18.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/18/2024
singleNews

Президент США Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму 425 мільйонів доларів, до якого увійшли ракети для комплексу NASAMS, ракети RIM-7, ПЗРК Stinger, боєприпаси для HIMARS, боєприпаси класу «повітря-земля», 155-мм та 105-мм снаряди, протитанкові комплекси TOW і Javelin, гранатомети AT-4, армійські позашляховики HMMWV, стрілецька зброя , гранати, тепловізори, тренувальне обладнання, боєприпаси для підривних робіт, запчастини, допоміжне обладнання, навчання та транспортування.

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер зазначив, що Сполучені Штати продовжують співпрацювати з Україною щодо Плану перемоги. Також він висловив упевненість у подальшій підтримці України країнами Європи та поза її межами.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає, що Україна потребує потужніших безпекових гарантій. «Так, маємо надати Україні кращі та сильніші гарантії безпеки. І, як я казав раніше, це не тому, що ми хороші друзі України, а тому, що безпека України є нашою безпекою», – зазначив Боррель.

«Я думаю, що в запропонованому Плані перемоги є дуже, дуже хороші ідеї. І я згодна із Зеленським, що центральним пунктом для цього є членство в НАТО. Це найважливіше страхування життя, яке ви можете дати країні», – глава уряду Данії Метте Фредеріксен.

«Природно, що в період, коли Україна перебуває у стані війни, це важко здійснити, але ясно, що Україна буде частиною НАТО»,– прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо.

Міністр закордонних справ Королівства Норвегії Еспен Барт Ейде привітав План перемоги України.

Австралія передасть Україні 49 танків Abrams M1A1.

Уряд Румунії схвалив положення про умови навчання українського персоналу для експлуатації винищувачів F-16.

Швейцарія передасть Україні три машини для розмінування.

Канцлер ФРН Олаф Шольц продовжує наполягати на тому, що партнери мають допомагати Україні вести ефективну оборону.

Україна та Греція підписали угоду про співпрацю в безпековій сфері.

Зустріч контактної групи з питань оборони України на рівні лідерів (формат «Рамштайн») відбудеться у віртуальному форматі в листопаді.

Глава МЗС Швеції Марія Мальмер Стенергард оголосила, що країни Нордично-Балтійської вісімки (Швеція, Данія, Естонія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія та Фінляндія) вирішили виділити Україні зимовий пакет енергетичної підтримки. «Ми будемо поставляти сонячні батареї, генератори та іншу продукцію, щоб підтримати вашу критичну та соціальну інфраструктуру», – додала Марія Мальмер Стенергард.

Норвегія виділить пакет допомоги на 250 млн євро для відновлення зруйнованих енергооб’єктів та розбудови сучасної енергетичної інфраструктури України.

Парламент Естонії визнав депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду.

рф

Сполучене Королівство запровадило найбільший на сьогодні пакет санкцій проти «тіньового флоту» нафтових танкерів росії – у «чорному списку» 18 нафтових танкерів і чотири СПГ-танкери. Також санкції запроваджено проти компанії «русгаздобыча». До «чорного» списку суден потрапили «московский проспект», «суворовский проспект», «маршал василевский», «великий новгород», NS Bora, Atlas, NS Arctic, Callisto, SCF Baikal, SCF Samotlor, Eastern Pearl, Kudos Star, Sea Fidelity, Stratos Aurora, Turbo Voyager, Azure Celeste, Varuna, Sai Baba, Artemis, Antaeus, Mulan и Everest Energy.

Суднам, які були складовою частиною російського «тіньового флоту», забороняється доступ до портів Сполученого Королівства, їхня реєстрація в судовому реєстрі країни може бути ліквідована. Забороняється надання їм технічного сприяння, лоцмани можуть отримати розпорядження про затримання зазначених судів.

Швейцарія повністю приєдналась до 14-го пакета антиросійських санкцій ЄС.

Глава Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану і директор Служби інформації та безпеки Олександр Мустяце звинуватили рф у підготовці груп молоді до провокування масових заворушень напередодні виборів у країні.

Муніципальний суд Праги відхилив адміністративний позов проти уряду Чехії, який подало російське федеральне підприємство «госзагрансобственность» через включення у чеський санкційний список.

Фінська митниця розслідує справу, в якій компанію з регіону Східної Фінляндії підозрюють у контрабанді підсанкційної електроніки до росії.

Фінустанови рф скорочують надання російському малому та середньому бізнесу кредитів: у серпні їх видано на 1,3 трлн руб., липні – на 1,4 трлн руб., червні – 1,6 трлн руб. У третьому кварталі банки посилили умови  кредитування, зокрема скоротили обсяг кредитів і терміни їх повернення. Середній розмір кредиту скоротився з 5,3 млн руб. до 5 млн, підприємці частіше займають на оборотні, а не на інвестиційні цілі. Заборгованість за кредитами зросла з 13,3 трлн руб. у липні до 13,9 трлн руб. у серпні (збільшення на 4,5 %), за рік зростання становить 28,3 %.

«газпром» розпродає елітну нерухомість після рекордних збитків, яких зазнав уперше за 25 років. Зокрема компанія виставила на продаж кілька об’єктів елітної нерухомості: готельний комплекс «дом приемов «богородское», розташований на москвє, та п’ятизірковий готель «марриотт цахкадзор» у Вірменії. Загальний борг «газпрома» досяг 6,65 трильйона рублів та перевищив обсяг ліквідної частини «фонда национального благосостояния» росії.

Через брак цивільних літаків та виробіток їхнього моторесурсу російська влада шукає спосіб залучити літаки для внутрішньоросійських пасажирських перевезень у «дружніх» країнах. Зокрема минтранс розпочав такі переговори з Казахстаном. До лютого 2022 авіафлот рф налічував 850 справних літаків, а вже до початку 2023 – 736 одиниць. Консалтингова компанія Oliver Wyman прогнозує, що до 2026 авіапарк рф скоротиться вдвічі. Вже з наступного року з ладу почнуть виходити всі літаки іноземного виробництва, які потребують ремонту та заміни запчастин.

Усе свідчить про те, що офіційний мінськ підтримує росію у військових діях інфраструктурою, територією, а високу ціну за це сплачує білоруський народ, – заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Він вважає, що підтримка рб військової агресії росії свідчить про слабкі позиції мінська. «Це не допомагає вам, але допомагає та підтримує путіна у військових діях проти України. І це має бути припинено. Але очевидно, що це має зробити сама білорусь, білоруські політики та народ. Ваша країна страждає через те, що лукашенко надає підтримку росії з позиції слабкості», – зазначив генсек НАТО.

Заступник міністра оборони Польщі Павел Бейда заявив, що понад 60 польських військових дістали поранення і травми з початку 2024 року, зупиняючи нелегальні спроби перетину кордону з території рб. Водночас заступник голови МВС країни Чеслав Мрочек повідомив, що у другій половині наступного року на польсько-білоруському кордоні з'являться нові підрозділи Прикордонної служби, «спеціально підготовлені для фізичного і безпосереднього захисту кордону».

У вересні  в рб іще більше сповільнилося зростання ВВП. За дев'ять місяців цього року він збільшився на 4,5 %, повідомив белстат (за підсумками восьми цей показник додав на 4,9 %, а семи – на 5,5 %). Обсяг ВВП у поточних цінах становив у січні–серпні 180,4 млрд рублів. Уряд запланував зростання економіки цього року на 3,8 %. При цьому інфляцію хочуть утримати у межах 6 %. Експерти ж бачать три ризики в економіці рб: ослаблення фінансового здоров'я компаній; погіршення становища зовнішньої торгівлі та формування інфляційного навісу.

Від початку бойових дій у Лівані мзс рб замість евакуації порадило співвітчизникам, які там перебувають, «дотримуватися правил особистої безпеки» і залишити близькосхідну країну самостійно та власним коштом. «Не чекайте з моря ракети, попутного вітру. Повертайтесь додому! Тут точно спокійно та безпечно, а життя одне! Прочитав сам, поділися корисною інформацією з другом!» – радить мзс рб.

За даними правозахисників центру «Вясна», у жовтні силовики кгб рб викликають «на бесіди» та затримують людей, які мають відношення до різних ініціатив і проектів, які легально працюють в країні. Вони намагаються приховати репресії від суспільства – людям загрожують, що якщо інформація про переслідування потрапить до правозахисників чи ЗМІ, стосовно затриманих будуть порушені кримінальні справи.