 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Виконуючи вимоги алєксандра лукашенка щодо «зачистки», мвд білорусі повідомило, що за останній тиждень до адміністративної відповідальності притягнуто близько 100 осіб, порушено понад 20 кримінальних справ. Ідеться переважно про «розповсюдження в інтернеті інформації з прямими закликами до екстремістської діяльності або її пропагандою».