19.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/19/2024
singleNews

Німеччина передала Україні черговий транш військової допомоги, а саме: вісім танків Leopard 1A5, 20 БМП Marder, боєприпаси для танків Leopard 2 та Leopard 1, чотири машини із захистом від мін MRAP, систему ППО IRIS-T SLM, систему ППО IRIS-T SLS, ракети IRIS-T SLM та Sea Sparrow, шість САУ Panzerhaubitze 2000, 24000 снарядів калібру 155 мм, 30 розвідувальних БПЛА Vector, мостоукладальник Bíber, дві машини розмінування WISENT 1, 100 переносних систем розмінування H-PEMBS, 90 міношукачів, мінний трал, 57 лазерних далекомірів, три тисячі гранатометів RGW 90, 25 тисяч 40-мм боєприпасів, 75 тисяч турнікетів, 460 штурмових гвинтівок MK 556, 110 снайперських гвинтівок HLR 338 та 240 тис. набоїв для них, 30 гвинтівок HAENEL CR 308, три тисячі пістолетів SFP9.

Канада анонсувала надання Україні пакета військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (близько 47 млн доларів США), до якого увійдуть стрілецька зброя, боєприпаси та захисне спорядження.

Норвегія найближчим часом надасть Україні шість винищувачів F-16.

Франція планує передати Україні першу партію безпілотників-камікадзе Colibri.

Нідерланди разом із Данією замовили у чеської оборонної промисловості нову партію 155 мм снарядів для України. Також Нідерланди замовили 6 нових САУ DITA для ЗСУ.

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що у найближчі місяці його країна надасть Україні новий пакет допомоги для проходження зими.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала виділення Україні до кінця року ще одного траншу допомоги за механізмом Ukraine Facility, загальний обсяг якого 50 млрд євро.

Лідери країн-членів Євросоюзу закликали до посилення і прискорення військової підтримки України, зокрема щодо систем протиповітряної оборони, боєприпасів та ракет.

«Зима буде складною, але нам не можна здаватися. Ми маємо зберігати підтримку, продовжувати рухатися вперед, доки Україна не доб'ється чесного тривалого миру, що відповідає положенням Статуту ООН», – заявив президент США Джо Байден. Водночас президент нагадав союзникам, що успіх рф буде коштувати Заходу дорожче, ніж ціна підтримки України.

У Франції пройшла конференція щодо пункту «ядерна безпека» з української «формули миру» як підготовчий етап до другого Саміту миру.

Швейцарський уряд на Конференції з протимінної діяльності передав ДСНС України перший із трьох спеціалізованих автомобілів для розмінування GCS 200.

Україна уклала 28 двосторонніх угод про гуманітарне розмінування.

Світовий банк зберіг свій прогноз зростання ВВП України цьогоріч на 3,2 %.

рф

США оголосили про запровадження санкцій проти трьох юридичних та однієї фізичної особи, які причетні до виробництва ударних далекобійних дронів «гарпія» в Китаї для армії рф. Під нові обмеження США потрапили китайські компанії «Xiamen Limbach Aircraft Engine» і «Redlepus Vector Industry Shenzhen», російський тд «вектор» та його керівник і власник артьом ямщіков.

Генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Альянс надає допомогу нейтральній Молдові у протистоянні гібридному втручанню росії напередодні виборів президента та євроінтеграційного референдуму.

У першій половині жовтня майже всі китайські автомобільні бренди, представлені на російському ринку, знову підвищили ціни на автомобілі

Населення російського міста іркутськ вимагає від влади провести електрику до будинків у межах міста та поряд із ним. Вони заявили, що роками чекають на підключення до мереж, хоча вже оплатили послугу і мають на руках договори. Кількість постраждалих налічує майже 4 тисяч осіб.

Влада іркутської області закликала населення самостійно забезпечити «живучість» своїх сімей на тлі проблем із енергопостачанням у регіоні. Кожен росіянин зобов’язаний мати резервне джерело живлення – піч або генератор, заявив начальник обласного управления энергетики министерства жхк малінкін.

Понад половина клієнтів російських банків-нерезидентів надають неправдиві паспортні дані, заявив начальник отдела росфинмониторинга грошиков.

Лідери ЄС ухвалили рішення посилити міграційний контроль на кордонах із рб і рф, ідеться у підсумковій заяві Саміту з міграції. «росія і білорусь або будь-яка інша країна не можуть зловживати євроцінностями, включаючи право на притулок, підриваючи нашу демократію. Європейська рада висловила солідарність із членами ЄС, які стикаються з цими викликами. У документі наголошується, що Євросоюз готовий надавати практичну допомогу прикордонним із рб і рф країнам у боротьбі з мігрантами з метою «припинення інструменталізації міграції з політичною метою». Рішення про вжиття конкретних практичних заходів щодо посилення міграційного контролю ухвалить Рада ЄС на міністерському рівні.

Литовська митна кримінальна служба затримала рекордну партію контрабандних цигарок у коробках з-під печива на кордоні рб із Польщею. білорус стверджував, що везе до Західної Європи вантажівкою Mercedes Benz меблі. Вартість контрабанди становить 2,6 млн. євро.

За даними верховного суда рб, на початку жовтня 2024 року у провадженні економічних судів рб перебувала 371 справа, пов'язана з процедурою банкрутства. У січні їх було на 72 менше. Майже 97 % (362 справи) стосуються приватного бізнесу. На початок 2024 року у провадженні економічних судів перебувало 299 справ, з них 252 – щодо приватних юросіб та індивідуальних підприємців. 29 справ розглядаються щодо підприємств із часткою держвласності, які є значущими для економіки та соціальної сфери країни. Серед них брестский комбинат строительных материалов, телеханский завод столярных изделий, гомельский жировой комбинат, «амипак», «ремид» тощо.

За даними Freedom House, правозахисного центру «Вясна» та BELPOL, після вивезення українських дітей із тимчасово окупованих росією територій до рб, їх розміщують групами по кілька десятків і сотень у таборах і реабілітаційних центрах на кілька тижнів. Під виглядом реабілітації українським підліткам у рб розповідають про ідеї «русского мира», перевиховують та мілітаризують. Їм влаштовують зустрічі з військовими, силовиками та пропагандистами. Заняття з ними проводять російською мовою, транслюють пропагандистські наративи, розповідають про «колаборантів-українців» під час Другої світової війни, та запитують, чи вважають вони себе російськими громадянами.