19.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/19/2024
singleNews

«На кону зараз стоїть наша безпека. Щодня Україна бореться за захист не лише українського, а і європейського народу, континенту, де наша віра у свободу, демократію та верховенство права була важко здобута, і який прагне жити в мирі», – прем'єр-міністр Сполученого Королівства Кір Стармер.

Глава уряду Данії Метте Фредеріксен на саміті Європейської політичної спільноти закликала глав держав і урядів 47 країн світу мобілізувати зусилля, щоб надати Україні таку допомогу, з якою та не лише не програє, а виграє війну з росією. «Співчуття – це не зброя. Воно не захистить Україну. Воно не захистить дітей України. Захистять лише наші спільні дії», – наголосила Фредеріксен.

«Цей новий саміт стане можливістю підтвердити нашу відданість миру, безпеці та стабільності на європейському континенті разом з усіма нашими партнерами, а також підтвердити нашу непохитну підтримку України», – президент Франції Еммануель Макрон щодо саміту Європейського політичного співтовариства.

Франція готує новий пакет військової допомоги Україні, до якого зокрема увійдуть 128 бронемашин VAB, 18 самохідних гаубиць Caesar, 24 легкі танки, протитанкові ракети, вантажівки, радари та інше обладнання.

У вересні 2024 року понад дві тисячі українських військових почнуть підготовку в тренувальних центрах Франції.

«…Проблема не в ухваленні рішень. Проблема в тому, що ми не спроможні діяти. Ми ухвалюємо рішення, а виконуються вони, на жаль, набагато пізніше. І це є проблемою», – президент Литви Гітанас Науседа щодо дій партнерів України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що місія НАТО в Німеччині з координації допомоги Україні запрацює у вересні цього року.

Україна підписала безпекові угоду з Чехією та Словенією.

Президентка Швейцарії Віола Амгерд повідомила, що спільне комюніке за результатами Саміту миру вже підписали 87 країн, нові держави продовжують приєднуватися.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголошує на необхідності формування справжнього Європейського оборонного союзу для відповідей на виклики з безпеки, що постали перед Європою після початку війни рф проти України. Також президентка вважає за потрібне збільшити втричі корпус реагування європейського прикордонного агентства Frontex – до 30 000 осіб.

Європейська комісія надала позитивну оцінку платежу на суму близько 4,2 млрд євро за програмою Ukraine Facility, спрямованою на підтримку макрофінансової стабільності України та функціонування її державного управління.

рф

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Керівниця слідчої групи у справі про збиття Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» Дігна ван Бутцелар наголосила, що розслідування справи можуть відновити у разі появи нової інформації, жодних обмежень за термінами щодо цього немає.

Сейм (парламент) Литви на пленарному засіданні підтримав пропозицію президента Гітанаса Науседи щодо денонсації Конвенції про заборону використання касетних боєприпасів, яку порушила рф, застосовуючи їх у війні проти українського народу.

Постійні представники країн ЄС погодили продовження до кінця січня 2025 року економічних санкцій проти росії.

Литва закликає ЄС прискорити процес відмови від російського скрапленого природного газу.

Словаччина не отримуватиме трубопроводом нафту від російського «лукойла» через заборону на транзит, запроваджену Україною.

У США суд засудив росіянина максима марченка, якого звинуватили в незаконній закупівлі та переправленні на росію американської електроніки подвійного призначення, до трьох років в’язниці та аналогічного терміну перебування під наглядом.

Німецька компанія Nukem Technologies Engineering Services, яка належала «росатому» і займалася виведенням АЕС із експлуатації, повідомила про продаж російських активів японській IT-компанії Muroosystems Corp. Щоб вийти з-під контролю росії німецький менеджмент запустив процедуру банкрутства, відсторонивши «росатом» від управління компанією.

Фінансування російського державного «комплексного плана модернизации и расширения магистральной инфраструктуры» у першому півріччі скоротилось утричі порівняно з минулим роком, до 27,8 млрд руб., що становить лише 21,8 % від річного плану.

Одному з найбільших виробників печериць на росії – национальной грибной компании «кашира» загрожує банкрутство через борг у майже  1,5 млрд руб.

«российский сельскохозяйственный банк» повідомив, що з 19 ​​липня  розрахунки за картами платіжної системи UnionPay за межами рф будуть  зупинені. «Якщо ви за межами росії, рекомендуємо зняти готівку з карт UnionPay», наголосили в банку.

Чистий прибуток російської автомобільної компанії «камаз» у першому півріччі скоротився у 20,3 раза, до 641,1 млн руб.

Відвідуваність торговельних центрів росії у першому півріччі 2024 року знизилась на 12 %. Зокрема, за даними російської компанії «focus technologies», кількість покупців у магазинах парфумерії та косметики скоротилась на 3 %, «сделай сам» – на 8 %, одягу та взуття – на 10 %, товарів для дітей – на 12 %.

російський «фонд общественное мнение» повідомив, що інфляція на рф зросла на 14,2 %. росіяни, у яких немає заощаджень (таких за даними центробанка рф у липні було 56 %), вважають, що найближчими місяцями інфляція зростатиме.

правительство рф дозволило керівництву центробанка рф носіння та використання пістолетів та пістолетів-кулеметів.

Естонія услід за Латвією та Литвою також заборонила в’їзд легковим автомобілям з виданими в рб реєстраційними номерами.

З 19 липня рб в односторонньому порядку встановила безвізовий режим в’їзду та виїзду до країни через усі чинні автодорожні та залізничні пункти пропуску для громадян 35 європейських держав. Безвіз діятиме до 31 грудня 2024 року в наземних і повітряних пунктах пропуску. Чинний режим безвізового в’їзду через наземні пункти пропуску для громадян Латвії, Литви, Польщі та інших країн також зберігається.

Самопроголошений президент рб лукашенко повідомив, що зараз у країні діють 175 тисяч законних актів. Він назвав катастрофою той факт, що деякі з них перевантажені, їх важко читати і сприймати. Окремі питання зарегульовані, багато норм повторюються, в акти вносяться численні коригування.

На виконання постанови прокурора могильовської області госинспекция по электросвязи минсвязи рб обмежила доступ до сайту «асоциации политзаключенных рб». На 18 липня правозахисники визнали на рб  політв’язнями 1 388 осіб.