20.10.24 Україна і світ – проти російської агресії. Санкції в дії

10/20/2024
singleNews

Уряд Данії підготував 21 пакет військової допомоги Україні на суму 2,4 мільярда данських крон (приблизно 321,8 мільйона євро), який буде спрямований як на постачання зброї зі складів, так і на її замовлення в міжнародних постачальників. Ідеться про надання озброєнь з данських армійських складів, фінансування систем ППО у співпраці з Німеччиною та додаткові внески до Міжнародного фонду для України.

Нідерланди нададуть Україні розвідувальні БпЛА DeltaQuad на суму € 42,6 млн.

Глава МЗС Франції Жан-Ноель Барро підтвердив, що його країна передасть Україні винищувачі Mirage 2000 вже на початку 2025 року.

З початку повномасштабного вторгнення рф Франція надала Україні різної допомоги для цивільної сфери на три мільярди євро.

За підтримки Франції в Україні відкриються два реабілітаційні центри для дітей, яких повернули додому після незаконного вивезення в рф.

У Сполученому Королівстві інструктори з Австралії та Фінляндії проводять для майбутніх українських командирів взводів інтенсивні тренування з удосконалення навичок ведення бойових дій у міській забудові.

Швеція приєдналася до IT-коаліції з підтримки України.

Рада МВФ виділила Україні 1,1 мільярда доларів фінансування, які будуть спрямовані на підтримку бюджету.

Понад 20 інвестиційних проєктів фінського бізнесу дістали підтримку та будуть впроваджені у відбудові України.

рф

Фонд Rewards for Justice (міжвідомча програма Держдепартаменту США) оголосив винагороду $ 10 млн за інформацію, яка дозволить знайти учасників пропутінського інформаційного проєкту «рыбарь», яких звинувачують у втручанні у вибори президента США та просуванні проросійських наративів. «рыбарь» раніше фінансувався власником міжнародної злочинної організації «вагнер» прігожиним, а сьогодні, за даними Держдепу, спонсорується російською оборонно-промисловою організацією «ростех», що перебуває під санкціями Сполучених Штатів.

«північнокорейські війська, які атакують Україну з російської території або вступають на українську територію, повинні бути червоною лінією для США і НАТО», – голова комітету з розвідки Палати представників США Майк Тернер.

«Зростання північнокорейського перехресного співробітництва і військової підтримки російських військових зусиль в Україні викликає велике занепокоєння», – наголосив речник МЗС Франції Крістоф Лемуан.

Глава МЗС Сполученого Королівства Девід Леммі під час зустрічі з китайськими колегами підтвердив, «що занепокоєння з приводу постачання Китаєм обладнання для російського військово-промислового комплексу ризикує зашкодити відносинам Китаю з Європою».

Проєкт «єдиної валюти БРІКС», який у 2022 році запропонувала москва, обіцяючи покінчити з гегемонією долара та «диктатом» його «господарів» в особі США, закінчився фіаско. Нині запровадження єдиної валюти на рівні блоку «не розглядається», оскільки країни БРІКС до неї «не готові», повідомив путін.

Чистий прибуток російських банків у вересні скоротився на 98 млрд руб. (на 23 %) проти серпня. Прибутковість капіталу також знизилась на 27 %. У частині неосновного прибутку банків зафіксовано скорочення вдвічі: 68 млрд. руб. порівняно з 136 млрд. руб. у серпні.

центробанк рф готується запровадити макропруденційні ліміти на автомобільні кредити, після чого всі банки зменшать обсяг надання кредитів для населення рф.

Прибуток російської компанії «транснефть» за січень–вересень 2024 року становив 97 млрд руб., що на 49,11 % менше, ніж за той же період 2023 року.

російський супутниковий зв’язок становить лише 1 % від загального світового і здебільше поширюється лише на рф.

Через міжнародні санкції вартість кінцевого продукту всієї російської космічної галузі значно подорожчала, зокрема, як зазначив засновник і гендиректор компанії sr space мансуров, ціна супутників зросла до 30 %. Через подорожчання деталей для ракет-носіїв та збільшення витрат на пускові комплекси запускати супутники стало дорожче. Раніше запуск середнього супутника коштував від $ 60 млн. до $ 80 млн., тепер – $ 100 млн.

Постачання іноземних комплектувальних для російської космічної галузі ускладнилось через міжнародні заборони та побоювання вторинних санкцій. Навіть від потенційних партнерів, таких, як Китай та Індія. «Незважаючи на політичну підтримку, на практиці торговельні відносини з цими країнами ускладнюються, оскільки обсяг російського ринку незначний», заявив гендиректор компанії sr space мансуров.

На москвє закладам громадського харчування не вистачає 25 % кухарів та офіціантів, у ресторанах дефіцит наблизився до 10 тис. працівників.

російське минобрнауки запропонувало скасувати пільгові освітні кредити з держпідтримкою для юристів, економістів та менеджерів.

«білорусі не потрібні сучасні європейські цінності», – заявив прес-секретар мзс рб анатолій глаз після прийняття підсумкового документа саміту ЄС, в якому у прив'язці до рб та росії Єврорада заявила, що не дозволить зловживати «нашими цінностями, включаючи право на притулок, та підривати наші демократії».

18 жовтня до мінська вперше за чотири місяці прибув борт приватної сирійської авіакомпанії Cham Wings Airlines. Раніше літаки цієї авіакомпанії привозили до рб мігрантів із арабських країн. У рб він потрапив окружним шляхом – через повітряний простір Іраку, Ірану, Азербайджану та рф. Сирійська авіакомпанія перебуває під санкціями США, України та Швейцарії.

минсельхозпрод рб вкотре підвищив на 10 центів мінімальні експортні ціни на м'ясо врх для всіх зарубіжних ринків, окрім російського. Тепер до країн ЄАЕС і снд, а також Грузії м'ясо молодняку врх має поставлятися не дешевше за 4,1 долара за кг, а м'ясо дорослої врх – не дешевше за 3,8 долара за кг. Для рф на 10 російських рублів (до 210 руб. за кг) збільшена вартість молока і вершків згущених, від п'яти до десяти рублів підвищилися ціни на сири.

Філія першого автобусного парку гомеля шукає 83 водіїв автобусів і тролейбусів. Гостра нестача водіїв відчувається також у світлогірську та чечерську.

білоруського YouTube-блогера політв'язня Руслана Лінника після відбуття чотирирічного терміну за розміщення на своєму каналі «ролика з образами представників міліцейського відомства» не випустили на волю, а перевели з колонії до СІЗО в колядичах, повідомив правозахисний центр «Вясна». У чому його знову звинувачують – ніхто не знає.

На екранах, що встановлені на платформах мінського метро, ​​вже кілька місяців показують виступи лукашенка. Спочатку звучать фанфари, потім триває якась промова політика (про державу для народу чи щось подібне), і на завершення – знову фанфари. На думку деяких городян, «почуваєшся, немов у північній кореї. Всюди великий вождь».