20.07.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

7/20/2024
singleNews

Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Кір Стармер пообіцяв, що його країна «подвоїть» підтримку України.

Україна та Сполучене Королівство підписали угоду щодо офіційної кредитної підтримки в розвитку оборонних спроможностей України на два мільярди фунтів стерлінгів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вкотре наголосив, що роль США вкрай важлива у підтримці України. 

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре впевнений, що жоден президент США не залишить Україну.

Світовий банк профінансує приватний сектор України на $ 1,03 млрд протягом 2024–2027 років. 

Європейський Союз у межах програми Ukraine Investment Facility (UIF), надасть грант 100 млн євро НЕК «Укренерго» на реконструкцію системи передачі електроенергії.

Турецька компанія Dalgakiran Kompresör інвестувала 400 млн грн у запуск заводу з виробництва промислового енергетичного устаткування на Київщині.

Уряд Швеції передасть 13 дизельних генераторів Україні.

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський повідомив, що польське головування в ЄС у першій половині наступного року матиме свої пропозиції змін щодо торговельної співпраці Євросоюзу та України.

Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер повідомив, що виділені Німеччиною € 4 мільйони невідкладної допомоги системі охорони здоров’я України будуть використані на ліки та медичні матеріали для «Охматдиту», а також на допомогу лікарням, які прийняли його пацієнтів, та на підтримку прифронтових медзакладів.

рф

Заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател зазначив, що Сполучені Штати продовжать стежити за діями росії, яка вкотре виступила з погрозами можливого розгортання ядерної зброї в Європі.

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Кір Стармер заявив, що 44 європейські країни схвалили план боротьби з «тіньовим флотом» російських нафтових танкерів. Спільний «заклик до дії» має на меті зупинити флот із близько 600 суден, які, за даними західних країн, використовуються москвою для транспортування близько 1,7 мільйона барелів нафти на день. Уряд країни вже запровадив  санкції проти 11 танкерів під прапорами Панами, Габону та Островів Кука,  які пов’язані з перевезенням нафти або нафтопродуктів із росії до третіх країн.

«ЄС вже відреагував санкціями. Тепер ми хочемо об'єднати зусилля в глобальну коаліцію, щоб покласти край цьому тіньовому флоту», – канцлер Німеччини Олаф Шольц щодо планів посилити боротьбу з нафтовим «тіньовим флотом» рф.

Міжнародний депозитарій Euroclear у липні 2024 року зробить перший внесок у розмірі приблизно 1,55 млрд євро в європейський фонд для України.

Міністерство фінансів Естонії розробило черговий план посилення правил перетину естонсько-російського кордону. «Перегляд роботи прикордонних пунктів випливає з підтвердженого Естонською державою у квітні 2022 року принципу про те, що економічні відносини з росією мають бути зведені до мінімуму, а також із санкційної політики, ухваленої торік», – пояснив міністр фінансів країни Март Вирклаєв.

Естонія планує закрити ще два контрольно-пропускних пункти на кордоні з рф – «Койдула» та «Лухамаа».

Російськомовні жителі Латвії програли у ЄСПЛ справу про мову освіти –­ винятково латиську – ­в дошкільних навчальних закладах.

З 2025 року центробанк рф зобов’яже банки дотримуватися так званого іпотечного стандарту. Мета посилення контролю полягає в тому, щоб обмежити видачу населенню рф іпотечних кредитів.

На рф авіаквитки, що продаються на липень–серпень, подорожчали на 25 %  порівняно з минулим роком, повідомив російський ресурс «яндекс путешествий». Одна ніч перебування у готелі подорожчала на 20 %.

Минулого року 19 % опитаних росіян заявили, що умови відпочинку на рф погіршились, це найвищий показник за останні чотири роки. Цього року 81 % респондентів визнали, що через подорожчання туристичного відпочинку мусять провести відпустку вдома або на дачі.

За даними росстата з травня 2023 року до травня 2024 року ціни на молоко та молочну продукцію на рф зросли на 4,23 %. Водночас «руспродсоюз» повідомив, що в липні 2024 року середні роздрібні ціни на пастеризоване молоко збільшились на 6,8 % (78,5 руб. за 1 л) , сир – на 4,7 % (800,4 руб. за 1 кг),  м’який сир – на 2,4 % (418,8 руб. за 1 кг).

На рф очікується подальше зростання собівартості молочної продукції через високу вартість сировини, підвищення витрат на електроенергію та зарплати працівникам, високі відсотки банківських кредитів. На виробництво також впливає зупинення на рф діяльності данської компанії Chr. Hansen – одного з основних постачальників на росію заквасок, чию продукцію замінити неможливо через відсутність досвіду роботи в цій галузі.

Через зростання цін на пальне всередині рф і збільшуваний дефіцит правительство рф збирається з 1 вересня заборонити експорт бензину. 19 липня оптова вартість бензину Аі-95, яка постійно збільшується з червня, стала найвищою поточного року – 73,6 тис. руб. за тону.

Окупаційна влада рф обмежила споживання електроенергії на 2–3 години в тимчасово окупованих Сімферополі, Севастополі, Алушті, Білогірську, Євпаторії, Керчі, Армянську, Саках, Судаку, Феодосії, Ялті, а також Бахчисарайському, Білогірському, Джанкойському, Кіровському, Червоногвардійському, Красноперекопському, Ленінському, Нижньогірському, Первомайському, Раздольненському, Сакському, Сімферопольському, Радянському та Чорноморському районах Криму.

министерство внутренних дел рб поінформувало іноземців, які збираються приїхати до рб за безвізом, що вони повинні протягом десяти діб реєструватися у підрозділах громадянства та міграції або пройти електронну реєстрацію на єдиному порталі електронних послуг.

Згідно з інформацією белстата, рб не вдається відновити темпи будівництва нового житла. За січень–червень організації всіх форм власності звели нерухомості на 4,1 % менше, ніж за аналогічний період 2023 року.