20.05.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

5/20/2024
singleNews

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс заявив, що протягом травня Україна отримає від його країни сотню ракет для ППО, та попросив союзників прискорити надання Україні військової допомоги. Окремо Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus і дозволити бити ними по Криму.

Міністерство фінансів Німеччини на запит міністра оборони Бориса Пісторіуса розглядає можливість виділення додаткових коштів у сумі 3,8 млрд євро на підтримку України. 

Засідання Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн») відбудеться 20 травня. 

«Нас у підтримці України стримує страх. У країн є різні страхи, чи то ядерний страх, чи то страх ескалації, чи то страх міграції. Ми не повинні потрапити у пастку страху, тому що це саме те, чого хоче путін. Він хоче, щоб ми боялися і не підтримували Україну через страх», – вважає глава уряду Естонії Кая Каллас.

Європейський банк реконструкції та розвитку від початку повномасштабного вторгнення росії надав 1,3 млрд євро на підтримку енергетики України. 

рф

Міністр оборони Сполученого Королівства Грант Шаппс заявив, що альянс між росією та Китаєм, що посилюється, становить загрозу для західних країн.

Через економічну кризу правітєльство рф заборонило вивезення відходів і брухту дорогоцінних металів із 20 травня до 20 листопада 2024 року.

На тлі дефіциту бюджетних надходжень цєнтробанк рф посилив контроль за операціями щодо продажу за кордон дорогоцінних металів.

Влада рф націоналізувала дві рибопромислові компанії – «рибний остров» та «апєлла».

Ще один НПЗ рф – славянскій нєфтєпєрєрабативающій завод на краснодарском крає зупинив роботу.

фсб рф наполягає на тому, щоб мінціфри зробило жорстокішими продажі сім-карток для росіян. Пропонується зобов’язати знімати біометричні дані, обмежити точки продажу офіційними салонами операторів мобільного зв’язку та «почти росіі», використовувати цифровий підпис. Введення таких обмежень призведе до скорочення кількості дилерів, які зараз реалізують сім-картки та забезпечують операторам 35–70 % продажів.

Після того, як китайська компанія OSChina (Open Source China) разом із російською 3logic group нещодавно запустили китайський сервіс gitee.ru для зберігання даних в дата-центрах на москвє, фахівці ІТ-галузі попередили про ризики витоку даних великих російських компаній та загрозу через «системну експансію IT-технологій КНР» на росії.

Через російську кризу 56 % опитаних росіян поскаржились, що їм доводиться працювати понад встановлені законом норми робочого часу, ідеться в дослідженні сервісів «работа.ру» та «подработка». Найбільший відсоток регулярних переробок у сфері транспорту та логістики (71 % опитаних), на виробництві та в агропромі (59 %),  ретейлі та торгівлі (54 %), на будівництві (43 %). Водночас 46 % респондентів заявили, що не отримують доплати за додаткову працю.

23 % росіян, опитаних фондом «общєствєнноє мнєніє», заявили, що в них є знайомі сім’ї, в яких під час сварок подружжя б’є одне одного або одне б’є іншого. 2017 року на рф сімейні побої стали розцінюватися не як кримінальний злочин, а як адміністративне правопорушення.

Окупована кремлем рб нарощує поставки палива до рф через дефіцит, що виник через ремонти на НПЗ. У нафтопереробній сфері рб спостерігається сплеск виробництва авіаційного реактивного пального і його поставок до росії залізничним транспортом.  

За перший квартал 2024 року на рб дефіцит у торгівлі товарами становив майже 800 млн доларів. Дефіцит торгового балансу – 96 млн доларів.

міністр юстиції рб коваленко на зустрічі зі співробітниками мін'юсту вимагав, щоб не лише держслужбовці, а й звичайні білоруси у житті керувалися посилами лукашенка, озвученими на всєбєларуском народном собраніі.


білоруські чиновники рік у рік наполягають на тому, що білоруси недоплачують за комунальні послуги. На цьому фоні вони щороку піднімають тарифи на ЖКП. Чергове підвищення заплановане на 1 червня. Проте ціни на комунальні послуги, які повністю контролюються державою, зростають активніше за інші. Наприклад, місячна вартість гарячої води для населення за рік збільшилась у середньому на 13,2 %. Опалення за цей період подорожчало на 11,6 %.

У рб  продовжує наростати нестача кадрів. На 18 травня, за даними служби занятості, наймачам потрібно вже понад 150 тис. працівників. До цього у рб  ще не було стільки вакансій. Тільки на промисловому гіганті «гродно азот» не вистачає понад 750 працівників. У квітні 2022 року на цей завод було потрібно лише 113 співробітників.

міліція рб організувала роботу щодо «забезпечення дисципліни та громадського порядку» в селах. Відповідно до звіту мвд рб,  відпрацьовано понад 400 дєрєвєнь і агропосьолков. Сформовано «спіскі нєзанятих в економікє крестьян работоспособного возраста». Таких у країні понад 70 тисяч людей. З них понад три тисячі перебувають на обліку як домашні скандалісти, понад шість тисяч – раніше засуджені.