18.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/18/2024
singleNews

Новий склад Європейського парламенту під час першого пленарного засідання у Страсбурзі більшістю голосів ухвалив резолюцію про продовження підтримки України. «ЄП нагадує, що агресивна війна росії проти України є частиною ширшого комплексу мети дій проти Заходу, проти нашої демократії та наших цінностей; схвалює підсумки саміту НАТО і знову заявляє про свою переконаність у тому, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства в НАТО», – йдеться в документі. Також євродепутати виступили за зняття обмежень на застосування західних систем озброєння, доставлених в Україну, проти військових об’єктів на території рф.

НАТО призначив помічника генерального секретаря НАТО з питань операцій та оборонної політики і планування Патрика Тернера старшим представником в Україні.

Уряди України та Чехії підписали дві угоди про спільне виробництво зброї – компанії Sellier & Bellot і Česká zbrojovka, що належать до групи Colt CZ, вироблятимуть  в нашій країні боєприпаси за стандартами НАТО та штурмові гвинтівки.

Чехія цьогоріч проведе військову підготовку ще 1 700 українських військових.

Бельгія та Україна підписали угоду, що передбачає інвестиції у відновлення нашої країни обсягом 150 млн євро протягом чотирьох років.

Україна отримає 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку НАК «Нафтогаз України» для створення стратегічних резервів природного газу і підтримки енергетичної безпеки. 

Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відновлення дитячої лікарні «Охматдит».

Уряд Латвії виділить 100 тисяч євро на фінансування українських медзакладів.

рф

«Ми бачили поглиблення відносин між Китаєм і росією, і це стосується не лише відновлення оборонно-промислової бази (рф). Це також стосується спроб (Китаю) бути основним стратегічним партнером росії. І тому я не можу передбачити, куди це зайде далі», – речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Швейцарія відкрила 56 проваджень, пов’язаних із можливими порушеннями санкцій проти рф.

Суд міста Штутгарт засудив громадянина ФРН із подвійним німецько-російським громадянством до шести років та дев'яти місяців ув'язнення за продаж електроніки компаніям рф усупереч санкціям.

Глава МВС Польщі Томаш Сємоняк вважає, що за великими пожежами в його країні, які сталися останнім часом, можуть стояти іноземні спецслужби, зокрема рф.

Оператори енергосистеми країн Балтії 16 липня офіційно сповістили рф і рб, що з лютого 2025 року від’єднуються від їхньої енергосистеми. 8 лютого балтійські країни відключаться від електромереж рф і рб та розпочнуть спільне тестування в ізольованому режимі. Синхронізацію з континентальними європейськими мережами заплановано на 9 лютого.

Напередодні підвищення ключової ставки до 20 %, що може статися вже 26 липня, центробанк рф заявив про необхідність подальшого посилення грошово-кредитної політики на росії та збереження її такої на більш тривалий період, ніж вважалося у квітні 2024 року.

Головний фінансовий регулятор рф визнав, що у червні зростання споживчих цін на рф прискорилось порівняно з першим кварталом 2024 року на 9,3 % (у травні зростання було на 10,7 %).

Водночас інфляція, розрахована аналітиками на п’ятирічний термін, підвищилась у червні до 7,65 % із 7,46 % у травні 2024 року. «Такі оцінки вказують на підвищений інфляційний тиск у середньостроковій перспективі, з урахуванням вторинних ефектів від інфляційних шоків, що відбулися», –  зазначили у звіті центробанку.

Звичайна іпотека для росіян не пільгової категорії стає дедалі дорожчою. У липні ставки кредитів у найбільших банках становили 19,9 % річних. За прогнозом експертів, восени ставки зростуть до 24 %, а також скорочуватиметься кількість осіб, яким надаватиметься іпотека.

У першому півріччі кількість «екстремістських» злочинів, які скоїли іноземні громадяни на росії, збільшилась на 55 %, заявив следственный комитет россии.

Польща з 1  серпня на кордоні з рб розпочне операцію Війська Польського  «Безпечне Підляшшя», в якій братимуть участь 17 тисяч військових. Мета операції – посилення участі польських збройних сил в охороні східного кордону.

Як повідомив Митний комітет Литви, з 0.00 годин 18 липня в країні вводяться  обмеження, згідно з якими до 16 серпня 2024 року до Литви зможуть в’їхати зареєстровані в рб легкові авто, якщо вони не призначені для продажу і належать громадянам рб із чинною візою або посвідкою на проживання у Литві (тимчасовими або постійними). При цьому кермувати автомобілем має його власник. Машини з реєстрацією рб зможуть перебувати у Литві до 18 січня 2025 року. Далі їм загрожуватиме конфіскація.

Литовський виробник оптичних приладів Yukon Advanced Optics Worldwide планує цього року завершити процес виходу з рб і рф. Група займається виробництвом оптики, зокрема приладів нічного бачення, прицілів та біноклів.

глава уряду рб головченко заявив, що країна готова обмінювати свою машинобудівну продукцію та запасні частини на кубинські фармацевтичні вироби, ром, какао-боби, каву та пюре із фруктів.

З 10 квітня по 17 липня дефіцит кадрів на мінському тракторному заводі зріс із 2 221 до 2 959 працівників. Примітно, що з усіх вакансій лише по 633-м пропонують зарплатню середню по країні, решті набагато менше.

17 липня у загальнореспубліканському банку вакансій рб було розміщено 163 009 пропозицій від наймачів. Це ще один антирекорд. Для порівняння: 3 липня було 161 045 вакансій, 31 травня не вистачало 154 010 працівників, а 26 березня – 141 тисяча.

У першому півріччі 2024 року російський бізнес розмістив у рб на платформі онлайн-рекрутингу 106 тисяч вакансій. Кількість пропозицій зросла на 28 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.